Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Ekogroszek/miał - kto doradzi :)

akone

Recommended Posts

Przeczytałem setki wątków i nadal mam mętlik w głowie, może dlatego, że to pierwszy dom i ciężko się zdecydować nie mając praktyki.

Dom z poddaszem użytkowym 220m2, silka+styr. 15cm, 95% domu podłogówka + kaloryfery w garażu i kotłowni.

Ponieważ piec będzie chodził non stop ze względu na zasobnik CWU, jak każdy szukam czegoś mało awaryjnego, z solidnym podajnikiem w granicach 22-25kw.

Do tej pory skłaniałem się ku Defro (AKM 2 - choć mówią że ruszt wodny to ZŁO ), bądź HEIZTECHNIK.. sam już niewiem.

Proszę o jakieś nakierowanie :).

Pozdrawiam.

Przy takim metrażu i nowym domu też wydaje mi się że 17Kw jest wystarczające, kolega ma podobny dom i kupił 25kW i narzeka że za duży, w większości pracuje przy mocy 40%. Po przeglądnięciu forum można przeczytać że Defro ma przestarzały sterownik. Możesz coś szukać z sterownikiem ecola i Cobra i Puma. Pierwszy sterownik ma zdalny podgląd i sterowanie przez internet, dwa następne jeszcze tej opcji nie mają ale za to sterują zaworem 4D co przy większości podłogówki jest dużo lepszym rozwiązaniem (nie musisz stosować drogich mieszaczy i dodatkowych sterowników).

Przy takim metrażu i nowym domu też wydaje mi się że 17Kw jest wystarczające, kolega ma podobny dom i kupił 25kW i narzeka że za duży, w większości pracuje przy mocy 40%. Po przeglądnięciu forum można przeczytać że Defro ma przestarzały sterownik. Możesz coś szukać z sterownikiem ecola i Cobra i Puma. Pierwszy sterownik ma zdalny podgląd i sterowanie przez internet, dwa następne jeszcze tej opcji nie mają ale za to sterują zaworem 4D co przy większości podłogówki jest dużo lepszym rozwiązaniem (nie musisz stosować drogich mieszaczy i dodatkowych sterowników).

Kolego zawór 4D potocznie jest nazywany właśnie mieszaczem.

Żeby moduł Cobry miał czym sterować to musisz mieć właśnie zawór 4D czy 3D ( tzw. mieszacz) do tego głowica z siłownikiem ( około 400pln) i dodatkowo moduł to następne niecałe 400pln.

Także nie wprowadzaj kolegi w błąd.

Moc 17kW jak najbardziej na tak.

Dziękuję. Bardzo za objaśnienie :). W takim razie przymierze się ku 17kw. Jeśli defro mają stare sterowniki to je dyskfalifikuje ?

W takim razie polecacie ten zawór 4D, a który piec posiada ten zawór, ma aktualny sterownik i do tego oscyluje w granicach 17-20kw, będąc dobrym produktem do polecenia.

Pozdrawiam

Kolego zawór 4D potocznie jest nazywany właśnie mieszaczem.

Żeby moduł Cobry miał czym sterować to musisz mieć właśnie zawór 4D czy 3D ( tzw. mieszacz) do tego głowica z siłownikiem ( około 400pln) i dodatkowo moduł to następne niecałe 400pln.

Także nie wprowadzaj kolegi w błąd.

Moc 17kW jak najbardziej na tak.

Ale to i tak dużo taniej niż typowe mieszacze z pompami (cena kompletnego w zależności od ilości obwodów zaczyna się od 1000zł, a na dwa poziomy potrzeba 2 szt).

Ale to i tak dużo taniej niż typowe mieszacze z pompami (cena kompletnego w zależności od ilości obwodów zaczyna się od 1000zł, a na dwa poziomy potrzeba 2 szt).

Jak chcesz zrobić prymitywną podłogówkę tylko po to żeby ją mieć to lepiej dać sobie spokój i założyć grzejniki.

Ani Aligatorem ani niczym innym nie wysterujesz podłogówki i na pewno nie w całym budynku najwyżej w jednym pomieszczeniu.

Do sterowania podłogówką trzeba cały system.

Musi być zawór termostatyczny i termostaty w każdym pomieszczeniu inaczej to niesterowalny fajans.

a sterownik kotła ma za zadanie sterowanie procesem spalania a nie instalacją.

Nie chce się mieszać, bo trochę mało wiem w temacie ale o tym jaka jest rola sterownika decyduje jego producent lub twórca. A producent produkuje to na co jest zapotrzebowanie na rynku. Nikt nikogo na siłe nie zmusza do wyboru jednej opcji, Zrób sterownik tylko do spalania, zrób i wskaż kompatybilne z nim urządzenia, które będą sterowały instalacją, a na koniec jeszcze przekonaj ludzi żeby to kupili. Dla mnie laika czy będzie to jedno urządzenie, dwa, czy pięć wszystko jedno grunt żeby robiły to dobrze. Ponadto w instrukcji obsługi winien być opisany sposób skonfigurowania całości (tak żeby ten kombajn) poprawnie działa. Inna opcja to przeszkoleni montażyści i autoryzowany montaż jako warunek gwarancji. Inaczej za wszelkie nieprawidłowości cięgi zbiera producent kotła.

Dobrze zaprojektowana podłogówka nie potrzebuje sterowania jw choćby nawet z tego względu,że ma za dużą bezwładność.

Podłogówkę projektuje się pod konkretne zapotrzebowanie na ciepło danego pomieszczenia,o czym karoka65 zapewne nie wie,bo interesuje się jedynie wunglem a tam jest bez różnicy czym palimy i jak palimy ;)

I tak dla pomieszczenia "ciepłego" rozstaw rur będzie większy,np.25cm czyli moc podłogówki słabsza niż dla pomieszczenia "zimnego",gdzie rozstaw rurek będzie mniejszy np.10-15cm.

Ewentualne korekcje można przeprowadzić na rotametrach.

Kol.akone,zanim zdecydujesz się na wybór źródła ciepła przelicz albo daj do przeliczenia zapotrzebowanie domu na ciepło,od tego się zaczyna a potem dopiero zastanawia się czym grzać :)

Tu się z tobą całkowicie zgadzam.

Przy podłogówce powinien wcześniej zrobiony bilans zapotrzebowania na ciepło w każdym pomieszczeniu (reguluje się rozstawami rurek między sobą i tak aby poszczególne obwody były w miarę równe). Z tego co wyczytałem na forum i dowiadywałem się najlepiej aby już do mieszacza dochodziła woda o odpowiedniej temperaturze w przypadku pieca najlepiej taki co steruje zaworem 4D i w zależności od zapotrzebowania na ciepło odpowiednio zwiększała/zmieszała temperaturę. Poszczególne pomieszczenia gdy ilości rur są inne i zapotrzebowanie lub nasze preferencje temperatury w danym pomieszczeniu są inne możemy podregulować rotametrami na rozdzielaczu. Podłogówka ma tak dużą bezwładność że regulacja temperatury na kilka godzin mija się z celem. Według mnie rozdzielanie układu na części jest bezsensu, bo dodatkowo podraża koszty i powoduje skokową pracę pieca w zależności od tego kiedy dany elektrozawór się otworzy.

Przy sterownikach pieca cały czas dąży się to tego aby pracowały stale ewentualnie delikatnie modulując moc, a przy układzie z elektrozaworami będzie to dużo trudniejsze do wykonania. Także do podłogówki ecoal i bruli się nie nadaje (odkąd powstał ecoal i bruli byłem pewny że jak wybuduje dom to go założę, teraz jak wybudowałem i staje przed wyborem skłaniam się w kierunku cobry lub pumy bo mają mogą sterować zaworem 4D).

o czym karoka65 zapewne nie wie,bo interesuje się jedynie wunglem a tam jest bez różnicy czym palimy i jak palimy ;)

I tak dla pomieszczenia "ciepłego" rozstaw rur będzie większy,np.25cm czyli moc podłogówki słabsza niż dla pomieszczenia "zimnego",gdzie rozstaw rurek będzie mniejszy np.10-15cm.

Ja może chociaż trochę znam się na wunglu ale przynajmniej nie fantazjuje o rachunkach które będę płacił za prąd w domu którym może kiedyś wybuduję.

Ten Twój na razie wirtualny ma być taki energooszczędny, to skąd wiesz które pomieszczenie będzie "zimne" ?

Myślałem że nie ma słabych punktów.

Taki fachman teoretyk ?

Kol.akone,zanim zdecydujesz się na wybór źródła ciepła przelicz albo daj do przeliczenia zapotrzebowanie domu na ciepło,od tego się zaczyna a potem dopiero zastanawia się czym grzać :)

Najlepiej zdecyduj się na prąd, arturo da ci namiary na swojego kolegę który sprzedaje tanie PCi.

Na pewno znajdziecie wtedy wspólny język bo jak dalej będziesz się upierał przy węglu to prędzej czy później nazwie cię zacofańcem z ciemnogrodu.

Tylko "czysty prąd" panowie !!!

z brudnego węgla.

Tu się z tobą całkowicie zgadzam.

Przy podłogówce powinien wcześniej zrobiony bilans zapotrzebowania na ciepło w każdym pomieszczeniu (reguluje się rozstawami rurek między sobą i tak aby poszczególne obwody były w miarę równe). Z tego co wyczytałem na forum i dowiadywałem się najlepiej aby już do mieszacza dochodziła woda o odpowiedniej temperaturze w przypadku pieca najlepiej taki co steruje zaworem 4D i w zależności od zapotrzebowania na ciepło odpowiednio zwiększała/zmieszała temperaturę. Poszczególne pomieszczenia gdy ilości rur są inne i zapotrzebowanie lub nasze preferencje temperatury w danym pomieszczeniu są inne możemy podregulować rotametrami na rozdzielaczu. Podłogówka ma tak dużą bezwładność że regulacja temperatury na kilka godzin mija się z celem. Według mnie rozdzielanie układu na części jest bezsensu, bo dodatkowo podraża koszty i powoduje skokową pracę pieca w zależności od tego kiedy dany elektrozawór się otworzy.

Przy sterownikach pieca cały czas dąży się to tego aby pracowały stale ewentualnie delikatnie modulując moc, a przy układzie z elektrozaworami będzie to dużo trudniejsze do wykonania. Także do podłogówki ecoal i bruli się nie nadaje (odkąd powstał ecoal i bruli byłem pewny że jak wybuduje dom to go założę, teraz jak wybudowałem i staje przed wyborem skłaniam się w kierunku cobry lub pumy bo mają mogą sterować zaworem 4D).

Co rozumiesz pod tym określeniem "tak aby poszczególne obwody były w miarę równe" ?

Czy kręcenie zaworem N-Drożnym nie powoduje haosu ( skoków) w instalacji ?

Nie wierz we wszystko co piszą pseudo fachowcy teoretycy na forum.

Szkoda że zrozumiesz swój błąd po fakcie.

Późno już, styrany jestem i nie chce mi się więcej pisać.

Dobranoc.

Jak ktoś się bierze do roboty od d...y strony, czyli rozkłada rurki w równomiernych odstępach, zalewa, a potem zaczyna sie zastanawiać,, ile ciepłą ma dostarczyć do każdego pomieszczenia, za co ma być odpowiedzialny termostat i zawór termostatyczny wszędzie, gdzie tylko to możliwe, to nie dziwię się, że są potrzebne wątki typu "Czy ktoś jest niezadowolony z podłogówki wodnej".

Bo jak ktos został uszczęśliwiony taką instalacją bo się może zgłosić - bo to ani tanie, ani efektywne.

Ciekawe, że przy dobrze pomyślanej podłogówce, zapewnieniu stałej temperatury zasilania, ludziom wystarczy jeden CZUJNIK pokojowy na kondygnacji i mają we wszystkich pomieszczeniach na danej kondygnacji temperatury, jakich oczekują...