Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na zdarcie folii z parapetów zew??

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowa i mam nadzieję, że dobrze umieściłam temat. Mam problem z usunięciem folii ochronnej z parapetów zewnętrznych. Przez działanie słońca popękała i nie można jej usunąć.

czy ktoś miał taki problem? Czym to usunąć? jaki środek będzie skuteczny?

z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Miałem podobny problem. DOtyczył okien PVC w okleinie drewnopodobnej. W przypadku folii ochronnej, zeszła bez problemu, jednak część okien była zabezpieczonych zwykłą taśmą klejącą. Nie pomagało absolutnie nic, a przetestowałem:

* benzynę ekstrakcyjną

* metodę na kremy, tłuszcze i oliwy

* metodę na gumkę-myszkę

* sprowadzany na zamówienie "cudowny" preparat firmy 3M

* parownicę

* aceton (wiem, wiem, nie powinno się, ale byłem już w głębokiej desperacji)

Po dwóch latach dałem spokój - przyszli Panowie od tynków zewnętrznych i sprzątając po sobie wyczyścili mi okna...

Użyli do tego zwykłej benzyny oraz zwykłych gąbek do mycia naczyń:

http://www.taniutko.pl/6288-4988-large/myjka-komplet.jpg

Zużyli kilkanaście tych gąbek, bo nadawała się tylko ta twardsza część. Oczywiście okna nie wyglądają idealnie, są zarysowana, więc co roku muszę przesmarować ramy oliwką

Miałem podobny problem. DOtyczył okien PVC w okleinie drewnopodobnej. W przypadku folii ochronnej, zeszła bez problemu, jednak część okien była zabezpieczonych zwykłą taśmą klejącą. Nie pomagało absolutnie nic, a przetestowałem:

* benzynę ekstrakcyjną

* metodę na kremy, tłuszcze i oliwy

* metodę na gumkę-myszkę

* sprowadzany na zamówienie "cudowny" preparat firmy 3M

* parownicę

* aceton (wiem, wiem, nie powinno się, ale byłem już w głębokiej desperacji)

Po dwóch latach dałem spokój - przyszli Panowie od tynków zewnętrznych i sprzątając po sobie wyczyścili mi okna...

Użyli do tego zwykłej benzyny oraz zwykłych gąbek do mycia naczyń:

http://www.taniutko.pl/6288-4988-large/myjka-komplet.jpg

Zużyli kilkanaście tych gąbek, bo nadawała się tylko ta twardsza część. Oczywiście okna nie wyglądają idealnie, są zarysowana, więc co roku muszę przesmarować ramy oliwką

dziękuję za odpowiedź. u nas jeszcze pomagało polewanie gotującej wody z czajnika, ale jak woda ciut wystygła to już nie chciało schodzić. więc trzeba stać z włączonym czajnikiem :)

dlatego szukam innego sposobu :)

dziękuję za odpowiedź. u nas jeszcze pomagało polewanie gotującej wody z czajnika, ale jak woda ciut wystygła to już nie chciało schodzić. więc trzeba stać z włączonym czajnikiem :)

dlatego szukam innego sposobu :)

Spróbuj parownicę, np taką: http://allegro.pl/clatronic-myjka-cisnieniowa-mop-odkurzacz-parowy-i2283535808.html