ewemal 15.04.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 W naszym projekcie pierwotnie przewidziane było ogrzewanie kotłem gazowym. Zmieniliśmy to na ogrzewanie ekologicznym piecem węglowym z podajnikiem, który nie będzie wygaszany (cały rok paliło będzie się dla ciepłej wody a w okresie zimna i chłodu także dla ciepła w domu). W projekcie podana jest określona moc kaloryferów w poszczególnych pokojach - taka, jaka została przewidziana dla ogrzewania kotłem gazowym. Nikt niczego tam nie zmieniał po zmianie typu ogrzewania. Teraz zastanawia mnie, czy założyć to samo przy ogrzewaniu naszym piecem, czy może dołożyć albo ująć trochę przy grzejnikach? Jakie są wasze doświadczenia w kwestii zdawania się na projekt przy kupowaniu grzejników? Jaką moc na metr kwadratowy przyjęliście? Dodam, że mój dom wybudowany jest z pustaków (grubość 30), do tego styropian na zewnątrz (grubość 12) i na stropy (prawdopodobnie 5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.04.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ja mam dom wybudowany z suporexu 24cm i ocieplenie 12cm i na szczytach 15cm.Zamontowałem grzejniki aluminiowe Fondital Calidor S-3. Hydraulicy przyjmowali 1 żeberko (ok 120W) na 1 metr kwadratowy na parterze i ok 0,7 żeberka na metr kwadratowy na poddaszu.Przy temperaturach 60*C na kaloryferach nie ma problemu z dogrzaniem budynku. U mnie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.04.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A i zapomniałem dodać. W dużych pomieszczeniach dobrze jest zrobić 2 grzejniki zamiast jednego dużego. Przy jednym będzie dyskomfort cieplny i przy okazji mniejsza wydajność grzejnika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.04.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 przy wszystkich zmianach grzejników i pieca należy policzyć by dogrzać i nie przepłacić u yaiba83 dogrzane jest ale i sporo przepłacone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.04.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ja mam dom wybudowany z suporexu 24cm i ocieplenie 12cm i na szczytach 15cm. Zamontowałem grzejniki aluminiowe Fondital Calidor S-3. Hydraulicy przyjmowali 1 żeberko (ok 120W) na 1 metr kwadratowy na parterze i ok 0,7 żeberka na metr kwadratowy na poddaszu. Przy temperaturach 60*C na kaloryferach nie ma problemu z dogrzaniem budynku. U mnie jest OK. Dlaczego Ci tak duże zapotrzebowanie ciepła kalkulowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.04.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Bo hydraulicy przyjmowali "z sufitu", kierując się zyskiem, a nie jakimikolwiek danymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 16.04.2012 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Dlaczego Ci tak duże zapotrzebowanie ciepła kalkulowali? Ja mam informację, że przyjmuje się 130kW na metr kwadratowy... Jeśli 120kW uważasz za dużo, to moje 130kW na pewno Piec nie ma zatem znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.04.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Piec nie ma znaczenia o ile do układu wtłaczasz nośnik o identycznej temperaturze.Każdy grzejnik ma określoną charakterystykę grzania (moc) dla określonej temperatury zasilania/powrotu.Różnica będzie widoczna gołym okiem jeśli projekt przewidywał grzejniki np: 70st, a Ty teraz planujesz wtłaczać 45st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.04.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Ja mam informację, że przyjmuje się 130kW na metr kwadratowy... Jeśli 120kW uważasz za dużo, to moje 130kW na pewno Piec nie ma zatem znaczenia? to ile ma być mocy na metr kwadratowy zależy od tego jakie masz ściany jaką grubo izolację i może to być 130kw na metr kwadratowy dla budynków nieizolowanych a dla pasywnych np 10kw wszystko zależy od izolacji i zastosowanej wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.04.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Nie 130 kw, tylko 130 W/m2. Dla pasywnych 10 W/m2. Dla budowanych dziś raczej nie wyjdzie więcej niż 70 W/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 18.04.2012 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 to ile ma być mocy na metr kwadratowy zależy od tego jakie masz ściany jaką grubo izolację Ściany pustak 30, do tego styropian 12;dach izolowany wełną (15+5), stropy (przy wylewce) będą ocieplane styropianem 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.04.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 przy wszystkich zmianach grzejników i pieca należy policzyć by dogrzać i nie przepłacić u yaiba83 dogrzane jest ale i sporo przepłacone A czemuż to uważasz, że przepłacił? Wszak napisał, że ma 60oC na grzejnikach i dopiero wtedy jest dogrzane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 18.04.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 A czemuż to uważasz, że przepłacił? Wszak napisał, że ma 60oC na grzejnikach i dopiero wtedy jest dogrzane! kto w obecnych czasach liczy 120w na m2 to już historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.04.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 jeśli liczone dla kotła gazowego to zapewne dla zasilania w okolicy 45-50stkociolek na eko raczej wyższe temperatury zasilania preferuje, chyba że zawór n-drogowy i kocioł z wyższą temperaturą a na układ jak przy gazowce 45-50 wtedy grzejniki będą akurat. jeśli będzie grzanie wyższymi temperaturami to będa przewymiarowane.musisz zdecydować jek chcesz sterować temperaturą czynnika oraz temperaturą w domu- jeśli termostaty to wielkość z "górką" rzędu 10-20% nie będzie problemem, przy sterowaniu czujnikiem pokojowym będą przesterowania temperatury w pomieszczeniach na skutek większej ciut bezwładności przewymiarowanego układu. wszystko zalezy od kilku czynników i nie można wprost odpowiedzieć czy zostawić czy ujmować żeberek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.04.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 kto w obecnych czasach liczy 120w na m2 to już historia Zdaje się nie zrozumiałeś - nie ważne kto i jak liczy. Istotne jest, że aby dogrzać dom musi mieć 60oC na kaloryferach, więc gdyby kupił zgodnie z Twoją radą czy innych "myślących" mniejszej mocy to i 70oC mogłoby mu nie starczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.04.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 dlaczego twierdzisz że aby dogrzać dom musi mieć 60st na kaloryferach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.04.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Zdaje się nie zrozumiałeś - nie ważne kto i jak liczy. Istotne jest, że aby dogrzać dom musi mieć 60oC na kaloryferach, więc gdyby kupił zgodnie z Twoją radą czy innych "myślących" mniejszej mocy to i 70oC mogłoby mu nie starczyć. roztrząsanie tematu w którym nie bierze udziału właściciel instalacji niema sensu, jest za mało danych by jakikolwiek tok rozumowania miał sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 19.04.2012 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 roztrząsanie tematu w którym nie bierze udziału właściciel instalacji niema sensu, jest za mało danych by jakikolwiek tok rozumowania miał sens Jestem, jestem - jakie dane jeszcze byłyby potrzebne? Jeśli znajdę w projekcie, przedstawię je tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.04.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Bez obliczeń ozc dla budynku i poszczególnych pomieszczeń to tylko takie zgadywanie. Mając projektowe obciązenie cieplne dobieramy moc kotła, przyjmując tempzasilania i powrotu oraz mając straty dla poszczególnych pomieszczen obliczamy odpowiednią wielkosc grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.04.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Bez obliczeń ozc dla budynku i poszczególnych pomieszczeń to tylko takie zgadywanie. Mając projektowe obciązenie cieplne dobieramy moc kotła, przyjmując temp zasilania i powrotu oraz mając straty dla poszczególnych pomieszczen obliczamy odpowiednią wielkosc grzejników. Bez jaj!! OZC dla kotła na groszek??? swędzi kogos kilka stówek w kieszeni?? przewymiaruj kol grzejniki o 30% i w razie zmiany zródła ciepła zawsze bedziesz miał ciepło.. koszt kilka stówek a spisz spokojnie, jak kiedyś będziesz chciał zamontowac sobie np PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts