Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Ekogroszek/miał - kto doradzi :)

akone

Recommended Posts

Nie błaźnij się do końca :)

Różnica między nami jest taka że ja jestem praktykiem a ty teoretykiem.

Tyle co ty tu z siebie błazna robisz to chyba nikt więcej.

Aha, i zachowuj się bo cię znowu admin do klatki zamknie.

Przeczytaj drugie i trzecie zdanie w mojej stopce i zastanów się co jest lepsze hehe.

karoka65-ty jesteś praktykiem od zwalonej podłogówki a ja jestem praktykiem od zaprojektowanej i działającej podłogówki,narazie moja teoria w zakresie doboru podłogówki sprawdza się w praktyce

Ale ostatnim zdaniem ze stopki raczej przyznajesz się do baboli czyli antyreklama,tak trzymać ;)

"My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego"

Ta twoja podłogówka to znowu teoria bo niby gdzieś jest ale nikt jej nie widział.

W moim przypadku znowu możesz przeczytać w innych wątkach ilu ludziom jakoś doradziłem i wszystko działa o dziwo i są zadowoleni.

Co do trzeciego zdania to ta praktyka połączona z twoją teorią :)

Nie jestem instalatorem ani projektantem podłogówek.

Co do krzywdy to jeszcze nikomu żadnej nie wyrządziłem, tobie też tego życzę.

Arturao72 jeśli chodzi o stopkę karoka65 wrzuć na luz - brak Ci odrobiny poczucia humoru?

Czytając tę stopkę już gościa lubię chociaż go osobiście nie znam - lubię ludzi z poczuciem humoru, a karoka65 wyraźnie wskazuje że należy to brać z przymrużeniem oka.

Pozdrawiam i życzę wszystkim poczucia humoru

Dobra, ale się rozpisałem.

Arturao72 jeśli chodzi o stopkę karoka65 wrzuć na luz - brak Ci odrobiny poczucia humoru?

Czytając tę stopkę już gościa lubię chociaż go osobiście nie znam - lubię ludzi z poczuciem humoru, a karoka65 wyraźnie wskazuje że należy to brać z przymrużeniem oka.

Pozdrawiam i życzę wszystkim poczucia humoru

Dobra, ale się rozpisałem.

Dokładnie tak jak piszesz kolego.

Są jednak ludzie którzy tego poczucia humoru nie mają i wyznają tylko jedną prawdę tzn. tą którą sami głoszą.

Arturo zarzucasz mi że coś tam sprzedaję, od pewnego czasu tak jest rzeczywiście ale na forum jestem dużo dłużej i tylko jako zwykły użytkownik.

Wiesz czym się różnię od innych sprzedawców ?

Tym że kotły i sterowniki to więcej hobby niż źródło utrzymania i ja nie muszę sprzedać za wszelką cenę, normalnie pracuję zawodowo, ci którzy byli u mnie wiedzą co robię.

Każdy kto potrzebuje jakiejś porady, otrzymuje ją zawsze i jak najrzetelniej wg. mojej wiedzy, może tobie wydaje się niewielka ale dla niektórych okazuje się ogromna. Gdybym chciał tylko zarabiać to nie odradzałbym kolegom za dużych kotłów które przygotowali dla nich instalatorzy a wiadomo jak droższy to i prowizja większa.

Gdybym był takim bucem jak twierdzisz to myślę że nie zapraszano by mnie do ICHPW w Zabrzu, do producentów najlepszych obecnie wg. mnie sterowników kotłów firmy Elektro-System z Kutna, Elektro-Miz z Pleszewa, nie proponowano by mi serwisowania tych urządzeń.

Ja potrafię w miarę poprawnie ustawić każdy sterownik i to w krótkim czasie, może spróbujesz.

Przemyśl to zanim kogoś uznasz za błazna.

Jeśli ktoś uzna to za jakąś reklamę proszę napisać to usunę.

Chcę tylko żeby nasz kolega to trochę przemyślał, ja nie wyznaję tylko jednej prawdy.

Pisałem ci już nie raz że nie wszyscy mają nowe i energooszczędne domy. Prąd owszem tam gdzie jest zasadność jego wykożystania ze skutkiem ekonomicznym.

Mnie prąd by zrujnował i znam takich którzy wybrali kiedyś taki sposób ogrzewania a obecnie przeszli na ten brudny węgiel.

Pozdrawiam i na tym kończę te przepychanki.

akone, bierz HT eko duo 17kW. Sam mam taki i powiem szczerze, jest zaje...bisty. U mnie będzie hulał cały rok non stop - poza sezonem ogrzewanie CWU. Po pierwszych 2 tygodniach mieszkania obserwacje na szybko. 200 - litrowy zbiornik CWU podgrzewa do temp 65st. około 40 minut. Zużycie opału do grzania wody, już teraz widzę, że około 130-140kg/miesiąc, czyli około 130zeta. Na rodzinke 2+1, gdzie 2 to kobietki :). Kocioł pracuje od początku grudnia. Ze spalania do ogrzewania (wszędzie podłogówka), też jestem zadowolony.

Widzę, że szanowny Arturek prosi się o kolejnego bana :D

Dziękuję wszystkim. Nawet ze sporu można wyciągnąć pewne informacje :). "Pionan" w tym kierunku też będę uderzał :), tylko u mnie będzie 3+1 (3 chłopaki) zastanawiam się nad 300L zasobnikiem, ale to jeszcze nie przesądzone.

Ja bym nie przesadzał. Mam bojler 200l na rodzinę 5 osobową (żona, córka, ja, teściowie + dodatkowo ciotka 2-3 dni w tygodniu). Ciepłej wody raczej nie brakło nigdy. Chyba, że bojler ma stanowić swoisty bufor. Ale ja nie widzę tego.

Arturo - nigdy nie miałem okazji rozmowy z Tobą. Jestem w podobnej sytuacji jak Karoka(stare wielkie chałupsko budowane przez Teścia metodą byleby budować). Rozumiem jednak o czym piszesz. Gdybym miał budować w przyszłości - na pewno poszedł bym w stronę maksymalnego ograniczenia zapotrzebowania na ciepło. W granicach rozsądku i moich możliwości oczywiście. Pozdrawiam.

Ja bym nie przesadzał. Mam bojler 200l na rodzinę 5 osobową (żona, córka, ja, teściowie + dodatkowo ciotka 2-3 dni w tygodniu). Ciepłej wody raczej nie brakło nigdy. Chyba, że bojler ma stanowić swoisty bufor. Ale ja nie widzę tego.

Jesteśmy dość oszczędną familią :), więc zapewne te 200L nam starczy. dzięki

jak baniak na CWU, to tylko z nierdzewki. jak będziesz chciał kupić nowy, emaliowany, to lepiej rozejrzyj się za jakąś fajną używką z nierdzewki. Ja tak zrobiłem. Kupiłem ładnego, wyczyszczonego, dobrze ocieplonego Viessmanna Vitocell z możliwością podpiecia grzałki elektrycznej za 1600zł (200L). Sprawuje się super.

Zwykły inwestor oprócz papki marketingowej i reklamy "swojego" produktu,którą przesiąknięty jest wątek ekogroszkowy,potrzebuje również prawdziwych informacji...

o jakich informacjach mówisz?? Decyzje o zakupie akurat takiego kotła podjąłem z dwóch powodów. po pierwsze sporo znajomych wcześniej ode mnie użytkowało i użytkuje akurat te kociołki i wszyscy zadowoleni. To są w pełni rzetelne informacje. Po drugie, akurat kotły HT sprzedawane są pod marką RED przez sieć hurtowni MATEX, silnej na zDolnym Sląsku. Tak sie składa, za akurat w MATEXsie mam super ceny (takie jakie mają pracownicy tej firmy), wiec żal było nie skorzystać.

To i ja dorzucę coś w sprawie bojlera. Kospel 140L z podwójnym płaszczem, rodzina 7 osób tzn, ja, żona, trójka podrostków ( 15, 18 i 21 lat) + rodzice. Można sobie wyobrazić ile taka sama trójca zużywa wody której jest również pod dostatkiem. Zasobnik 130kg czecha wystarcza latem około 7,5 do 8 tygodni.

Kocioł sterowany w tym czasie sterownikiem Bruli z wykorzystaniem stref czasowych na CWU.

Nie ma w tym żadnej przesady, pisałem już kilka razy.

Pionan dobrze radzi, lepiej kupić nierdzewkę bo producenci opanowali dobór używanych w produkcji blach do perfekcji.

Tak jak ja się zawsze śmieję: gwarancja + 3 dni i zaczyna cieknąć, obecnie ten Kospel jest szósty w kolejności także zapłaciłem już chyba więcej jak za nierdzewkę:(

NIE SPRZEDAJĘ BOJLERÓW, bo zaraz będzie że się reklamuję.

Aha, tego czecha kupiłem dwa lata temu po 300pln/tonę z dowozem, średnio spalałem około 2,6 do 2,7kg/dobę czyli koszt dobowy CWU wychodził około 80gr.

Kilku chłopaków z forum było u mnie i widzieli czym mam zasobnik zasypany a na Bruli widać dokładnie kiedy ostatnio zasypano paliwo, ile czasu pracuje podajnik np. na dobę także żadnego kitu panowie.

O ile dobrze pamiętam to kolega suspenser przy 3-osobowej rodzinie spalał coś około 2,1 czy 2,2kg/dobę