pblowek 16.04.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witamczy ktoś posiada jakieś doświadczenia z w/w sklepem?"czaję się" na Ospel AS - nowa seria jakaś nawet nieźle wygląda i cenowo spokopozdrP@blo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 16.04.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jak juz kupisz tego Ospela to daj znac i napisz cos na temat jego jakosci. Ja rowniez poszukuje gniazdek dla siebie i nie ukrywam, ze jest to moj glowny faworyt jesli chodzi o wyglad. Niestety po zapytraniu swojego elektryka co kupic ten stwierdzil "wszystko tylko nie ospel". Po czym zaproponowal Karlika. Ehh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 16.04.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 jakies dziwne macie oceny co do ospela(broń Boże ani żaden hurtownik sprzedawca czy cokolwiek)podstawowa rzecz montaż (dla nas elektryków) super seria impresja 3 lata temu działalnośc bez zarzutówwybór kolorystyka wygląd zona (Mariola:)a i cenowo bez wariacjimam u siebie sznajdery i legrandy - to nie dzaiła to nie podświetla a montaz dla wytrwałych:( szczególnie system ramkowyStaszek 1/2 Marioli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.04.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) jakies dziwne macie oceny co do ospela (broń Boże ani żaden hurtownik sprzedawca czy cokolwiek) podstawowa rzecz montaż (dla nas elektryków) super seria impresja 3 lata temu działalnośc bez zarzutów Gniazdka Ospel-a serii Impresja, mają poważna wadę fabryczną. Otóż wkręt mocujący szyld gniazda przechodzi na wylot i często powoduje uszkodzenia przewodów znajdujących się w puszce. W dodatku dzieje się to już poza możliwością kontroli przez elektryka i wychodzi dopiero przy pomiarach końcowych. Miałem już dwa takie przypadki, kiedy instalacja wykonana, zmierzona, po "białym" montażu, działa znakomicie, pomiary wykazują rewelacyjne parametry, a tu nagle, po zamocowaniu szyldów, RCD nie da się załączyć. I okazuje się, ze to wkręt mocujący szyld (połączony z PE), swoim gwintem zerwał izolację z przewodu fazowego. Życzę wtedy sukcesów w poszukiwaniu miejsca uszkodzenia, gdy na jednym RCD "wisi" kilkadziesiąt gniazd. A wyłączniki klawiszowe z tej serii lubią działać nieprawidłowo przy najmniejszym odkształceniu przy ich mocowaniu w puszce. Są zbyt wrażliwe na wszelkie skrzywienia i przekoszenia. Ogólnie, to chyba najgorsza seria z gatunku "ramkowych", które miałem okazję montować. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez wykrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 16.04.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 no nie wiem "moj" elektryk namawia mnie na Hager albo Legrand, znalazłem kilka sklepów i różnica między Ospelem a np Hagerem to 50%..., a na Karplika narzeka lokalny dealer osprzętu elektrycznego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.04.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) no nie wiem "moj" elektryk namawia mnie na Hager albo Legrand, znalazłem kilka sklepów i różnica między Ospelem a np Hagerem to 50%..., a na Karplika narzeka lokalny dealer osprzętu elektrycznego... Weź Hagera, nie jest to mistrz świata, ale w porównaniu do wyżej wymienionych to F1. Odpowiednikiem ospela wśród samochodów jest trabant, a karlik to syrenka, hager-skoda superb, legrand-renault. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 16.04.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Tylko czemu taki renault cariva jest tanszy od trabanta as? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 16.04.2012 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Tylko czemu taki renault cariva jest tanszy od trabanta as? zapodaj ceny i namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.04.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Tylko czemu taki renault cariva jest tanszy od trabanta as? Bo może trabant jest w wersji kolekcjonerskiej. Ja nie montuję polskiego osprzętu z prostej przyczyny - moja stawka za montaż ulega podwojeniu w stosunku do osprzętu niemieckiego, co dość skutecznie zniechęca klienta do zakupu polskich wynalazków. Z hagera montuję tylko polo fiorenę i ta na ogół w piwnicach kotłowniach za szafkami. Z legrndem jest problem, bo nie stosuje standardu DIN jeśli chodzi o rozstaw puszek. Standard ten jest powszechny w Niemczech, Polsce Rosji, Austrii, Szwajcarii... Założenie więcej niż dwóch urządzeń jest dużą sztuką. Raz nawet cały osprzęt legranda za kilka tys. złoty klient zwrócił do hurtownii i zamienił na berkera i girę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 16.04.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Lącznie posiadam ok 180 elementow, ale nie bede ich wypisywal bo mi sie nie chce: Ospel AS - 1397,34 zł taniegniazdkaLegrand Cariva - 1335,75 zł e-elektryczneSimon Basic - 1437,85 zł elektrahurtowniaSimon 15 - 1289,40 zł e-kupiecKos Vena - 1778,00 zł ekopel / e-elektryczneSchneider Sedna - 1659,55 zł e-elektryczne Dodam, ze najbardziej podoba mi sie Ospel AS, ewentualnie Kos Vena z naciskiem na to pierwsze. edit: No i powstaje pytanie czy mam kupować oczami czy kierować sie opiniami fachowcow? Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez aregh24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 16.04.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Lącznie posiadam ok 180 elementow, ale nie bede ich wypisywal bo mi sie nie chce: Ospel AS - 1397,34 zł taniegniazdka Legrand Cariva - 1335,75 zł e-elektryczne Simon Basic - 1437,85 zł elektrahurtownia Simon 15 - 1289,40 zł e-kupiec Kos Vena - 1778,00 zł ekopel / e-elektryczne Schneider Sedna - 1659,55 zł e-elektryczne Dodam, ze najbardziej podoba mi sie Ospel AS, ewentualnie Kos Vena z naciskiem na to pierwsze. edit: No i powstaje pytanie czy mam kupować oczami czy kierować sie opiniami fachowcow? ja mam wszystko slicznie w xls wyliczone hager fiorena ok 2900 brutto, ospel 1400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 16.04.2012 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Bo może trabant jest w wersji kolekcjonerskiej. Ja nie montuję polskiego osprzętu z prostej przyczyny - moja stawka za montaż ulega podwojeniu w stosunku do osprzętu niemieckiego, co dość skutecznie zniechęca klienta do zakupu polskich wynalazków. Z hagera montuję tylko polo fiorenę i ta na ogół w piwnicach kotłowniach za szafkami. Z legrndem jest problem, bo nie stosuje standardu DIN jeśli chodzi o rozstaw puszek. Standard ten jest powszechny w Niemczech, Polsce Rosji, Austrii, Szwajcarii... Założenie więcej niż dwóch urządzeń jest dużą sztuką. Raz nawet cały osprzęt legranda za kilka tys. złoty klient zwrócił do hurtownii i zamienił na berkera i girę. czyli podsumowujac - berker, gira, ew co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.04.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 czyli podsumowujac - berker, gira, ew co jeszcze? ABB-Busch Jaeger, Basalte, Jung, Merten, Schneider Electric. Generalnie tak jak z samochodami, Made in Germany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 17.04.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 nie wgłębiałem się jeszcze, ale tak z ciekawości...jaka jest techniczna różnica etc w modelach Schnaider'a Senda i Anya...różnica w cenie zasadnicza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.04.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 nie wgłębiałem się jeszcze, ale tak z ciekawości...jaka jest techniczna różnica etc w modelach Schnaider'a Senda i Anya...różnica w cenie zasadnicza... Wygląd. Mechanizmy są te same. Może być jeszcze różnica w miejscu produkcji. Droższe w Niemczech, tańsze -polska lub chiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 17.04.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 czyli podsumowujac - berker, gira, ew co jeszcze? Berker to teraz Hager. W Berkerze sa wersje polskie i niemieckie. Polskie są robione w Kurniku (ale nie tym z kurami). Z wersjami polskimi nigdy nie było problemu. Hager tez godny polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.04.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Berker to teraz Hager. W Berkerze sa wersje polskie i niemieckie. Polskie są robione w Kurniku (ale nie tym z kurami). Z wersjami polskimi nigdy nie było problemu. Hager tez godny polecenia. Berker to Berker i nie ma większego znaczenia że należy do grupy Hagera. Busch-Jeager sprzedaje jako ABB. Z polskim osprzętem w wykonaniu berkera jest problem, bo w tańszych mamy nie wiadomo co, jeśli chodzi o RTV i LAN. W droższych jest to Hirschaman i Rutenbeck. W tańszym berkerze jest ch***wa chińska podróbka Rutenbecka. Miałem nieprzyjemność montowania kilkunastu sztuk. Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 18.04.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Polskie są robione w Kurniku To już prędzej w Kórniku (bo takie miasteczko jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zman85 19.04.2012 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam czy ktoś posiada jakieś doświadczenia z w/w sklepem? "czaję się" na Ospel AS - nowa seria jakaś nawet nieźle wygląda i cenowo spoko pozdr P@blo Witaj, trafiło mi się wykańczać swój dom pod koniec lutego, do gustu przypadła nam (mnie i żonie) seria premium firmy kontakt simon - a to za sprawą metalowych ramek, którą zamówiliśmy przez ten sklep. Na towar czekaliśmy dwa dni od zamówienia (pieniądze wpłaciliśmy przelewem), przyszło bodajże dhlem. Fakturka doszła tylko dwa czy trzy dni później już zwykła pocztą. Zatem wydaje mi się, że możesz spokojnie zamawiać. Towar dochodzi i w miarę szybko tak jak wyżej napisałem. Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 19.04.2012 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Witaj, trafiło mi się wykańczać swój dom pod koniec lutego, do gustu przypadła nam (mnie i żonie) seria premium firmy kontakt simon - a to za sprawą metalowych ramek, którą zamówiliśmy przez ten sklep. Na towar czekaliśmy dwa dni od zamówienia (pieniądze wpłaciliśmy przelewem), przyszło bodajże dhlem. Fakturka doszła tylko dwa czy trzy dni później już zwykła pocztą. Zatem wydaje mi się, że możesz spokojnie zamawiać. Towar dochodzi i w miarę szybko tak jak wyżej napisałem. Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdro dziękuję serdecznie - o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts