decybel 25.05.2012 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 z projektantem brak kontaktu, piec trzeba kupić bo instalacja CO skończona i trzeba by kotłownie w końcu ruszyć Czy jest piec z rusztem na dwóch poziomach jak np w OE+ lub SKAM-P ale czopuch z góry pieca i sterownik eCoal (moc raczej w przedziale 15-18 ) ? może o czymś nie wiem i ktoś mnie oświeci, że jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.05.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 z projektantem brak kontaktu, piec trzeba kupić bo instalacja CO skończona i trzeba by kotłownie w końcu ruszyć Czy jest piec z rusztem na dwóch poziomach jak np w OE+ lub SKAM-P ale czopuch z góry pieca i sterownik eCoal (moc raczej w przedziale 15-18 ) ? może o czymś nie wiem i ktoś mnie oświeci, że jest W Skam-P czopuch robimy na życzenie w/g potrzeb danej kotłowni. Czopuch może wychodzić do tyłu, z boku konstrukcji lub na górze konstrukcji, końcówkę kominową walcujemy pod podany wymiar. Powrót jest typowo z tyłu, ale może także być z danego boku kotła..... Ja najlepiej znam Cobrę czy Pumę, ale można także wybrać Bruli, który jest teraz automatyzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.05.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 z projektantem brak kontaktu, piec trzeba kupić bo instalacja CO skończona i trzeba by kotłownie w końcu ruszyć Czy jest piec z rusztem na dwóch poziomach jak np w OE+ lub SKAM-P ale czopuch z góry pieca i sterownik eCoal (moc raczej w przedziale 15-18 ) ? może o czymś nie wiem i ktoś mnie oświeci, że jest Kolego jak już nie raz pisałem ruszt awaryjny jaki on by nie był należy traktować jak wskazuje na to jego nazwa. Czy jest on jedno czy dwupoziomowy to i tak nie licz na jakieś wielkie palenia na nim. Czy włożysz patyk drzewa więcej czy łopateczkę węgla to i tak musisz go pilnować i bieganie co 1,5 do 2 godzin max. W tym przedziale mocy z kotłów polecanych na forum masz Ogniwo Eko Plus 16kW i RBR-Ekouniwersal 17kW jeśli chodzi o sterownik eCoal. Skam-p Premium 17kW na sterowniku Ognik Plus Pid lub RT-09 Pid, za dopłatą Cobra Pid (300pln) ewentualnie internetowy sterownik Bruli ( 500pln dopłaty) DTRki i opisy kotłów a także sterowników możesz znaleźć na mojej stronce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 05.02.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam,Niestety na mojej działce nie ma gazu i szukam pieca na ekogroszek, firma która będzie mi dom budować poleca mi piec za 4500 pln http://www.buderus.lublin.pl/-krommler-econo-mini-c3c2i202.htmCzy warto go kupićszy dołożyć kilka groszy i kupić coś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 podstawowe pytanie jaka powierzchnia domu będzie ogrzewana. jakie projektowe zapotrzebowanie na ciepło i czy możesz to zmienić - obnizyć inwestując dodatkowo w lepszą izolację ścian oraz stropów i podłóg???może się okazać że przy małym domu ten kocioł będzie przewymiarowany.obecnie do domów o powierzchni 200m2 wystarczaja kotły o mocy w okolicy 12KW.jak Twój domek mniejszy to juz na starcie ten kocioł jest zbyt duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 05.02.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 do będzie z keramzytu http://www.nowydom.slask.pl/images/oferta/oferta%20specjalna%20nowydom%202013.pdfpowierzchnia ok 114 m - jeżeli jest taki kocioł za duży to jakie są minusy zbyt dużego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 za duży to : praca na niskich mocach z kiepską sprawnością i zwiększonym zużyciem opałupraca z niskimi temperaturami spalin co jest groźne dla komina i kotłaprzegrzewanie pomieszczeń- tutaj bardz ważne jak zrobiona instalacja przy powierzchni 114m2 będziesz miał zapotrzebowanie na ciepło w okolicy 6-7KW( przybliżone i pewnie mniejsze)nie wiem jakie mają parametry domki z prefabrykatów więc nie potrafię określić z większą dokładnością.znam kotły które dadzą radę pracować w tak niskim zakresie mocy i nawet one mogą mieć kłopoty w okresach przejściowych a w takich będziesz potrzebował ze 2 KW na wyrównanie strat ciepła. myślałbym o innym sposobie ogrzania tego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 06.02.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 To jakie ogrzewanie poleciłbyś do ogrzewania mojego domku ?. jeżeli chodzi o parametry to mogę popytać wysłać zapytanie do firmy tylko proszę o pomoc o co mam się zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 zapytaj o zapotrzebowanie budynku na ciepło po uwzględnieniu zmian projektowych jeśli takie będziesz robił.jak wyjdzie poniżej 7KW to szukaj innego sposobu ogrzewania. kocioł się zmarnuje raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 07.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 naprawdę masz rację z tąmocą kotła, wszędzie mi to mówiąi wszędzie to czytam. Jaki kocioł mogę znaleźć albo inny sposób ogrzewania? Solary w zimie to kiepski chyba pomysł do ogrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.02.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 solary kiepski ale pompa ciepła już niemasz w planie kominek więc moim zdaniem przy niskim zapotrzebowaniu nawet powietrzną albo najmniejszą z wymienikiem poziomym, jak duża działka i jest wymennik gdzie rozłożyć i koszty późniejszej eksploatacji będą niższe. najnmiejszy kociołek na eko ma moc 7KW ale u ciebie i tak będzie pracował na 50% tego chyba że ostre mrozy rzyjdą- pytanie musisz sobie postawić co lepsze teraz i późniejmusisz sam wybrać. masz czas nikt ci lufy do głowy nie przystawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 08.02.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 ok, dzięki za info - na pompę raczej mnie nie bedzie stać ale pomyslę o tym ogrzewaniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.02.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Trzeba jeszcze pamietać o ciełejj wodzie (CWU) bo jakoś nikt o tym chyba nie pamięta.. Aby ogrzać wodę też potrzebna jest energia i to nie mała. Czym więcej KW tym piec szybciej ją podgrzeje. Więc zapotrzebowanie na CWU też trzeba doliczyć ... Osobiście uważam że mógłbyś zaryzykować piec 7KW jeśli mało wody zużywasz a jak nie to kupić piec 12kW ... Osobiście uważam że lepiej mieć jakiś mały zapas mocy niż mieć piec zbyt słaby. Mogą przyjść jakieś mroźne dni , możesz dużo zużywać wody i nagle okaże się że piec za słaby i w domu zimno ... Osobiście uważam że lekko przewymiarowany piec to nie tragedia , gorzej jakby on był on o kilkukrotnie zawyżonej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 08.02.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ok, będę szukał pieca ok 12 KW, rozmawiałem z osobą która ma podobny dom do mojego i ma piec 18kw i jest stanowczo za duży dla nich (też mieszkają narazie w dwie osoby), narzekają też na układ ślimakowy i polecają kupować tłokowy i max 16kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 08.02.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Z jakiej firmy polecasz kocioł? Na chwilę obecną znalazłem coś takiego : http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-unikomfort,6,77.htmlorazhttp://www.defro.pl/kotly/seria-defro-duo/defro-duo-pellet-lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.02.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Z tego co się orientowałem to ciekawe piece konstrukcyjnie i z dobrym sterownikami mają piece RBR , Sekom (Skam-p) , Elektormiz Sztoker jak i Ogniwo Eko Plus. Osobiście gdybym teraz ponownie kupował piec (mam piec Skam-P 12KW , dom mam około 160m2 powierzchni mieszkalnej po podłogach) to wybrałbym chyba Ogniwo Eko Plus 10KW. Dlaczego ? Ciekawy sterownik z dostępem do internetu , częsta aktualizacja oprogramowania , sterowanie przez internet , dużo czujników , poprawiony palnik. Inne wymienione też są ciekawymi piecami i maja interesującą konstrukcję i ciekawe sterowniki.Uważam że dowolny wybrany z w/w będzie dobrym zakupem , jednakże uważam że nie warto brać mocniejszego niż 10-12KW. Wybór to kwestia indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 08.02.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 super, dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.02.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 panciozwróc uwagę na to co napisał kaszpir odnośnie mocyon teraz grzeje 160m2 i nie chce więcej niz 10KWty masz(będziesz miał) dużo mniej więc i zapotrzebowanie niższe. możesz ewentualnei planowac większą moc mając na uwadze zagospodarowanie poddasza. jeśli jednak nie planujesz tego w ciągu najbliższych 5-6 lat to nie warto brać większego.ponownie dodam pamietaj że kominek będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 09.02.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Ale bym się wpierniczył gdyby nie Wy chłopaki z tym piecem, byłem dziś w sklepie z podobnymi kotłami i Pan mi wytłumaczył ładnie to samo co Wy, ogólnie to ok 10kw do mnie i tyle wystarczy, polecił mi teżzwrócić uwagę oprócz tego Ogniwo na Kostrzewa. Jak się zdecyduje na jakiś to będę pisał. Szkoda mi tylko znajomych, którzy mają podobny dom do mojego (też robiony przez tą firmę) tylko ok 110m2 i mają piec 18kw i mówią, że masakra (mieszkają dopiero kilka miesięcy w nim). Co im mogę polecić? Sprzedać ten i kupić mniejszy czy tak jak jest opisane na forach zmniejszyć jego moc poprzez cegły itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts