motylek5555 18.04.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam, jestem tu nowa i mam nadzieję, że dobrze umieściłam temat. Mam problem z usunięciem folii ochronnej z parapetów zewnętrznych. Przez działanie słońca popękała i nie można jej usunąć. czy ktoś miał taki problem? Czym to usunąć? jaki środek będzie skuteczny? z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 18.04.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Miałem podobny problem. DOtyczył okien PVC w okleinie drewnopodobnej. W przypadku folii ochronnej, zeszła bez problemu, jednak część okien była zabezpieczonych zwykłą taśmą klejącą. Nie pomagało absolutnie nic, a przetestowałem:* benzynę ekstrakcyjną* metodę na kremy, tłuszcze i oliwy* metodę na gumkę-myszkę* sprowadzany na zamówienie "cudowny" preparat firmy 3M* parownicę * aceton (wiem, wiem, nie powinno się, ale byłem już w głębokiej desperacji)Po dwóch latach dałem spokój - przyszli Panowie od tynków zewnętrznych i sprzątając po sobie wyczyścili mi okna... Użyli do tego zwykłej benzyny oraz zwykłych gąbek do mycia naczyń: http://www.taniutko.pl/6288-4988-large/myjka-komplet.jpg Zużyli kilkanaście tych gąbek, bo nadawała się tylko ta twardsza część. Oczywiście okna nie wyglądają idealnie, są zarysowana, więc co roku muszę przesmarować ramy oliwką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek5555 18.04.2012 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Miałem podobny problem. DOtyczył okien PVC w okleinie drewnopodobnej. W przypadku folii ochronnej, zeszła bez problemu, jednak część okien była zabezpieczonych zwykłą taśmą klejącą. Nie pomagało absolutnie nic, a przetestowałem: * benzynę ekstrakcyjną * metodę na kremy, tłuszcze i oliwy * metodę na gumkę-myszkę * sprowadzany na zamówienie "cudowny" preparat firmy 3M * parownicę * aceton (wiem, wiem, nie powinno się, ale byłem już w głębokiej desperacji) Po dwóch latach dałem spokój - przyszli Panowie od tynków zewnętrznych i sprzątając po sobie wyczyścili mi okna... Użyli do tego zwykłej benzyny oraz zwykłych gąbek do mycia naczyń: http://www.taniutko.pl/6288-4988-large/myjka-komplet.jpg Zużyli kilkanaście tych gąbek, bo nadawała się tylko ta twardsza część. Oczywiście okna nie wyglądają idealnie, są zarysowana, więc co roku muszę przesmarować ramy oliwką dziękuję za odpowiedź. u nas jeszcze pomagało polewanie gotującej wody z czajnika, ale jak woda ciut wystygła to już nie chciało schodzić. więc trzeba stać z włączonym czajnikiem dlatego szukam innego sposobu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 18.04.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 dziękuję za odpowiedź. u nas jeszcze pomagało polewanie gotującej wody z czajnika, ale jak woda ciut wystygła to już nie chciało schodzić. więc trzeba stać z włączonym czajnikiem dlatego szukam innego sposobu Spróbuj parownicę, np taką: http://allegro.pl/clatronic-myjka-cisnieniowa-mop-odkurzacz-parowy-i2283535808.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 19.04.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 aby folia odeszła najlepsza jest woda a w zasadzie zostawienie na noc parapetu zanurzonego w wodzie ale ty takiej opcji nie masz!trzeba się modlić o spory deszcz.benzyna na parapecie może spowodować przebarwienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 19.04.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Po co tyle się szarpać z czyszczeniem szorowaniem jak po tylu zabiegach i tak się będą nadawać tylko do wymiany ,no chyba że już nie ma opcji wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts