Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podłogi na gruncie -

Karole

Recommended Posts

Mam problem do rozwiązania. W najbliższym czasie będę chciał ułożyć na chudziaku styropian i położyć podłogówkę. Problem w tym, że poprosiłem panów budowlańców o zrobienie chudziaka tak, żeby zmieściło się 20 cm styropianu. Pomysłowym dobromirom najłatwiej było - po uprzednim wymurowaniu ścian fundamentowych - opuścić chudziak na 2 bloczki czyli jakieś 25-26 cm. Poziom podłogi wypada w takim układzie poniżej hydroizolacji stanowiacej poziom zero. Druga mało śmieszna rzecz to taka, że na poziomie zero czy podłogi jak kto wolispotyka sie zimny bloczek betonowy z ytongiem :(

Co tu zrobić, żeby zbyt dużo nie dołożyć kasiuty a wyjść z opresji bez mostka????

Rozważam takie rozwiazanie:

-na chudziak wylać warstwę betonu lub wysypać piach około 8cm

-hydroizolacja

-20 cm styropianu

-folia z ekranem

-rurki od podłogówki z wylewką 7cm.

Drugie rozwiązanie to dać styropian po ścianie w pionie jakieś 3cm grubości,i 20 cm styropianu, ale wtedy mam posadzkę poniżej paroizolacji

Spotkałem sie z opinią, że przy TAK grubej warstwie styropianu to podłoga będzie niestabilna i będzie pękać. Z tego powodu trzeba dać grubszą wylewkę.

Czy warto inwestować we włókno szklane do usztywnienia wylewki czy wystarczy siatka?

Będe wdzięczny za wszystkie rady.

Piachu na chudziak to bym nie dawał. Masz do załatwienia 28cm jak rozumiem.

Jedna z opcji którą już już przetestował kolega jwk z forum.

1. Na chudziaku papa termozgrzewalna

2. perlit z gipsem

3 potem rurki beton itd.

poczytaj więcej tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie/page50

Karole powiedz prosze jak miałeś w projekcie.

Czy wykonawcy zrobili zgodnie z projektem, bo jak nie to niech poprawiają na swój koszt.

Jezeli tak było w projekcie lub wyraziłeś na to zgode to musisz izolacja zrobić "wannę"

Potem położyć styropian 20cm. Oraz koniecznie wyjść z termoizolacją ścian zewnętrzych ponizej izolacji podłogi