Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 tys na dokonczenie budowy??

Recommended Posts

Witam Jestem tu nowa więc proszę o cierpliowśc :) jestem szczesliwą posiadaczka domu jednorodzinnego http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/lawenda_ii/0/174 136 m dom jest w stanie surowym prawie zamkniętym tz okna sa ale nie ma drzwi i bramy garażowej, jest prąd i ocieplenie poddasza, robi sie także podbitka.Moje pytanie jest czy 100 tys starczy mi na dokonczenie domu tak zeby zamieszkac ????? Nie mam pojecia jak do tego podejsc i to obliczyc wiec prosze o pomoc

136 m powierzchni użytkowej, ale ile m do wykończenia? To od ciebie zależy ile wydasz na panele, płytki itp, ceny są baaaaardzo różne. Nikt ci nie odpowie ile kosztuje wykończenie takiego domu, ale uwierz mi że 100 tyś to nie jest dużo i bardzo wątpię żeby wystarczyło. Nie wspomniałaś czy będziecie dom wykańczać sami czy z ekipami a to bardzo istotne.

Moim zdaniem, nie da rady, chyba,że na najtańszych materiałach i wyłącznie pracą własną.

Skoro poddasze ocieplone i okna są, to dobrze, ale schody, podłogi, to spory wydatek.

A tynki i wylewki zrobione?, ogrzewanie ?

no od początku robimy sami tynki i posadzki za połowe ceny (znajomi) kafle i panele bedziemy kłasc sami za malowanie tez sie wezmiemy własnie chodzi o to ze nie chce jak najtaniej chce kupowac sredniej jakości materiały.najbardziej sie boje ile mnie wyniesie CO woda szambo itd schody i wyposazenie

no od początku robimy sami tynki i posadzki za połowe ceny (znajomi) kafle i panele bedziemy kłasc sami za malowanie tez sie wezmiemy własnie chodzi o to ze nie chce jak najtaniej chce kupowac sredniej jakości materiały.najbardziej sie boje ile mnie wyniesie CO woda szambo itd schody i wyposazenie

Zależy jaka instalacja CO (jaki kocioł/pc/ etc ...)

Zależy jakie szambo

Zależy jakie schody (jakie materiały)

Zależy jakie wyposażenie.

Otwórz sobie excela, policz metry, sprawdź ceny materiałów/sprzętu - pomnóż i będziesz wiedzieć.

Nikt nie odpowie Ci na pytanie ile metrów płytek zamierzasz położyć i czy w cenie 13 pln/mkw czy w cenia 400pln/mkw

Moim zdaniem na 100% nie wystarczy

Instalacja CO bez robocizny i najtańsza to koszt - 25tys

Elektryka + biały montaż - 4tys.

tynki za połowę ceny - 7tys

elewacja - 15tys

Schody drewniane - 5tys.

Szambo - 3tys.

Brama garażowa 5m - 5tys

Drzwi wejściowe x2 - 2tys

Suma 66tys

Zostaje ci na wykończeniówkę 34tys.

Kuchnia min - 10tys.

drzwi wew. 8szt - 4tys

Łazienki 2 - 8tys

Podłogi (panele i płytki) - 3tys.

Farby - 1tys

Razem 26tys zostaje 8tys

Policzyłem wszystko po standardzie min. a patrząc na projekt pewnie chcesz mieć standard średni. Mnie kuchnia kosztowała 25tys drzwi wew 10szt. - 10tys.

Pamiętaj, że zostaje jeszcze zagospodarowanie terenu: ogrodzenie, polbruki, ogród. Wiadomo wiele tematów można odłożyć na później.

Najważniejsze w budowie nie należy się zrażać i wieżyc w marzenia - powodzenia

Moim zdaniem na 100% nie wystarczy

Instalacja CO bez robocizny i najtańsza to koszt - 25tys

Elektryka + biały montaż - 4tys.

tynki za połowę ceny - 7tys

elewacja - 15tys

Schody drewniane - 5tys.

Szambo - 3tys.

Brama garażowa 5m - 5tys

Drzwi wejściowe x2 - 2tys

Suma 66tys

Zostaje ci na wykończeniówkę 34tys.

Kuchnia min - 10tys.

drzwi wew. 8szt - 4tys

Łazienki 2 - 8tys

Podłogi (panele i płytki) - 3tys.

Farby - 1tys

można tańsze rozwiązania. brama garażowa zrobiona z desek przez stolarza. na pewno taniej. drzwi wejściowe tak samo. wewnętrzne nie muszą kosztować 500 a 200. łazienki nie musisz robić za 4 tyś, za 1 tyś też będzie spełniała wymagania.muszla z deską , zlew z baterią i kabina kupisz już za 1000 razem. :p

można tańsze rozwiązania. brama garażowa zrobiona z desek przez stolarza. na pewno taniej. drzwi wejściowe tak samo. wewnętrzne nie muszą kosztować 500 a 200. łazienki nie musisz robić za 4 tyś, za 1 tyś też będzie spełniała wymagania.muszla z deską , zlew z baterią i kabina kupisz już za 1000 razem. :p

i kapitalny remont za rok, dwa....

i kapitalny remont za rok, dwa....

znaczy co że muszla się obrazi i popsuje, czy farba na ścianie zastrajkuje :p

po prostu napisalem że 4 tys. na łazienkę, to wcale nie tak mało. ja moją drugą łazienkę, tą na parterze "na szybkie siusiu" zrobiłem za grosze.

muszla z deską 150 pln , do tego umywalka z baterią 200pln . trochę kafelek po podłodze, listwy przypodłogowe i farba na ściany. w sumie mniej niż 1000pln.

jak ktoś bedzie tam chciał pchać najdroższe kafle do samego sufitu, i włoski tron to wyjdzie i 15 tys....

Już nie mówmy o włoskich tronach, ale o minimum!!! w którym dobrze będziemy się czuć. To co opisujesz jest znacznie poniżej minimum. Ja nie chciałabym wchodzić do swojej nowiuśkiej łazienki i myśleć - jejku jak tu paskudnie. Nawet jeżeli na samym początku wygląda dość estetycznie to za kilka miesięcy już nie będzie. Drzwi zew poniżej 1000 zł szt.? Czyli chińszczyzna za rok będą dopiero pięęęękne :sick: Drzwi wew. za 200 zł? ok, a ościeżnica i już masz 400 zł.

Też się zastanawiałem nad tym problemem . Mój domek jest mniejszy bo ma 115 m. kw , Mam stan surowy zamknięty z dachem i betonowymi schodami. Mam do zrobienia : ścianki działowe , ocieplenie zewnętrzne (ściany) + na razie klej z siatką , ocieplenie poddasza , izolację + styropian + wylewka na parterze , instalacje elektryczna , wod-kan + ogrzewanie (chcę rozprowadzić podłogówkę na części parteru + reszta kaloryfery) , tynki na ścianach + cała galanteria : płytki , panele , prysznic , kibelek , zlewozmywak i inne drobiazgi typu drzwi wewnętrzne. Na razie chcę zrobić tylko parter (65 m.kw. , górę zostawiam na lepsze czasy (tam będą tylko na razie działówki + instalacje elektryczne). Zamierzam ścianki działowe postawić samodzielnie + izolacje na podłodze na gruncie + styropian + instalacje elektryczną i może wodną . Planowałem zrobić tynki - choć nie wiem czy się zdecyduję bo postanowiłem postawić jednak na tynki wapienne czyli tutaj wydam kasę (może zrobię zamiast tynków z płyt GK -choć mnie jakoś nie przekonują - jak sądzę mają tylko jedną zaletę szybki montaż) . Wszyscy znajomi ,którzy robili gipsowe teraz mi odradzają szczególnie,że domek mamy z BK.

Czy przysłowiowa 100-wka wystarczy ? Front robót jest bardzo szeroki. Co będę mógł zrobię sam bo fachowcy cenią się i jak mam nad nimi stać to czasami lepiej zrobić choc pewnie i tak nie obędzie się bez nich.

Co sądzicie czy mam jakąkolwiek szansę ?

znaczy co że muszla się obrazi i popsuje, czy farba na ścianie zastrajkuje :p

muszla sie pewnie nie obrazi, ale za farbę już nie ręczę, tak samo jak za drzwi za 200 zł (z tektury ? ) i kabinę za 300 (widziałam taka na ekspozycji w casto - za darmo bym tego nie wzięła.

Kupowanie tanich, przez co często (choc nie uogólniam -okazje się zdarzają) badziewnych rzeczy, to wyrzucanie pieniędzy.

Coś co z założenia ma słuzyć latami nie może być z najniższej półki. Lepiej zaoszczędzić choćby na meblach, bo te można w każdej chwili ( lub gdy bedą wolne środki ;) ) po prostu wymienić.

Ale w marketach budowlanych Chińskie drzwi są w każdej ofercie katalogowej i sprzedawcy zawsze mówią " w tej cenie nie ma nic lepszego " - na jeden rok ,oby tylko na rok.

Ostatnio kupiłem zestaw kluczy Stanleya - kolega powiedział mi ,że szkoda byłoby mu prawie 200 zł za klucze , kupił wypasione chińczyki za 70 zł komplet - przy wykręcaniu śruby od zacisku hamulcowego klucz rozpadł się natychmiast , wymienił na inne też chińskie bo stwierdził ,że może miały wadę , ale przyjechał pożyczyć moje Stanleye -zaciski rozkręcił i te się nie rozpadły.