ozy76 15.04.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam, proszę o ujawnienie się użytkowników w/w pompy ciepła. interesują mnie opinie na temat jej zużycia energii, oraz efektywności w grzaniu wody dla 4 osobowej rodziny. Jak z poziomem hałasu ? Jak bardzo wychładza pomieszczenie w którym się znajduje ?Mam zamiar zainstalować ją w pomieszczeniu z olejowym piecem C.O. Czy ma to znaczenie ?Z góry dziękuje za odpowiedzi na zadane pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.04.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Miałem w poprzednim domu przez ponad rok Pompa działała dobrze i była spięta z kotłem na paliwa stałe Zbiornik do temp. 52 stopni grzał wodę za ok 1,8zł... Opomiarowane zużycie wody i licznik energii ... Działała bardzo dobrze ale trochę za droga.. Moja była tzw. po ekspozycyjna - targowa - kilka rys na obudowie i malutki wgniot na obudowie.. Ojciec mój ma od 9 miesięcy ma u siebie nibe f100 też jest bardzo zadowolony ale dokładnych wyników nie pamiętam... Niestety w jednym i drugim wypadku cena moim zdanie jest za dużo o co najmniej o ok 3k... Teraz ostatnio montowałem dwie z atlantica i tutaj już cena się zbliża do normalności mam nadzieję że większość producentów pójdzie w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozy76 16.04.2012 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Taż mam zamiar podłączyć osobny licznik do niej. Ale podchodzę do samego rozwiązania dosyć sceptycznie. Dla mnie to nowość. A jak poziom hałasu podczas pracy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.04.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Taż mam zamiar podłączyć osobny licznik do niej. Ale podchodzę do samego rozwiązania dosyć sceptycznie. Dla mnie to nowość. A jak poziom hałasu podczas pracy ? W domu miałem ją w piwnicy pod sypialnią i nie miałem żadnych problemów ze spaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozy76 16.04.2012 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 A czy ktoś jeszcze użytkuje taką pompę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.04.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 My użytkujemy w firmie. Ogólnie jest ok tyle, że nam brakuje w niej mocy grzewczej - 1,5kW to z lekka za mało i wspieramy się kolektorami i piecem gazowym.Bardzo (dla mnie za bardzo) prosty sterownik.Jeżeli chodzi o hałas to na powietrzu obiegowym (zasysanie i wylot w tym samym pomieszczeniu) to jest tak nawet głośno. Nie wiem, czy by mi się to w domu podobało.Natomiast po wymianie czopucha na wywiewny (podłącza się 2 rury fi 160), gdzie wylot i dolot jest z zewnątrz to jest już naprawdę cicho. Osobiście nie polecam Viessmanna - sam czopuch, kawałek plastiku przeszło 400zeta.Mała moc 1,54kWDroga. Gdybym miał brać takie urządzenie dla siebie to bym brał Hewalexa. Lepszy COP. Więcej możliwości w sterowniku. Wydajność 3,8kW. Ok 3 tysiące taniej niż sponsor sportów zimowych. Nie wiem jak jest u ciebie z zużyciem ciepłej wody i czy masz cyrkulację, ale dla mnie 1,5kW to bardzo mało. Czajnik ma 2kW a tu jest 300L wody do ogrzania i naprawdę długo to grzeje. Po porządnej kąpieli zbiornik się wystudzi a jego ogrzanie zajmie sporo czasu. Mocniejsza pompa zagrzeje wodę szybciej. Szybciej też się wyłączy a tym samym będzie mniej hałasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolotolo 24.11.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Bardzo (dla mnie za bardzo) prosty sterownik. Gdybym miał brać takie urządzenie dla siebie to bym brał Hewalexa. Lepszy COP. Bardziej rozbudowany sterownik ma pompa vitocal 060a bez problemu działa z instalacją PV. Co do porównywania pomp po COP byłbym ostrożny tajemnicą poliszynela jest jak niektórzy producenci nim manipulują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 27.11.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Bardziej rozbudowany sterownik ma pompa vitocal 060a bez problemu działa z instalacją PV. Co do porównywania pomp po COP byłbym ostrożny tajemnicą poliszynela jest jak niektórzy producenci nim manipulują. No właśnie może tu mi powiecie jak to z tą fotowoltaiką jest. No i z tym łączeniem fotowoltaiki z pompami.. Też mnie zainteresował ten konkretnie vitocal ale nie wiem czy to on jest taki wyjątkowy? Czy po prostu kazda pompa moze byc zasilana z fotowoltaiki? Mi sie podoba to, że mogę ją podłączyć do pieca, bo mam taki zwykły węglowy i w lecie (jak już pisałam na innych wątkach) jest to strasznie uciążliwe... W lecie chodzę jak górnik :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.11.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Mi sie podoba to, że mogę ją podłączyć do pieca, bo mam taki zwykły węglowy i w lecie (jak już pisałam na innych wątkach) jest to strasznie uciążliwe... W lecie chodzę jak górnik :/ Nie szkoda kasy ? Zdecydowanie taniej przez te pół roku będzie cwu ogrzewać prądem przez zwykły bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 27.11.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 w firmie w której pracuję mamy ich 5 szt. i sprawdzają się rewelacyjnie. Dołożone tylko zegarki na kablu by grzały w 2 taryfie i ciepłej wody jest w bród. oczywiście jeśli ktoś liczy że napełni 10 wanien to się pomyli ale do biura czy domku z 2-3 osobami bardzo fajne urządzenie. mówisz o pompie vitocal? który model? napisz coś więcej o eksploatacji i rachunkach - jak wygląda to w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Nie szkoda kasy ? Zdecydowanie taniej przez te pół roku będzie cwu ogrzewać prądem przez zwykły bojler. Jak ciezko przekonac niektórych zeby wzieli kalkulator w reke i przeliczyli co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.11.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Też mnie zainteresował ten konkretnie vitocal ale nie wiem czy to on jest taki wyjątkowy? Czy po prostu kazda pompa moze byc zasilana z fotowoltaiki? Zdecydowanie nie każda, a praktycznie żadna. Idea współpracy Pomp ciepła z PV polegają na wykonywaniu najbardziej energochłonnych operacji jak przegrzanie lub produkcja CWU w momencie gdy inwerter PV, daje sygnał o wysokim uzysku energii elenktycznej ze słońca. Tak by nadwyżki produkcji nie sprzedawać do sieci tylko zagospodarować możliwie dużo wytworzonej energii na potrzeby własne. Praca pomp na zasilaniu z PV to raczej nie są rozwiązania dla domków jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.12.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Nie szkoda kasy ? Zdecydowanie taniej przez te pół roku będzie cwu ogrzewać prądem przez zwykły bojler. Cieszy mjnie zainteresowanie vitocalem. Arturo72: Jeżeli przygotowujemy wodę użytkową przepływowymi lub pojemnościowymi pogrzewaczami elektrycznymi to różnica jest przede wszystkim w ekonomii. Zakładając okres od marca do października koszt przygotowania wody elektrycznie wynosi około 1430 zł, podczas gdy pompą ciepła około 320 zł (założenia: 4 osoby, 50 litrów/dobę/osobę, podgrzew od 10 do 50stC). Oznacza to oszczędność około 1100 zł rocznie. Jeżeli jest to nowa inwestycja to trzeba oczywiście rozważyć czy nie korzystniej będzie zastosować inne rozwiązanie jak np. kolektory słoneczne lub cały system CO+CWU oparty o pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 17.12.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Zdecydowanie nie każda, a praktycznie żadna. Idea współpracy Pomp ciepła z PV polegają na wykonywaniu najbardziej energochłonnych operacji jak przegrzanie lub produkcja CWU w momencie gdy inwerter PV, daje sygnał o wysokim uzysku energii elenktycznej ze słońca. Tak by nadwyżki produkcji nie sprzedawać do sieci tylko zagospodarować możliwie dużo wytworzonej energii na potrzeby własne. Praca pomp na zasilaniu z PV to raczej nie są rozwiązania dla domków jednorodzinnych. czemu Twoim zdaniem praca pomp ciepła z PV to nie są rozwiązania dla domków jednorodzinnych? powiedziałabym, że wręcz odwrotnie - to bardzo dobre rozwiązanie i od razu masz z głowy problem z nadwyżkami energii. oczywiście zależy jakiej mocy masz panele PV, ale jak przygrzeje w lato, to od razu nadwyżki się wyprodukują, a wtedy zasila Ci pompę, wybierasz np możliwość osuszenia/ochłodzenia jakiegoś pomieszczenia (bo sa takie opcje przy cwu) i wszyscy są zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.12.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 ewa.834 ma całkowitą rację, PV i PC to najlepsze z mozliwych rozwiązań. Sprzedawanie pradu ani z Prosumentem ani w taryfach gwarantowanych sie nie opłaca. Jedyne sensowne rozwiązanie to caly wyprodukowany prąd spożytkować na własne potrzeby. No tak, w teorii brzmi to pięknie. A jak to wygląda w rzeczywistości? Może być w PLN tak by każdy sobie przeliczył, czy się mu to opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.12.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Jeżeli przygotowujemy wodę użytkową przepływowymi lub pojemnościowymi pogrzewaczami elektrycznymi to różnica jest przede wszystkim w ekonomii. Zakładając okres od marca do października koszt przygotowania wody elektrycznie wynosi około 1430 zł, podczas gdy pompą ciepła około 320 zł (założenia: 4 osoby, 50 litrów/dobę/osobę, podgrzew od 10 do 50stC). Oznacza to oszczędność około 1100 zł rocznie. . Oj nieładnie mijać się z prawdą ( dla niezorientowanych - taki eufemizm) 1430/320=4,47 a w informacjach Viessmanna dla +15 oC COP wynosi 3,11. Ponadto rzetelnie byłoby porównać ogrzewanie wody w zasobniku w nocnej taryfie. Tyle,że w ten sposób oszczędności z zakupu pompy za 8000zł stają się coraz bardziej iluzoryczne. Nie wygląda już to tak różowo gdy podstawimy prawidłowe wartości, a dla nocnej już zupełnie niewesoło - wychodzi w okolicy 600zł/rok oszczędności. Czyli ok. 13 lat czekam na zwrot. Mniejsze zużycie wody spowoduje wydłużenie tego okresu, a większe skrócenie. Czy pompa wytrzyma bez napraw tak długo? Być może, choć w ten sposób serwis reprezentowałby jeden wygłodzony,zaniedbany serwisant jeżdżący rozpadającym się gratem z trudem łapiący jakąś naprawę niezawodnego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 24.12.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Na szczęście gminy zaczynają dopłacać do pomp na cwu zamiast do solarów. W takiej sytuacji "kowalski" płaci za pompę niecały 1000 zł. Wtedy jest to strzał w 10. Mam nadzieję, że gminy wreszcie pójdą po rozum do głowy i powoli zaczną się wycofywać z solarów. Pompa tańsza, mniej inwazyjna w montażu, sterowalna, bezobsługowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.12.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Na szczęście gminy zaczynają dopłacać do pomp na cwu zamiast do solarów. W takiej sytuacji "kowalski" płaci za pompę niecały 1000 zł. Wtedy jest to strzał w 10. Mam nadzieję, że gminy wreszcie pójdą po rozum do głowy i powoli zaczną się wycofywać z solarów. Pompa tańsza, mniej inwazyjna w montażu, sterowalna, bezobsługowa... Tutaj jednak radziłbym przeczytać dokładnie umowę i sprawdzić firmę, której pompy są ofertowane w tych programach dotacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 28.12.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Na szczęście gminy zaczynają dopłacać do pomp na cwu zamiast do solarów. W takiej sytuacji "kowalski" płaci za pompę niecały 1000 zł. Wtedy jest to strzał w 10. Mam nadzieję, że gminy wreszcie pójdą po rozum do głowy i powoli zaczną się wycofywać z solarów. Pompa tańsza, mniej inwazyjna w montażu, sterowalna, bezobsługowa... to żeby wycofywać się z solarów i pojść w pompy ciepła jest zdecydowanie dobrą ścieżką. ale ciekawi mnie to dopłacanie do pomp? w ramach programów, czy o czym mówisz? owszem, spotkałam się z dopłatami lub promocjami, które wychodzą od producentów, to sa obnizki rzędu kilkaset do tysiąca złotych. bo jak z pompę ciepła wartą 8 tys. zł kupisz za 1 tys. zł. to coś mi się tu nie podoba. albo pompa nie jest tyle warta i to jakiś bubel albo dzieje sie coś szemranego na moje oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 28.12.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 40% unia, 40% gmina, 10% klient. Tak jest w okolicznych gminach od kilku lat na solary a teraz PV i PC doszły. Niektóre gminy "dają radę" Do solarów jest chyba 1500 zł dopłaty. Cztat y regulaminuŁ W przypadku Instalacji w budynku mieszkalnym o powierzchni użytkowej do 300 *m² szacowana wysokość wpłaty Uczestnika z tytułu uczestnictwa w Projekcie nie powinna przekroczyć kwoty: a.) za Instalację kolektorów słonecznych - 1500 zł b.) za Instalację pompy ciepła dla c.w.u - 900zł, c.) za Instalację modułów fotowoltaicznych - 1050 zł za każdy 1 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts