Karole 15.04.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Mam problem do rozwiązania. W najbliższym czasie będę chciał ułożyć na chudziaku styropian i położyć podłogówkę. Problem w tym, że poprosiłem panów budowlańców o zrobienie chudziaka tak, żeby zmieściło się 20 cm styropianu. Pomysłowym dobromirom najłatwiej było - po uprzednim wymurowaniu ścian fundamentowych - opuścić chudziak na 2 bloczki czyli jakieś 25-26 cm. Poziom podłogi wypada w takim układzie poniżej hydroizolacji stanowiacej poziom zero. Druga mało śmieszna rzecz to taka, że na poziomie zero czy podłogi jak kto wolispotyka sie zimny bloczek betonowy z ytongiem Co tu zrobić, żeby zbyt dużo nie dołożyć kasiuty a wyjść z opresji bez mostka???? Rozważam takie rozwiazanie: -na chudziak wylać warstwę betonu lub wysypać piach około 8cm -hydroizolacja -20 cm styropianu -folia z ekranem -rurki od podłogówki z wylewką 7cm. Drugie rozwiązanie to dać styropian po ścianie w pionie jakieś 3cm grubości,i 20 cm styropianu, ale wtedy mam posadzkę poniżej paroizolacji Spotkałem sie z opinią, że przy TAK grubej warstwie styropianu to podłoga będzie niestabilna i będzie pękać. Z tego powodu trzeba dać grubszą wylewkę. Czy warto inwestować we włókno szklane do usztywnienia wylewki czy wystarczy siatka? Będe wdzięczny za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.04.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Piachu na chudziak to bym nie dawał. Masz do załatwienia 28cm jak rozumiem. Jedna z opcji którą już już przetestował kolega jwk z forum. 1. Na chudziaku papa termozgrzewalna2. perlit z gipsem3 potem rurki beton itd. poczytaj więcej tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie/page50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.04.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A co zrobic jeśli juz mieszkamy w budynku gdzie poziom podłogi wypada poniżej hydroizolacji stanowiacej poziom zero o jakieś 15 cm i nie mamy ocieplonych ścian fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 15.04.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Karole powiedz prosze jak miałeś w projekcie.Czy wykonawcy zrobili zgodnie z projektem, bo jak nie to niech poprawiają na swój koszt.Jezeli tak było w projekcie lub wyraziłeś na to zgode to musisz izolacja zrobić "wannę"Potem położyć styropian 20cm. Oraz koniecznie wyjść z termoizolacją ścian zewnętrzych ponizej izolacji podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts