megapol_mg 17.04.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Czy piec kondensacyjny może chodzić na kominie ceramicznym bez wkładu metalowego wstawianego w komin??? Jaką średnicę byście zaproponowali na gazowy kondensacyjny i na węglowy. ???POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek25 17.04.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Jak najbardziej może z jednym małym ale : 1.Wykonany komin musi być solidnie uszczelniony na połączeniach osobiście miałem przypadek że po podłączeniu do takiego komina na tynku w miejscu łączeń komina robiły się ładniutkie wikwity spowodowane właśnie nie szczelnymi połączeniami. 2.Komin obligatoryjnie musi mieć drożny odpływ kondensatu. 3.Czerpnia powietrza do kotła . Lepiej jest wykorzystać komin ceramiczny jako czerpnie powietrza i wykonać jednak wkład nie koniecznie metalowy obecne przepisy dopuszczają przewód spalinowy z tworzywa. Co do średnic do kotła gazowego 125/80 węglowy min. 160 Oczywiście nie można podpiąć do jednego komina dwóch urządzeń (kocioł węglowy i gazowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 06.05.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 mam komin zapel i tez się zastanawiam nad tym, na razie zadałem to pytanie firmie zapel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowi2005 02.10.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 dzien dobry, zainstalowano mi piec kondensacyjny Buderus w domu w Belgi, instalacja zrobiona przez ekipe polska jest podobno nieszczelna, bowiem piec sie "dusi" jak mu zalozysz przednia klape i nie moze "brac" powietrza z pomieszczenia. Czy to instalacja jest nieszczelna? Mam rure w systemie twin, rura w rurze, koncentryczna. Ale tak jakby kociol nie zasysal powitrza. czy nalezy wyciagnac rure i sprawdzic poszczegolne laczenia? Piec jest w piwnicy a dom ma 18 metrow....wysokosci. Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.10.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Zakładam, że układ podłączenia jest typu: C93 - Przewody koncentryczne w kotłowni. Proste przewody w kominie (powietrze do spalania jako prąd wsteczny). Maksymalna długość komina to 9-15m dla mocy 28-15kW i średnic 60/100 mm. lub C33 - Podłączenie do pionowego koncentrycznego przewodu powietrzno-spalinowego (z wyjściem ponad dach) Maksymalna długość komina to 5,5-13m dla mocy 29-15kW i średnic 60/100 mmMaksymalna długość komina to 23,6-10,7m dla mocy 29-15kW i średnic 80/125 mm Trzeba zastosować układ: C53 - Oddzielne prowadzenie przewodu powietrznego i spalinowego przez podwójny adapter i jednociągowy przewód kominowy (powietrze do spalania pobierane z zewnątrz) Wtedy sumaryczna długość przewodu (powietrze+spaliny) może wynosić do 50m. PozdrawiamGREGOR Edytowane 2 Października 2013 przez xmsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts