Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ubity gruz może służyć za podbudowę?

Recommended Posts

a ja mam pytanko - mam drogę wykonaną z gruzu ( między innymi czerwona cegła pełna pewnie przedwojenna) - jakieś 30-40 cm - ubity przez klika lat, jeździły podczas budowy ciężkie samochody..(grunt piasek) - planuje część z tej warstwy zdjąć gdyż za wysoko... kostka docelowa to granit pewnie rozmiar 9-11 lub 6-8.. (przeznaczenie to posesja więc ruch osobowy)

- czy tak owa podbudowa trochę odchudzona nadawała by się pod kostkę?

- czy rozmiar 6-8 czy też 9-11 byłby pewniejszy?

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Ja mam wykorytowany wjazd no ok 40cm, a łączna grubość gruzu to nawet 60-70cm. Gruz czysty, bez ziemi, betonu komórkowego i innych śmieci.Teren mam niski i musiałem się podnieść. Uklepane to jak beton.

Teraz robię przymiarki pod kostkę granitową - z podbudową mam na to ok 15-18cm. Nie za mało? Kostka chyba 6x8. Transport mam własny, zaczynam szukać w dobrej cenie.

Jak bardzo karkołomnym zadaniem jest układanie tego we własnym zakresie? Jakieś 180m2...

czy można wykorzystać kamienie jako element podbudowy pod kostkę do przejazdu sam. osobowego? Mam parenaście taczek takich kamieni....

Najlepsza podbudowa to materiał, który się klinuje między sobą. Kamienie lepiej zachować na architekturę ogrodową (murki, skalniaki itp). Budując swój podjazd odżałowałem ok 2500zł na dwie wanny gruzu betonowego (odpady z produkcji kostki, frakcja 32-64). Kilkanaście taczek i tak starczy tylko na jakieś 10m2, czyli 3-4 metrów bieżących podjazdu

Ja mam wykorytowany wjazd no ok 40cm, a łączna grubość gruzu to nawet 60-70cm. Gruz czysty, bez ziemi, betonu komórkowego i innych śmieci.Teren mam niski i musiałem się podnieść. Uklepane to jak beton.

Teraz robię przymiarki pod kostkę granitową - z podbudową mam na to ok 15-18cm. Nie za mało? Kostka chyba 6x8. Transport mam własny, zaczynam szukać w dobrej cenie.

Jak bardzo karkołomnym zadaniem jest układanie tego we własnym zakresie? Jakieś 180m2...

Nie robiąc tego wcześniej, ułożyłem ponad 200m2 betonowej kostki. Podbudowa z betonowego gruzu (ok 40cm) i piasku - nie używałem cementu. Mija trzeci rok, powierzchnia bez zarzutu. U znajomych ćwiczyłem też układanie granitu (4/6) w tzw. "łuskę". Najważniejsze jest planowanie z wyprzedzeniem, przy tym zajęciu korekty nieprzewidzianych zdarzeń są pracochłonne

Ze zwykłą kostką miałem już styczność, nawet ułożyłem kiedyś parę chodniczków.

Ale z granitem trochę się cykam - chodzi o uzyskanie idealnie płaskiej powierzchni bez górek. Długość wjazdu to 40m. Nie wyobrażam sobie podbudowy bez cementu.

U sąsiada ekipa układa kostkę i używają niwelatora. Nie wiem czy 2-metrowa poziomnica mi do tego wystarczy...

• 9 years później...