Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty rekuperatora

Recommended Posts

Witam!

Pewnego dnia spróbowałem obliczyć koszty użytkowania rekuperatora i doszedłem do ciekawych wniosków. Pomijając szczegóły, to cena energii elektrycznej którą zużywa rekuperator nie pokrywa oszczędności związanych z odzyskiem ciepła. A gdzie zwrot poniesionych kosztów? Mówimy tu wyłącznie o ekonomicznym aspekcie zagadniania. (Pomijamy komfort). Według mnie cała ta inwestycja z finansowego punktu nie bardzo się opłaca. Może się mylę? Czy ktoś z forumowiczów mógłby mnie uświadomić w tym temacie? Tylko proszę o opinie tych którzy użytkowują rekuperator a dane z ulotek czy hasła instalatorów. Np. ile kosztowała ich instalacja, jakie ponoszą koszty użytkowania, ogrzewania.

Pozdrawiam!

Pytanie do Agi!

A w jakiej firmie będziesz kupowała rekuperator? Też jestem zdecydowany na zakup, ale w Krakowie nie ma żadnego sprzedawcy i instalatora z prawdziwego zdarzenia. Teraz szukam na Śląsku! A co do kosztów, to w wątku "rekuperator" były analizy kosztów eksploatacji i z tego co pamiętam wychodziło, że trochę taniej, choć zwrot pełnych kosztów inwestycji dość odległy w czasie.

Pozdrawiam Aishan

Pewnego dnia spróbowałem obliczyć koszty użytkowania rekuperatora i doszedłem do ciekawych wniosków. Cena energii elektrycznej którą zużywa rekuperator nie pokrywa oszczędności związanych z odzyskiem ciepła. A gdzie zwrot poniesionych kosztów? Według mnie cała ta inwestycja z finansowego punktu nie bardzo się opłaca. Może się mylę? Czy ktoś z forumowiczów mógłby mnie uświadomić w tym temacie?

Pozdrawiam!

Chemik ja nie polegam na ulotkach tylko robię własne obliczenia. Co do obliczania kosztów i czy się opłaca to mam różne wyniki.

Ja zrezygnowałem z wentylacji grawitacyjnej zupełnie. Miałem jakąś wentylację zaprojektowaną w moim gotowym projekcie ale nie wiem jak by ona działała. Bo mogłoby być np. tak (a wiele na to wskazuje), że działałaby z 20% wydajnością w porównaniu do mojej wentylacji mechanicznej. A mając system z rekuperatorem o sprawności średniorocznej 80% odzyskanego ciepła wyszłoby że tak naprawdę nie jestem do przodu nawet 1 J. Ale może być też inna sytuacja. Że grawitacyjna wentylacja wymieniałaby np. 2x więcej niż mechaniczna.

A więc przede wszystkim trudno określić wydajność grawitacyjnej a jak to się uda to można zastanawiać czy zamontowanie rekuperatora ma sens.

Ja pisałem w wątku - rekuperator - mi się inwestycja w to urządzenia zwraca szybko.

Co do kosztów obsługi to mam dwa wiatraczki o łącznej mocy 340 W. Przy max mocy wymieniam ponad 400m3/h. Zakładam, że wentylacja średnio będzie działała z 1/4 wydajności. A więc koszty za 7 ogrzewanych miesięcy to 142 zł. przy wymianie 100 m3/h odzyskuję w tym samym czasie 2918 kWh co przy mojej cenie za prąd do ogrzewania wychodzi 933 zł.

http://www.bartosz.com.pl biuro w Krakowie

mam nadzieję, że nikt tego nie potraktuje jako kryptoreklamę.

Chętnie odpowiem na dalsze pytania na priv.

Co do jakości robót wypowiem się w maju, mam nadzieję.

Pozdrawiam,

gaga2

PS. O swojej instalacji pisałam w wątku:

rekuperator

Witam!

Nie zapomniałem o swoim wątku tylko czekałem na jakieś przykłady użytkowników rekuperatorów. I rzeczywiście wątek spadł na manowce bo tylko Jezier napisał coś na temat. Przedstawię więc moje wyliczenia. Ja na ogrzewanie wydaję w ciągu sezonu ok. 2500 zł. Z tego co "piszą" ok. 60% ciepła ucieka przez wentylację. Czyli ucieka mi 2500 x 0,6=1500 zł. Reszta ucieka mi przez ściany, sufi, okna itd. Rekuperatory mają sprawność ok. 80%. Mogę więc z tego odzyskać 1500 x 0.8= 1200 zł. I to jest mój zysk z rekuperatora w ciągu sezonu grzewczego. Ale... Zużywam prąd na jego pracę przez cały rok. Ile? Moce wentylatorów rekuperatorów są od 200 do 2000 W. Takie na dom mają ok. 300-500W. Przyjmijmy, że ma 250W. A więc 0,25 kW x 24h = 6kW na dobę x 30 dni = 180 kW. 1 kW u nas = 0,39 zł. Tak wię miesięczny koszt to 180 x 0,39= 70.2 zł. Ale rekuperator pracuje 12 miesięcy więc 12 x 70,2 = 842,4zł. To jest koszt pracy a zysk na cieple to 1200 zł. Tak wię zarabiam 1200 - 842,4 = 357,6 zł rocznie na rekuperatorze. Są to obliczenia przy jego mocy 250 W. Przy np. 500 W już dopłacam do interesu. Tak więc wg. moich obliczeń nie bardzo z ekonomicznego punktu widzenia opłaca się rekuperator. Pomijam inne aspekty. Może się mylę? Proszę mnie w takim razie wyprowadzić z błędu.

Pozdrawiam!

Witam!

Ale... Zużywam prąd na jego pracę przez cały rok.

No właśnie wentylacja grawitacyjna poza sezonem grzewczym działa kiepsko albo nie działa. Wentyluje się domy otwierając okna. Więc mając wentylację mechaniczną można robić tak samo. Kominy są zbędne

Ile? Moce wentylatorów rekuperatorów są od 200 do 2000 W. Takie na dom mają ok. 300-500W. Przyjmijmy, że ma 250W. A więc 0,25 kW x 24h = 6kW na dobę x 30 dni = 180 kW. 1 kW u nas = 0,39 zł. Tak wię miesięczny koszt to 180 x 0,39= 70.2 zł. Ale rekuperator pracuje 12 miesięcy więc 12 x 70,2 = 842,4zł.

Wentylacja mechaniczna na maksymalnych obrotach działa sporadycznie. Ustawia się jej wydajność w zależności od potrzeb (liczby mieszkańców itp.) Ja ustawię standardowo na 1/4 wydajności i przy domu o kubaturze 400m3 będzie to 100m3/h. Wystarczająca moc wentylatorów dla mojej instalacji przy takiej wydajności to w sumie 85 W.

Powienieneś obliczyć parametry instalacji wentylacyjnej dla swojego domu, wtedy będziesz wiedział ile prądu zużyjesz.

Radzę, też zastanowić się nad dwoma taryfami - wtedy średnie opłaty za 1kWh spadają znacznie. U mnie z 39 do 33 gr.

Rekuperator w domku nie jest samodzielnym, autonomicznym urządzeniem.

Jest częścią składową sytemu wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej i jest sprzedawany wraz z centralą wentylacyjną wyposażoną także w filtr powietrza.

Taki system wentylacji jest wyższym standardem od zwykłej wentylacji grawitacyjnej.

Główną zaletą tego systemu nie są jakiekolwiek oszczędności, lecz czyste, świeże powietrze.

Można postawić pytanie ile nas to będzie kosztować ?

Rekuperator zmniejsza nam te koszty.

Pozbawione sensu było by kupowanie centrali nawiewno-wywiewnej bez rekuperatora, a także filtru powietrza.

W przedstawionym przez chemika obliczeniu przyjęto zbyt duży procent strat ciepła przez wentylacje, zaś z drugiej strony także za dużą energię zużytą przez wentylatory.

Witam!

Jeżeli straty na wentylację są mniejsze niż zakładałem (nie 60% a 30%) to jeszcze mniej ciepła mogę odzyskać rekuperatorem a więc mniej na nim zarabiam. Mój zysk na inwestycji jest mniejszy albo jeszcze dokładam. Nie można mówić też, że rekuperator cały czas pracuje na 1/4 mocy. Należy przyjąć wg. mnie 1/2 jego mocy. A gdyby nawet odzysk ciepła przynosił 500 zł rocznie oszczedności ( :wink: śmieszna kwota przy inwestycji 10000 zł.) to ile lat będzie mi się zwracał? Ja to mogę tego nie dożyć. Tak więc wg. mnie cały ten szum o zysku na rekuperacji to wielki mit. Owszem nie poruszam tu tematu innego niż ekonomiczny bo to całkiem inny wątek. Płacimy więc nie na ewentualny zysk finansowy z inwestycji tylko za komfort :-? wentylacji mechanicznej.

Pozdrawiam!