Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doświadczenia z taniegniazdka.pl

Recommended Posts

Jak juz kupisz tego Ospela to daj znac i napisz cos na temat jego jakosci. Ja rowniez poszukuje gniazdek dla siebie i nie ukrywam, ze jest to moj glowny faworyt jesli chodzi o wyglad. Niestety po zapytraniu swojego elektryka co kupic ten stwierdzil "wszystko tylko nie ospel". Po czym zaproponowal Karlika. Ehh.

jakies dziwne macie oceny co do ospela

(broń Boże ani żaden hurtownik sprzedawca czy cokolwiek)

podstawowa rzecz montaż (dla nas elektryków) super

seria impresja 3 lata temu działalnośc bez zarzutów

wybór kolorystyka wygląd zona (Mariola:)

a i cenowo bez wariacji

mam u siebie sznajdery i legrandy - to nie dzaiła to nie podświetla a montaz dla wytrwałych:( szczególnie system ramkowy

Staszek 1/2 Marioli

jakies dziwne macie oceny co do ospela

(broń Boże ani żaden hurtownik sprzedawca czy cokolwiek)

podstawowa rzecz montaż (dla nas elektryków) super

seria impresja 3 lata temu działalnośc bez zarzutów

Gniazdka Ospel-a serii Impresja, mają poważna wadę fabryczną. Otóż wkręt mocujący szyld gniazda przechodzi na wylot i często powoduje uszkodzenia przewodów znajdujących się w puszce. W dodatku dzieje się to już poza możliwością kontroli przez elektryka i wychodzi dopiero przy pomiarach końcowych. Miałem już dwa takie przypadki, kiedy instalacja wykonana, zmierzona, po "białym" montażu, działa znakomicie, pomiary wykazują rewelacyjne parametry, a tu nagle, po zamocowaniu szyldów, RCD nie da się załączyć. I okazuje się, ze to wkręt mocujący szyld (połączony z PE), swoim gwintem zerwał izolację z przewodu fazowego.

Życzę wtedy sukcesów w poszukiwaniu miejsca uszkodzenia, gdy na jednym RCD "wisi" kilkadziesiąt gniazd.

A wyłączniki klawiszowe z tej serii lubią działać nieprawidłowo przy najmniejszym odkształceniu przy ich mocowaniu w puszce. Są zbyt wrażliwe na wszelkie skrzywienia i przekoszenia. Ogólnie, to chyba najgorsza seria z gatunku "ramkowych", które miałem okazję montować.

Edytowane przez wykrot

no nie wiem "moj" elektryk namawia mnie na Hager albo Legrand, znalazłem kilka sklepów i różnica między Ospelem a np Hagerem to 50%..., a na Karplika narzeka lokalny dealer osprzętu elektrycznego...

Weź Hagera, nie jest to mistrz świata, ale w porównaniu do wyżej wymienionych to F1.

Odpowiednikiem ospela wśród samochodów jest trabant, a karlik to syrenka, hager-skoda superb, legrand-renault.

Edytowane przez dendrytus

Tylko czemu taki renault cariva jest tanszy od trabanta as?

Bo może trabant jest w wersji kolekcjonerskiej.

Ja nie montuję polskiego osprzętu z prostej przyczyny - moja stawka za montaż ulega podwojeniu w stosunku do osprzętu niemieckiego, co dość skutecznie zniechęca klienta do zakupu polskich wynalazków.

Z hagera montuję tylko polo fiorenę i ta na ogół w piwnicach kotłowniach za szafkami.

Z legrndem jest problem, bo nie stosuje standardu DIN jeśli chodzi o rozstaw puszek. Standard ten jest powszechny w Niemczech, Polsce Rosji, Austrii, Szwajcarii...

Założenie więcej niż dwóch urządzeń jest dużą sztuką.

Raz nawet cały osprzęt legranda za kilka tys. złoty klient zwrócił do hurtownii i zamienił na berkera i girę.

Lącznie posiadam ok 180 elementow, ale nie bede ich wypisywal bo mi sie nie chce:

Ospel AS - 1397,34 zł taniegniazdka

Legrand Cariva - 1335,75 zł e-elektryczne

Simon Basic - 1437,85 zł elektrahurtownia

Simon 15 - 1289,40 zł e-kupiec

Kos Vena - 1778,00 zł ekopel / e-elektryczne

Schneider Sedna - 1659,55 zł e-elektryczne

Dodam, ze najbardziej podoba mi sie Ospel AS, ewentualnie Kos Vena z naciskiem na to pierwsze.

edit: No i powstaje pytanie czy mam kupować oczami czy kierować sie opiniami fachowcow?

Edytowane przez aregh24

Lącznie posiadam ok 180 elementow, ale nie bede ich wypisywal bo mi sie nie chce:

Ospel AS - 1397,34 zł taniegniazdka

Legrand Cariva - 1335,75 zł e-elektryczne

Simon Basic - 1437,85 zł elektrahurtownia

Simon 15 - 1289,40 zł e-kupiec

Kos Vena - 1778,00 zł ekopel / e-elektryczne

Schneider Sedna - 1659,55 zł e-elektryczne

Dodam, ze najbardziej podoba mi sie Ospel AS, ewentualnie Kos Vena z naciskiem na to pierwsze.

edit: No i powstaje pytanie czy mam kupować oczami czy kierować sie opiniami fachowcow?

ja mam wszystko slicznie w xls wyliczone hager fiorena ok 2900 brutto, ospel 1400

Bo może trabant jest w wersji kolekcjonerskiej.

Ja nie montuję polskiego osprzętu z prostej przyczyny - moja stawka za montaż ulega podwojeniu w stosunku do osprzętu niemieckiego, co dość skutecznie zniechęca klienta do zakupu polskich wynalazków.

Z hagera montuję tylko polo fiorenę i ta na ogół w piwnicach kotłowniach za szafkami.

Z legrndem jest problem, bo nie stosuje standardu DIN jeśli chodzi o rozstaw puszek. Standard ten jest powszechny w Niemczech, Polsce Rosji, Austrii, Szwajcarii...

Założenie więcej niż dwóch urządzeń jest dużą sztuką.

Raz nawet cały osprzęt legranda za kilka tys. złoty klient zwrócił do hurtownii i zamienił na berkera i girę.

czyli podsumowujac - berker, gira, ew co jeszcze?

Berker to teraz Hager. W Berkerze sa wersje polskie i niemieckie. Polskie są robione w Kurniku (ale nie tym z kurami). Z wersjami polskimi nigdy nie było problemu. Hager tez godny polecenia.

Berker to Berker i nie ma większego znaczenia że należy do grupy Hagera.

Busch-Jeager sprzedaje jako ABB.

Z polskim osprzętem w wykonaniu berkera jest problem, bo w tańszych mamy nie wiadomo co, jeśli chodzi o RTV i LAN. W droższych jest to Hirschaman i Rutenbeck.

W tańszym berkerze jest ch***wa chińska podróbka Rutenbecka. Miałem nieprzyjemność montowania kilkunastu sztuk.

Edytowane przez dendrytus

Witam

czy ktoś posiada jakieś doświadczenia z w/w sklepem?

"czaję się" na Ospel AS - nowa seria jakaś nawet nieźle wygląda i cenowo spoko

pozdr

P@blo

Witaj,

trafiło mi się wykańczać swój dom pod koniec lutego, do gustu przypadła nam (mnie i żonie) seria premium firmy kontakt simon - a to za sprawą metalowych ramek, którą zamówiliśmy przez ten sklep. Na towar czekaliśmy dwa dni od zamówienia (pieniądze wpłaciliśmy przelewem), przyszło bodajże dhlem. Fakturka doszła tylko dwa czy trzy dni później już zwykła pocztą. Zatem wydaje mi się, że możesz spokojnie zamawiać. Towar dochodzi i w miarę szybko tak jak wyżej napisałem.

Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdro

Witaj,

trafiło mi się wykańczać swój dom pod koniec lutego, do gustu przypadła nam (mnie i żonie) seria premium firmy kontakt simon - a to za sprawą metalowych ramek, którą zamówiliśmy przez ten sklep. Na towar czekaliśmy dwa dni od zamówienia (pieniądze wpłaciliśmy przelewem), przyszło bodajże dhlem. Fakturka doszła tylko dwa czy trzy dni później już zwykła pocztą. Zatem wydaje mi się, że możesz spokojnie zamawiać. Towar dochodzi i w miarę szybko tak jak wyżej napisałem.

Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdro

dziękuję serdecznie - o to chodziło :)