krzysiek_g 16.04.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam,planujemy wybudować dom, który będzie znajdował się przy planowanej dosyć szerokiej drodze (po dwa pasy w każdą stronę). Dom będzie znajdował się ok 60 metrów od drogi, która z kolei będzie wkopana na jakieś 5 metrów. Droga planowana za ok 6-10 lat ale już trzeba myśleć. Obawiamy się dosyć dużego nasilenia hałasu i zastanawiamy się z czego budować, aby było w miarę cicho ale też nie za drogo. myślimy o silce 24 i ociepleniu wełną 12 cm ale tylko od strony planowanej drogi a resztę styropianem. czy taka kombinacja jest sensowna? jako, że wełna jest sporo droższa to szkoda nam ocieplać stronę bez otworów oraz garaż wełną.Chodzi o projekt http://www.archeton.pl/projekt-domu-liliana_1334_opisogolny - strona od drogi to strona salonu i kuchni.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 17.04.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Daj silkę 24cm i 20 cm styropianu po całości i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciek 17.04.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Powiem tak. W domu (niezaleznie z czego wybudujesz) przy zamkniętych oknach będzie cicho. Mieszkam jakieś 20-30m od krajówki i własnie tak jest. Wzdłuż plotu mamy krzaczory i drzewka. Najgorzej jak jakaś przeładowana cięzarówka rusza na wolnych obrotach, wtedy to wszystko drży (to chyba zalezy od gruntu). Ale hałasu nie ma. Jeśli u siebie będziesz miał 60m i do tego droga będzie 5m poniżej, nie powinno być źle (napewno lepiej niż u mnie ). Zreszta i tak ciszej niż w mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.04.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 No ja mam podobnie,lecz dom znacznie bliżej drogi , plus tramwaj za płotem. I powiem tak, nie ważne z czego zbudujesz , no może szkielet bym odradzała, ale a) dobre dźwiękoszczelne okna i drzwi b) juz teraz sadź rośliny jako barierę dźwiękochłonną , bedą miały czas urosnąć nim droga powstanie. I zrób to w dwóch rzędach. Proponuję zimozielone np.:thuje, szybko rośnie, tania jest i fajnie tłumi hałas. c) no i życzę szybkiej i bezproblemowej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_g 17.04.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 dziekuje wszystkim za info. w projekcie mam grubość ścian 24+15 więc jak zmienię na 24+20 to zmieni się zarówno grubość ścian jak i powierzchnia zabudowy. czy trzeba to zmieniać w projekcie? ewentualnie czy wystarczy 15 cm styropianu?Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 18.04.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak dasz 20cm styro zamiast 15cm to nie powinno być problemu, nikt z linijką biegał nie będzie przy odbiorze domu. Sugerowałem ci 20cm raczej ze względów lepszej izolacji. Najlepiej skonsultuj to z kierbudem. Silikaty mają najlepszą dźwiękoszczelność, więc buduj z silki, ściany wew też, daj np. 12cm. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts