Robi25 15.04.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. Proszę o poradę jak prawidłowo wykonać kanalizację sanitarną i z jakich materiałów. Obecnie jestem na etapie kopania fundamentów i chciałbym wyprowadzić rury kanalizacyjne i wodne. W projekcie mam przez całą szerokość domu główną rurę ściekową fi 160 a dopływy fi 50. Byłem w sklepie z materiałami hydraulicznymi i sprzedawca powiedział, że poco robić rurą 160 skoro do pierwszej studzienki można zrobić 100 a od studzienki 160 i wtedy wyjdzie taniej. Jaką rurą poprowadzić wodę do domu. W jaki sposób profesjonalnie i nie za drogo zrobić przejścia w fundamencie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_bv 17.04.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Teoretycznie nigdy nie jest jak w projekcie ale warto słuchać projektantów, bo potem cyrk wychodzi. Pytanie do czego podłączysz te rurę (jest kanalizacja?) jak tak, to na jakiej głębokości ? Z której strony jest woda i kanalizacja? Rura w ziemie pomarańczowa 160, a podłączenia 110. fi 50 używaj mało, no chyba że wiesz na 100% gdzie co będzie. U nas łazienka podczas montowania wody zmieniała się 3 razy rozkuwanie wylewki i fundamentów to masakra, wiem co mówię, właśnie kończymy wodę. Przejścia w fundamentach i stropach majstry robiły styropianem, niektóre rury poszły w fundamencie z bloczka fundamentowego inne bezpośrednio w beton zależy jak wyjdzie. - obok rur kanalizacyjnych warto położyć rury którymi wprowadzasz przyłącze wodociągowe, prąd (za jednym kopaniem. Warto zrobić przejścia do ogrodu (też czasami trzeba go podlać). My wrzuciliśmy pod fundamentem kolanka 90 i rury fi 160 pod pompę ciepła. Kawałki styropianu w stropie ułatwiają życie podczas montażu rozprowadzania ciepła i montażu pionów kanalizacyjnych. Zostaje do przecięcia tylko zbrojenie. Koszt plastikowej złączki w fundamencie to parę złotych, przebijanie się przez fundament jak zapomni się o otworze- bezcenne. Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez kasia_bv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladia 12.05.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 W warunkach przyłączenia kanalizacji sanitarnej może być podana średnica kanału- przyłącza, i należy się do tego dostosować. I należy wykonać na przyłącze projekt, który powinien być uzgodniony w "wodociągach". Z doświadczenia wiem, że wyjście z budynku powinno być wykonane średnicą 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts