Dar0 17.04.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Mam duży problem z pozwoleniem na budowę który spędza mi sen z powiek. Mianowicie w zeszłym roku nasza architekt załatwiała nam dokumentację do uzyskania pozwolenia na budowę. Wszystkie przyłącza, projekty adaptacje i uzgodnienia załatwiła na listopad 2011. Zadowolony złożyłem dokumenty do pozwolenia na budowę i cierpliwie czekałem. Odebrałem pozwolenie na budowę w grudniu chyba 13 grudnia. W tym roku postanowiliśmy ruszyć z kopyta i zacząć budować. Geodeta wytyczył budynek, wylane zostały ławy i wtedy okazało się, że w planie zagospodarowania przestrzennego narysowany budynek jest o jeden metr większy od tego który jest w projekcie Zgłosiłem to pani architekt która nie mogła wyjść z szoku jak to sie stało, że dokumenty przeszły przez tyle rąk i nikt tego nie zauważył. W gminie dowiedziałem się, że trzeba w ZUT uzgodnić właściwy budynek i wystąpić o zmianę w pozwoleniu na budynek. Pani architekt uzgodniła prawidłowy budynek- a dokładnie dokonała korekty w ZUT i mam już właściwy projekt zagospodarowania przestrzennego, ale upiera się przy tym, że nie trzeba zmiany w pozwoleniu na budowę gdyż pozwolenie jest ok a zmienił się projekt zagosp. przestrz. i teraz jest wszystko OK. Moje pytanie brzmi kto ma rację? Czy nacisnąć architekt i wystąpić o zmiany w pozwoleniu na budowę czy wszystko jest w porządku i nie trzeba takiej zmiany? Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 30.05.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam .Jak to załatwiliście , bo znajomy ma podobny problem.Otrzymał pozwolenie na budowę ,ale architekt nie zrobił odbicia lustzanego .Czy musi przejść ponownie całą procedurę do PnB?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 15.06.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Rozumiem, że chodzi o plan zagospodarowania terenu a nie plan zagospodarowania przestrzennego. Trzeba moim zdaniem złożyć projekt zamienny i uzyskać zmianę pozwolenia na budowę. Inaczej nie dasz rady odebrać budynku. Pytanie,czy nie zostały naruszone wymagane odległości od granicy działki.Tak samo przy zapomnieniu o zrobieniu lustrzanego odbicia.Obie zmiany są istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts