mkocot 18.04.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Jak w temacie kupiłem działkę z domkiem, nie znam jego wieku, ale przypuszczam że około 40 lat już ma. Chcę podlać fundamenty aby wzmocnić jego konstrukcję, nastepnie po zdjęciu dachu, rozebrać do naproży - zalać nowe, zalać wieniec, zrobić strop drewniany aby nie obciążać fundamentów, podwyższyć kilka pustaków aby zaadoptować poddasze, dach wykonać z gontu bitumicznego. Problem polega na tym, że fundamenty są na głębokości 50 cm, podłoże piaskowe. Mam zamiar podlać fundamenty na początek na rogach, następnie po 2-3 tygodniach punktowo pod scianami. Czy można podkopać w czterech rogach na raz do podlewki, czy wytrzyma to konstrukcja? Co poradzicie? A może jakiś inny pomysł? W załączniku głębokość fundametu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.04.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 .. Chcę podlać fundamenty aby wzmocnić jego konstrukcję, nastepnie po zdjęciu dachu, rozebrać do naproży - zalać nowe, zalać wieniec, zrobić strop drewniany aby nie obciążać fundamentów, podwyższyć kilka pustaków aby zaadoptować poddasze, dach wykonać z gontu bitumicznego. Problem polega na tym, że fundamenty są na głębokości 50 cm, podłoże piaskowe. Mam zamiar podlać fundamenty na początek na rogach, następnie po 2-3 tygodniach punktowo pod scianami. Czy można podkopać w czterech rogach na raz do podlewki, czy wytrzyma to konstrukcja? Co poradzicie? A może jakiś inny pomysł? W załączniku głębokość fundametu.[ATTACH=CONFIG]111983[/ATTACH] Witam Na zakres prac , przewidzianych do wykonania niezbędny jest projekt i pozwolenie Wszystkie pomysły należy uzgodnić z projektantem, i na tej podstawie stożyć projekt. Doradzanie przy podbijaniu fundamentu , na podstawie małego zdjęcia jest niebezpieczne. Budynek może mieć istniejące zarysowania, osłabienia itd. Zazwyczaj podbijanie fundamentów robimy tak; - obwód budynku dzielimy na odcinki o długości 1 metra, - w tym samym czasie może być podkopany jedynie co czwarty taki odcinek, - odcinek odsłonięty musimy zabezpieczyć przed zalaniem, - odległość pomiędzy kolejnymi podbijanymi odcinkami musi być co najmniej równa 1,5-krotnej wysokości ściany piwnicy, - beton użyty do wykonania tego typu prac powinien być minimum klasy C 12/15 - podmurówkę można wykonać używając bloczków betonowych i zaprawy cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.04.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 "Chcę podlać fundamenty aby wzmocnić jego konstrukcję, nastepnie po zdjęciu dachu, rozebrać do naproży - zalać nowe, zalać wieniec, zrobić strop drewniany" przy tym zakresie prac - mamy inny pomysł - zbudować nowy dom, koszty będą podobne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkocot 19.04.2012 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ponowie najbarzdziej nurtujace mnie pytanie: Czy można podkopać w czterech rogach na raz do podlewki, czy wytrzyma to konstrukcja?Dodam, że nie ma zadnych pęknięć ani zarysowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 19.04.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ponowie najbarzdziej nurtujace mnie pytanie: Czy można podkopać w czterech rogach na raz do podlewki, czy wytrzyma to konstrukcja? Dodam, że nie ma zadnych pęknięć ani zarysowań. Czytać nie umiesz???? "Na zakres prac , przewidzianych do wykonania niezbędny jest projekt i pozwolenie Wszystkie pomysły należy uzgodnić z projektantem, i na tej podstawie stożyć projekt. Doradzanie przy podbijaniu fundamentu , na podstawie małego zdjęcia jest niebezpieczne." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts