Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam duży problem z pozwoleniem na budowę który spędza mi sen z powiek.

Mianowicie w zeszłym roku nasza architekt załatwiała nam dokumentację do uzyskania pozwolenia na budowę.

Wszystkie przyłącza, projekty adaptacje i uzgodnienia załatwiła na listopad 2011.

Zadowolony złożyłem dokumenty do pozwolenia na budowę i cierpliwie czekałem.

Odebrałem pozwolenie na budowę w grudniu chyba 13 grudnia.

W tym roku postanowiliśmy ruszyć z kopyta i zacząć budować.

Geodeta wytyczył budynek, wylane zostały ławy i wtedy okazało się, że w planie zagospodarowania przestrzennego narysowany budynek jest o jeden metr większy od tego który jest w projekcie :o

Zgłosiłem to pani architekt która nie mogła wyjść z szoku jak to sie stało, że dokumenty przeszły przez tyle rąk i nikt tego nie zauważył.

W gminie dowiedziałem się, że trzeba w ZUT uzgodnić właściwy budynek i wystąpić o zmianę w pozwoleniu na budynek.

Pani architekt uzgodniła prawidłowy budynek- a dokładnie dokonała korekty w ZUT i mam już właściwy projekt zagospodarowania przestrzennego, ale upiera się przy tym, że nie trzeba zmiany w pozwoleniu na budowę gdyż pozwolenie jest ok a zmienił się projekt zagosp. przestrz. i teraz jest wszystko OK.

Moje pytanie brzmi kto ma rację?

Czy nacisnąć architekt i wystąpić o zmiany w pozwoleniu na budowę czy wszystko jest w porządku i nie trzeba takiej zmiany?

Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Rozumiem, że chodzi o plan zagospodarowania terenu a nie plan zagospodarowania przestrzennego. Trzeba moim zdaniem złożyć projekt zamienny i uzyskać zmianę pozwolenia na budowę. Inaczej nie dasz rady odebrać budynku. Pytanie,czy nie zostały naruszone wymagane odległości od granicy działki.

Tak samo przy zapomnieniu o zrobieniu lustrzanego odbicia.

Obie zmiany są istotne.