mikael1978 15.04.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. Dom bez piwnic. Ściany fundamentowe mam wysokie na 150cm licząc od góry ławy. Wsypałem do wewnątrz na jesieni 13 wywrotek piasku. Na jesieni zagęszczałem warstwy 50cm, 100cm zagęszczarką. Po zimie piasek siadł o jakieś 15cm.Wczoraj do wnętrza ścian fund. , na ten piasek wlałem 10m3 wody. Mam zamiar jeszcze to zagęścić mechanicznie od góry. Ile mam teraz odczekać przed zagęszczeniem. Słyszałem opinię, że dobrze zostawić to na 2 tygodnie aby woda wsiąkła w podłoże. Bez czekania, gdybym szybko zrobił wylewkę na gruncie powstałoby zjawisko podobne do zatkanej próbówki- płyta z chudziaka działałaby jak korek uniemożliwiając wyschnięcie wody i tym samym utrzymywanie się dużej wilgoci w fundamentach. Jak to rozumieć?. Co robić. Chcę dodać, że wnętrza ścian są pokryte Dysperbitem (grunt+3 warstwy nanoszone pędzlem). POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GeologMT 19.04.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Piasek powinno się zageszczać warstwami po 30 cm, przy zwykłch małych zagęszczarkach a nie 1 m (chyba ze robiłeś to czymś większym ale i tak 1 m to za dużo). Na wszelki wypadek zawsze możesz wezwać geologa, który przebada ci stopień zageszczenia podsypki i sprawa będzie jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Słyszałem opinię, że dobrze zostawić to na 2 tygodnie aby woda wsiąkła w podłoże. Bez czekania, gdybym szybko zrobił wylewkę na gruncie powstałoby zjawisko podobne do zatkanej próbówki- płyta z chudziaka działałaby jak korek uniemożliwiając wyschnięcie wody i tym samym utrzymywanie się dużej wilgoci w fundamentach. Ale brednie. Masz żle zagęszczony piach, wybrać i robic od nowa, nawiedzonych nie słuchać. Nie chcesz wybierać wezwac geologa niech przebada, - potem pewnie wybrać-. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts