Mar_cin1 16.04.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Mam taki problem a miamowicie w budynku na którym mam wymieniać więźbe + blache + pokoje na poddaszu wełna karton gips(w projekcie są 2 pokoje na poddaszu) jest dach 4 spadowy ostatnio dokopalem sie do projektu oryginalnego z 76r w którym co sie okazalo jest zaprojektowany dach 2 spadowy. 1-czy bez projektu (bo chcialbym ominąć sprawy projektowe) moge przebudować tak jak w projekcie czyli z 4 spadowego na 2 spadowy 2-jesli np.zaczne zmieniać więźbe i blachę tak jak jest to teraz 4 spady i przyjdzie ktoś to skontrolować przecież powie to nie jest jak w papierach.Prosze o odp. może byc na pv lub forum bo nie wiem jak zabrać sie za to rozmawialem z architektem on oczywiscie namieszał mi w głowie i stwierdził że ten plan to makulatura i bez projektu sie nie obędzie.Mam wrażenie że nie jest to do końca obiektywna odpowiedż a jedynie napełniająca kieszeń panu projektantowi, napewno jak w każdym prawie są kruczki o których zapomniał mi wspomnieć.Oczywiście jeśli mój budżet pozwalał by na to napewno zrobiłbym ten projekt dla świętego spokoju ale jest inaczej.Jeszcze raz proszę o odpowiedż i z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Dobosz 11.05.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Generalnie jeśli remont polega jedynie na zmianie pokrycia dachowego, to nie trzeba nowego projektu. Jednak jeśli remont wiąże się ze zmianą konstrukcji, to projekt jest wymagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts