Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezakończona budowa z lat 80

PL72

Recommended Posts

Witajcie

Planuję zakupić dom. Dowiedziałem się od obecnego właściciela, że dom zbudowany był na początku lat 80, od tamtego czasu jest on zamieszkały. Dokonano w nim wielu remontów w tym poważnych jak wymiana dachu. Z tego co mówi właściciel to obecnie plany jakie miał na dom nijak mają się ze stanem obecnym.

Największy problem, że budowa jest ciągle niezamknięta formalnie. Ponoć daje to wiele plusów - gdyż przy remontach i przebudowie nie trzeba występować o pozwolenie. Jednak obawiam się, że po zakupie gdy będę chciał "zamknąć budowę" to dom będzie potraktowany jako samowola.

Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Wypowiadam się jako lajk w tej sprawie .Ale pierwsza rzecz czy zostało wydane pozwolenie na budowę tego domu? Czy obecny właściciel posiada projekt tego domu w obecnej formie? Czy był prowadzony dziennik budowy kiedy został wprowadzony ostatni wpis. Samowola budowlana jest wtedy gdy nie ma się wydanego pozwolenia na budowę a jeśli takie zostało wydane to jeden problem masz z głowy.Pozwolenie wygasa jeżeli ostatni wpis został dokonany w dzienniku(została przerwana budowa) chyba 2 lata.Na mój gust na 100% wygasło ( no chyba ,że ktoś co 2 lata dokonywał wpisu czyli wytyczenie fundamentów , wykonanie niwelacji terenu itd. ale szczerze wątpię ) więc trzeba będzie się starać o nowe .I tutaj może być kolejny problem jeżeli nie ma projektu lub zmiany w projekcie są na tym etapie zbyt duże to trzeba robić go od nowa przy czym trzeba przeprowadzić ,,inwentaryzacje domu"( chyba dobrze to określiłem).co jest dosyć ( bardzo) kosztowne. Mieszkanie w nieodebranym domu wiąże się z pewnymi konsekwencjami,i i dosyć dotkliwa karą. Ale jeszcze raz napisałem to jako 100% lajk w tym temacie.

Legalizacja samowoli budowlanej - to hasło powinno Cię zainteresować. Wiele elementów ma wpływna przebieg tego procesu i jego koszty - pogooglaj.

http://www.nieruchomosci.egospodarka.pl/79524,Legalizacja-samowoli-budowlanej,1,79,1.html

Ale tak czy inaczej to kosztowna impreza, więc się dokładnie poorientuj. W grę może też wchodzić legalizacja przyłączy. Może poważnie zaboleć.

Może kup jak właściciel to załatwi wszystko. Ja nie kupiłabym takiej nieruchomości z całą pewnością.

Jeśli, w KW jest to nieruchomość niezabudowana.

Jeśli, na mapie ewidencyjnej nie uwidoczniono budynku.

Jeśli, na mapie nie ma „uwidocznionych” przyłączy.

Jeśli, występuje choć jedno z tych powyższych „jeśli” - zapomnij o tej inwestycji.

• 2 weeks później...