Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolanie fundamentów, czy to pomoże? Poproszę o poradę

mkocot

Recommended Posts

Jak w temacie kupiłem działkę z domkiem, nie znam jego wieku, ale przypuszczam że około 40 lat już ma.

Chcę podlać fundamenty aby wzmocnić jego konstrukcję, nastepnie po zdjęciu dachu, rozebrać do naproży - zalać nowe, zalać wieniec, zrobić strop drewniany aby nie obciążać fundamentów, podwyższyć kilka pustaków aby zaadoptować poddasze, dach wykonać z gontu bitumicznego.

Problem polega na tym, że fundamenty są na głębokości 50 cm, podłoże piaskowe.

Mam zamiar podlać fundamenty na początek na rogach, następnie po 2-3 tygodniach punktowo pod scianami.

Czy można podkopać w czterech rogach na raz do podlewki, czy wytrzyma to konstrukcja?

Co poradzicie? A może jakiś inny pomysł?

W załączniku głębokość fundametu.fundament.jpg

..

Chcę podlać fundamenty aby wzmocnić jego konstrukcję, nastepnie po zdjęciu dachu, rozebrać do naproży - zalać nowe, zalać wieniec, zrobić strop drewniany aby nie obciążać fundamentów, podwyższyć kilka pustaków aby zaadoptować poddasze, dach wykonać z gontu bitumicznego.

Problem polega na tym, że fundamenty są na głębokości 50 cm, podłoże piaskowe.

Mam zamiar podlać fundamenty na początek na rogach, następnie po 2-3 tygodniach punktowo pod scianami.

Czy można podkopać w czterech rogach na raz do podlewki, czy wytrzyma to konstrukcja?

Co poradzicie? A może jakiś inny pomysł?

W załączniku głębokość fundametu.[ATTACH=CONFIG]111983[/ATTACH]

Witam

Na zakres prac , przewidzianych do wykonania niezbędny jest projekt i pozwolenie

Wszystkie pomysły należy uzgodnić z projektantem, i na tej podstawie stożyć projekt.

Doradzanie przy podbijaniu fundamentu , na podstawie małego zdjęcia jest niebezpieczne. Budynek może mieć istniejące zarysowania, osłabienia itd.

Zazwyczaj podbijanie fundamentów robimy tak;

- obwód budynku dzielimy na odcinki o długości 1 metra,

- w tym samym czasie może być podkopany jedynie co czwarty taki odcinek,

- odcinek odsłonięty musimy zabezpieczyć przed zalaniem,

- odległość pomiędzy kolejnymi podbijanymi odcinkami musi być co najmniej równa 1,5-krotnej wysokości ściany piwnicy,

- beton użyty do wykonania tego typu prac powinien być minimum klasy C 12/15

- podmurówkę można wykonać używając bloczków betonowych i zaprawy cementowej.

Ponowie najbarzdziej nurtujace mnie pytanie:

Dodam, że nie ma zadnych pęknięć ani zarysowań.

Czytać nie umiesz????

"Na zakres prac , przewidzianych do wykonania niezbędny jest projekt i pozwolenie

Wszystkie pomysły należy uzgodnić z projektantem, i na tej podstawie stożyć projekt.

Doradzanie przy podbijaniu fundamentu , na podstawie małego zdjęcia jest niebezpieczne."