Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc grzejników - na ile zależna od typu ogrzewania

ewemal

Recommended Posts

W naszym projekcie pierwotnie przewidziane było ogrzewanie kotłem gazowym. Zmieniliśmy to na ogrzewanie ekologicznym piecem węglowym z podajnikiem, który nie będzie wygaszany (cały rok paliło będzie się dla ciepłej wody a w okresie zimna i chłodu także dla ciepła w domu).

W projekcie podana jest określona moc kaloryferów w poszczególnych pokojach - taka, jaka została przewidziana dla ogrzewania kotłem gazowym. Nikt niczego tam nie zmieniał po zmianie typu ogrzewania. Teraz zastanawia mnie, czy założyć to samo przy ogrzewaniu naszym piecem, czy może dołożyć albo ująć trochę przy grzejnikach?

Jakie są wasze doświadczenia w kwestii zdawania się na projekt przy kupowaniu grzejników? Jaką moc na metr kwadratowy przyjęliście?

Dodam, że mój dom wybudowany jest z pustaków (grubość 30), do tego styropian na zewnątrz (grubość 12) i na stropy (prawdopodobnie 5).

Ja mam dom wybudowany z suporexu 24cm i ocieplenie 12cm i na szczytach 15cm.

Zamontowałem grzejniki aluminiowe Fondital Calidor S-3.

Hydraulicy przyjmowali 1 żeberko (ok 120W) na 1 metr kwadratowy na parterze i ok 0,7 żeberka na metr kwadratowy na poddaszu.

Przy temperaturach 60*C na kaloryferach nie ma problemu z dogrzaniem budynku. U mnie jest OK.

Ja mam dom wybudowany z suporexu 24cm i ocieplenie 12cm i na szczytach 15cm.

Zamontowałem grzejniki aluminiowe Fondital Calidor S-3.

Hydraulicy przyjmowali 1 żeberko (ok 120W) na 1 metr kwadratowy na parterze i ok 0,7 żeberka na metr kwadratowy na poddaszu.

Przy temperaturach 60*C na kaloryferach nie ma problemu z dogrzaniem budynku. U mnie jest OK.

Dlaczego Ci tak duże zapotrzebowanie ciepła kalkulowali?

Piec nie ma znaczenia o ile do układu wtłaczasz nośnik o identycznej temperaturze.

Każdy grzejnik ma określoną charakterystykę grzania (moc) dla określonej temperatury zasilania/powrotu.

Różnica będzie widoczna gołym okiem jeśli projekt przewidywał grzejniki np: 70st, a Ty teraz planujesz wtłaczać 45st.

Ja mam informację, że przyjmuje się 130kW na metr kwadratowy... Jeśli 120kW uważasz za dużo, to moje 130kW na pewno ;-)

Piec nie ma zatem znaczenia?

to ile ma być mocy na metr kwadratowy zależy od tego jakie masz ściany jaką grubo izolację i może to być 130kw na metr kwadratowy dla budynków nieizolowanych a dla pasywnych np 10kw wszystko zależy od izolacji i zastosowanej wentylacji

jeśli liczone dla kotła gazowego to zapewne dla zasilania w okolicy 45-50st

kociolek na eko raczej wyższe temperatury zasilania preferuje, chyba że zawór n-drogowy i kocioł z wyższą temperaturą a na układ jak przy gazowce 45-50

wtedy grzejniki będą akurat. jeśli będzie grzanie wyższymi temperaturami to będa przewymiarowane.

musisz zdecydować jek chcesz sterować temperaturą czynnika oraz temperaturą w domu- jeśli termostaty to wielkość z "górką" rzędu 10-20% nie będzie problemem, przy sterowaniu czujnikiem pokojowym będą przesterowania temperatury w pomieszczeniach na skutek większej ciut bezwładności przewymiarowanego układu. wszystko zalezy od kilku czynników i nie można wprost odpowiedzieć czy zostawić czy ujmować żeberek

kto w obecnych czasach liczy 120w na m2 to już historia

Zdaje się nie zrozumiałeś - nie ważne kto i jak liczy.

Istotne jest, że aby dogrzać dom musi mieć 60oC na kaloryferach, więc gdyby kupił zgodnie z Twoją radą czy innych "myślących" mniejszej mocy to i 70oC mogłoby mu nie starczyć.

Zdaje się nie zrozumiałeś - nie ważne kto i jak liczy.

Istotne jest, że aby dogrzać dom musi mieć 60oC na kaloryferach, więc gdyby kupił zgodnie z Twoją radą czy innych "myślących" mniejszej mocy to i 70oC mogłoby mu nie starczyć.

roztrząsanie tematu w którym nie bierze udziału właściciel instalacji niema sensu, jest za mało danych by jakikolwiek tok rozumowania miał sens

Bez obliczeń ozc dla budynku i poszczególnych pomieszczeń to tylko takie zgadywanie. Mając projektowe obciązenie cieplne dobieramy moc kotła, przyjmując temp

zasilania i powrotu oraz mając straty dla poszczególnych pomieszczen obliczamy odpowiednią wielkosc grzejników.

Bez jaj!! OZC dla kotła na groszek??? swędzi kogos kilka stówek w kieszeni?? przewymiaruj kol grzejniki o 30% i w razie zmiany zródła ciepła zawsze bedziesz miał ciepło.. koszt kilka stówek a spisz spokojnie, jak kiedyś będziesz chciał zamontowac sobie np PC...