Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowanie a deszcz

wa_wo

Recommended Posts

jak to jest? jeśli mamy ceramikę poryzowaną (w moim przypadku porotherm 25 P+W) do którego nakapała woda, murarze powinni odczekać aż przeschnie i dopiero wtedy ciągnąć dalej ścianę czy nie? a jak jest z ostatnią warstwą ściany np. wtedy gdy wyżej mamy wieniec czy cegłę pełną?

Proszę o rzeczowe komentarze.

zaznaczam ze nie jestem fachowcem i nie mam bladego pojecia "jak to sie robi" (w sensie murownia ceramiki poryzowanej)

jednak tak na zdrowy rozsadek to przeciez zaprawa sklada sie z cementu, pisaku oraz WODY, wiec tak czy inaczej woda jest obecna i nie wydaje mi sie aby to czy pustaki sa wilgotne po deszczy czy suche jak pieprz mialo jakies istotne znaczenie...

... ale co ja sie tam znam :)

Cytat ze strony producenta - "Po zakończeniu dnia pracy zaleca się zabezpieczenie, np. folią lub papą ostatniej warstwy pustaków i świeżej zaprawy. Zapobiega to rozmywaniu zaprawy przez deszcz. Należy również chronić "koronę" już wykonanego muru przed opadami atmosferycznymi. W szczególności należy unikać sytuacji, w której wody opadowe dostają się w drążenia pustaków i zawilgacają od wewnątrz ścianę."

Oczywiście lepiej by było gdyby nie dzoszło do zamocznia ceramiki - ale tak naprawde jest to praktycznie nimożliwe do osiągnięcia ( chyba że budujesz pod b.dużym namiotem lub w hangarze :wiggle: ) jeżeli nie będziesz natychmiast ocieplał czy kładł tynków to po wykonaniu więżby dachowej i położeniu pokrycia dachowego mur zdąży Ci wyschnąć.

Oczywiście lepiej by było gdyby nie dzoszło do zamocznia ceramiki - ale tak naprawde jest to praktycznie nimożliwe do osiągnięcia ( chyba że budujesz pod b.dużym namiotem lub w hangarze :wiggle: ) jeżeli nie będziesz natychmiast ocieplał czy kładł tynków to po wykonaniu więżby dachowej i położeniu pokrycia dachowego mur zdąży Ci wyschnąć.

Zgadzam się, tylko że teraz każdy Inwestor chce wszystko jak najszybciej i często taki mur nie ma okazji wyschnąć...

No i klops .Deszcz leje.leje i nie ma końca .Wymurowane ściany fundamentu i przyklejony styropian ,tyle zdążyliśmy przed deszczem .Jaki wpływ ma teraz na to deszcz?Ile trzeba odczekać aby przeschło i można bedzie obsypywać fundamenty ?

Ja bym tylko położył folie na bloczki betonowe i spał spokojnie :-)) przyjdzie kilka dni ciepła, można spokojnie zrobić hydroizolację i obsypać fundament.