Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba strukturalna Raufaza proszę o opinie o tej farbie

Marcian

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie remontu mieszkania w bloku (każdy wie jakie są ściany w blokach) i mam już dość szpachlowania i docierania i tego pyłu po docieraniu, kolega powiedział mi, że są farby strukturalne raufaza, które zawierają drobinki drewna. Podobno można mieć krzywe ściany i bez szpachlowania pomalować taką farbą na dany kolor i będzie efekt jak po malowaniu natryskowym. Te farby są troche droższe niż normalne, ale dużo szybciej się robi remont i podobno fajnie to wygląda. Może ktoś ma mieszkanie malowane taką właśnie farbą, proszę o informacje:

1. Czy naprawdę nierówności ścian są ukrywane dzięki pomalowaniu taką farbą?

2. Jak to wygląda po paru latach?

3. Przy następnym remoncie taka farbę trzeba zdrapać szpachelką czy jakoś się to zmywa?

Cześć,

Raufaza to tapeta przeznaczona do malowania, a nie farba. Posiada w swojej strukturze zatopione pomiędzy warstwami papieru zrębki drewniane różnych frakcji. Przy niewielkich krzywiznach podłoża można uzyskać zadowalający efekt maskowania nierówności. Dużo jednak zależy od kierunku padania światła. Tapeta sprawdza się świetnie, co jakiś czas można odświeżyć jej wygląd zwyczajną farbą do wnętrz. Przy drobnym wzorze "kamyczków" i wielokrotnym malowaniu traci wyrazistość.

Pozdrawiam

Ja malowałem farbą strukturalną. Jak dla mnie efekt znakomity, nierówności po szpachlowaniu zakryło, bo jest struktura to i nierówności nie widać. Malowałem w tamtym roku to nie wiem co będzie po paru latach. Znajoma mi mówiła, że można potem pomalować zwykłą farbą, jeżeli chce się odświeżyć tylko, oczywiście struktura wtedy zostanie.

carver jest farba raufaza, najpierw wymyslili tapete a potem farbe. NIe wiem od kiedy jest ona na rynku dostepna.

danił ja mam w planach podszpachlowac tylko te najwieksze nierownosci scian i wlasnie pomalowac raufaza. Zawsze mi sie cos takiego podobalo w mieszkaniu. Jak bym wiedzial ze taka farba jest to bym pomalowal cale mieszkanie, a teraz pokoje mam juz gotowe i zostala kuchnia, i wlasnie w kuchni chce pomalowac lacznie z sufitem. Kuchnie mam raczej mala i na 2 scianach mam do polowy plytki, ktore zostaja. Dzwonilem do castoramy maja taka farbe tylko jest 6 kolorow gotowych, mam nadzieje ze jakis mi sie spodoba. Pytanko jeszcze jaki walek do tego? podobno jakis sznurkowy powinien byc? Jaka nazwa firmy byla tej farby? pytam bo raufaza jest 2-3 firm podobno i one sa tylko w marketach budowlanych, chodzi mi o dobra farbe. Tez slyszalem ze jak chce sie odswierzyc to maluje sie zwykla farba i struktura zastaje, ale jak sie chce miec normalne sciany to trzeba zdrapac wszystko albo zaszpachlowac dosc grubo. Mam nadzieje ze nie ma zadnego efektu ze farba nie trzyma sie sciany i splywa (tez takie opinie slyszalem), a jak sprawa z przykrywaniem kolorow bo poprzedni wlasciciel pomalowal kuchnie na czerwono :), a kuchnia od polnocy wiec ciagle ciemno i mysle o jasnym kolorku? Ile razy malowales zeby przykrylo ladnie poprzedni kolor scian, boje sie jeszcze jednego ze 2 razy nie pokryje czerwonego i 3 raz pomaluje to bedzie za duzo struktury na scianie.

Edytowane przez Marcian

Witam ,stosowalem jest dostepna w OBI w cenie ok 60zl/10l,ale sa tez domieszki ktore mozna dodawac do zwyklej emulsyjnej i ktore zmieniaja ja w raufaze,ale niezbyt oplacala jest druga opcja .Farba raufaza maluje sie inaczej niz zwykla emulsja ,tzn wlasciwie nie maluje sie ,ale wyciska sie ja z pedzla, im wiecej chcemy miec struktry tym czesciej maczamy i wyciskamy.Fakt , kryje duzo lepiej nierownosci niz zwykla emulsja ,a poza tym sciany wygladaja duzo lepiej nie sa takie "blokowe"(praktycznie kazdy kto wchodzi do mojego domu sie pyta czym sciany byly robione i wszyscy sa zdziewni,ze to takie tanie i proste) ,a jak sie da ja w katy scian w wiekszych ilosciach to mozna zrobic male luki,wiec idealna przy malowaniu roznych rustykalnych wnetrzy w ktorych nie chcemy zeby bylo za prosto.Ogolnie warta polecanie ,acha jedna sprawa ,przed zamoczeniem pedzla ,trzeba zamieszac od czasu do czasu w wiadrze z farba ,bo te odrobiny drewna siadaja na dnie.Pzdr Edytowane przez gumis107

gumis107 czyli ostatecznie polecasz ta farbę? mam zamiar kupic ja w castoramie, 5l. bialej 57 zl, a kolor 5l 65 zl. Ciekaw jestem czy mozna wybrac rodzaj tych drewnienek, ktore sa dodane (jakies cienkie, grubsze) Podobno lepiej jest malowac ta farba walkiem sznurkowym. Jest ona dosc gesta? Jak z przykrywaniem poprzedniego koloru scian? Mam w kuchni kolor czerwony (tak pomalowal poprzedni wlasciciel mieszkania) a ja chce miec jasny kolor bo kuchnia jest mala i jest od polnocy wiec ciagle ciemno jest. Ile razy malowales zeby przykryl poprzedni kolor? jesli za drugim razem nie przykryje to mozna pomalowac trzeci raz?

Witam w obi 10 litrow kosztowalo ok 60zl i jest to emulsja gotowa do malowania, biala .Malowalem zwyklym pedzlem tylko nie jak emulsja tylko wyciskajac pedzel ,a gdy potrzeba zakryc cos wiekszego to po prostu trzeba wiecej farby wcisnac w to miejsce .Z tego co pamietam to malowalem 2 razy i przykrylo ok ,a malowac mozna ile razy ma sie ochote.Szczerze mowiac polecam ,bo sciany o niebo ciekawiej wygldaja niz malowane zwykla farba, nie sa takie "blokowe" i wiekszosc ludzi sie ostro zastanawia jak sciany sa zrobione.Pzdr

gumis107 dzieki za informacje, w niedziele robie wycieczke do castoramy i kupuje farbe. Zobacze jakie kolory sa gotowe bo podobno jest ich 6 kolorow gotowych w wiadereczkach po 5 litrow. A jeszcze pytanie sciany trzeba normalnie zagruntowac unigruntem normalnym czy jest jakis specjalny do tej farby? albo moze jest jakis specjalny do przykrywania ciemnych kolorow? cos slyszalem ze jest jakis unigrunt lateksowy, tylko nie wiem jakie on ma wlasciwosci.

• 2 months później...
Marcian przepraszam, że tak późno, ale może komuś się przyda. Ja malowałem raz ale pędzlem. Kupiłem białą i dodawałem pigmenty, aby uzyskać kolor czekoladowy. Nazwa firmy to Düfa, ja zamalowywałem okropna lamperię na klatce schodowej, która była zielono-różnokolorowa. Dla mnie wyszło znakomicie, zaszpachlowałem tylko ubytki, miałem zdzierać bo w sklepie też mi powiedziano, że nie będzie się olejnej trzymać, ale mija rok i jest ok. Ja polecam tą farbę. Jak już mówiłem malowałem raz pędzlem, ale tak grubiej jakby to powiedzieć, gdzie były jakieś prześwity to poprawiłem i tyle. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam, że tak późno. Daj znać jak wyszło u Ciebie.

• 1 month później...
danił rowniez sorki ze tak pozno pisze ale dawno juz nie zagladalem na forum, ja malowalem farba strukturalna raufaza w kolorze kremowym z tymi drobinkami srednimi, farbe kupilem w castoramie, farba w tym kolorze byla w opakowaniach 5 l tylko, wiec kupilem w sumie 15 litrow bo przy 10 litrach mogloby zabraknac farby, te 15 litrow spokojnie wystarczylo mi na pomalowanie 3 razy i jeszcze okolo 2 litrow mi zostalo tej farby, kolor czerwony taki bardzo czerwony (malowala poprzednia wlascicielka mieszkania) po dwoch razach nie do konca przykryl, ale nie balem sie bo pomalowalem trzeci raz i juz fadnie wszystko przykrylo bez problemu, fajnie to wyglada ale jak sie reka sciany dotchnie to trzeba uwazac bo te drobinki drewna ostre sa strasznie, teraz troche zaluje bo pomglem kupic ta farbe z najmniejszymi drobinkami ale ogolnie mi sie podoba wiec jestem zadowolony. Oczywiscie przed malowaniem zagruntowalem calosc unigruntem z atlasa jeden raz. Malowalem walkiem jakims specjalnym do tej farby kupionym takze w castoramie. Ja ta farbe polecam ale trzeba troche podszpachlowac sciany i sufit z tych najwiekszych nierownosci, te male nierownosci juz farba sama niweluje.