Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty rekuperatora

Recommended Posts

Witam!

Jeżeli straty na wentylację są mniejsze niż zakładałem (nie 60% a 30%) to jeszcze mniej ciepła mogę odzyskać rekuperatorem a więc mniej na nim zarabiam. Mój zysk na inwestycji jest mniejszy albo jeszcze dokładam.

Chemik zamiast się głowić nad tym policz sobie jakie są twoje straty na wentylację. To nie jest takie trudne. Możesz ograniczać straty na wentylację na dwa sposoby:

1. Wentylując mało

2. Odzyskując ciepło

Wg moich obliczeń lepszy i oszczędniejszy jest ten drugi sposób

Problemem jest ile kosztuje wentylacja mechaniczna. Mnie nic bo zamontowałem zamiast sprawnej wentylacji grawitacyjnej, sprawną i oszczędną wentylację mechaniczną. Nakłady podobne.

mniej na nim zarabiam

no właśnie....rekuperator to nie maszynka do robienia pieniędzy. niestety :lol:

sądzę skądinąd,ze u mnie sprawdzą się raczej kalkulacje Jeziera

ale

przyjmijmy pesymistyczny wariant Jacka

przyjmijmy jeszcze bardziej pesymistycznie,że całe zaoszczędzone pieniądze wydamy na serwis, czyszczenie itp

zostaje nam komfortowa wentylacja o zerowym koszcie utrzymania

to coś samo zarabia na siebie!

dużo macie w domu takich urządzen? lodówka? TV?...

mnie to przekonuje, ale oczywiście kazdy decyduje za siebie i placi za siebie. czyż nie po to budujemy domy?

Pozdrawiam.Aga

Witam!

Ale powietrze jest tłoczone by-passem także wentylatorem który zużywa prąd. Oczywiście, że rekuperator to nie maszynka do robienia pieniędzy jak również lodówka i telewizor. Ale po co wciska się inwestorom slogan o niesamowitych oszczędnościach. Temat ten poruszany jest także w wątku o tych co nie mają rekuperatora i nie chcą mieć. Podobny efekt wentylacji za mniejsze pieniądze (odpada koszt samego rekuperatora) można osiągnąć instalując GWC. Zgadzam się z pewnym forumowiczem, że rekuperator ma sens tam gdzie ucieka b.dużo ciepła przez wentylację np. centra handlowe itp. Idea rekuperacji ciepła w domach indywidualnych z ekonomicznego aspektu nie zdaje egzaminu.

Pozdrawiam!

Idea rekuperacji ciepła w domach indywidualnych z ekonomicznego aspektu nie zdaje egzaminu.

Pozdrawiam!

Z ekonomicznego punktu widzenia ma sens montowanie rekuperatora.

Proplemem może być tylko koszt takiej instalacji. Najgorzej mają ci co montują i grawitacyjna i mechaniczną. Ale montując mechaniczną zamiast grawitacji można nie wydać dodatkowo nawet 1 zł. Wtedy używanie rekuperatora to czysty zysk.

No chyba, że wychodzimy z założenia że grawitacyjnie wystarczy nam wymienić 50m3/h a jak mamy mechaniczną to musimy wymieniać 250m3/h

Myślę, że ty chemiku tak uważasz.

Witam!

Zgadzam się z tobą. Problemem jest tu tylko koszt takiej instalacji. Wiem, że rekuperator w domu to nie tylko odzysk ciepła. Ma i plusy. Ale.... Wszystko kręci się wokół pieniędzy. Dlatego biorąc pod uwagę obecne koszty (chyba gdzieś z 10000 zł.) to taka inwestycja zwraca się stanowczo za długo. (znowu ekonomia) Oczywiście ten problem istnieje dla innych nowoczesnych technologii które w naszej rzeczywistości nie bardzo zdają egzamin. Wielu inwestorów stoi przed dylematem: wydać teraz dużo pieniędzy na nowoczesne technologie i w przyszłości (za 20 lat) czerpać z tego korzyści, czy wydać mniej godząc się na mniejszy komfort i kupić coś bardziej potrzebnego.

Pozdrawiam!

Chodzi mi o to, że wcale nie trzeba wydawać więcej. Zrobienie dobrej sprawnej wentylacji grawitacyjnej też kosztuje. Wentylacja mechaniczna nie jest droga. Może sie okazać że jest nawet tańsza. Możliwe, że ty juz masz wybudowany dom i dla ciebie to jest 10 tys. Ale decydując się na rekuperator na etapie np. projektu koszty są minimalne.

Poprawnie wykonana wentylacja mechaniczna ( zrekuperatorem) zakłada istnienie wyższego ciśnienia w pomieszczeniach do których nawiewamy powietrze - a takim powinien być pokój z kominkiem - poprawia to funkcjonowanie kominka.

W ustawieniach systemu wentylacji powinna być niewielka przewaga nawiewu nad wywiewem z domu jako całości.

Adam.

Dorzucam koszt wymiany filtra 200 -300 (1-2 razy w roku)

Pomysl z wentylacja mechaniczna bez rekuperatora jest nieglupi

bo upraszacza instalacje (nawiew i wywiew nie musza sie spotkac)

Poza tym wywiew moze byc zdecentralizowany. Co jest szczegolnie

cenne przy modernizacjach istniejacych obiektow.

Jest wiec swieze powietrze, jest sterowanie temperatura, jest

mozliwosc grzania /chlodzenia przez GWC, jest mozliwosc zmiany

intensywnosc.

Brak odzysku ciepla i brak inwestycji w rekuperator.

• 1 month później...

Tak czytam i czytam i w sumie trochę mi to namąciło w głowie. Jestem lajkonikiem w tych sprawach, więc proszę o wyrozumiałość.

1. Co macie na myśli mówiąc o koszcie instalacji wentylacji grawitacyjnej (kominy, wentylatorki w łazience itp??)

2. To już istotniejsze pytanie - jestem na etapie budowy domu parterowego. Mam ściany. No i tak. Będzie kominek - jest komin z 2 kanałami - 1 do kominka i 1 wentylacyjny. Do kominka doprowadzone rurą 150 jest powietrze z podwórza. Dodatkowo mam komin z 4 kanałami - 1 do ogrzewania olejowego i 3 wentylacyjne - okap kuchenny, i 2 nie pamiętam do czego). No i teraz w to wszystko chciałbym jeszcze "wprowadzić" rekuperator. Czy to się jakoś nie pożre. Co mam zrobić, żeby na tym etapie czegoś nie spieprzyć.

pozdro

Burek

jak już masz kanały to nie widzę problemu podłączyć się nimi do rekuperatora. Jeśli jest to dom parterowy z poddaszem to tym lepiej. musisz przyjąć do każdego pomieszczenia nawiew (sypialnia, pokój dzienny ) a z pomieszczeń typu kuchnia, łazienka - wyciąg. Oczywiście piszę w skrócie. Powinieneś przewidzieć jeszcze miejsce na czerpnie świeżego powietrza i wyrzutnie zużytego a jaki rekuperator zamontujesz to tylko zależy od Ciebie.

I ważne tam gdzie będzie stał rekuperator musisz odprowadzić skropliny - choć później będzie ich naprawdę mało :D

i masz odzysk oraz co najważniejsze świeże powietrze... a minimum higieniczne to 30m3/h dla jednej osoby!

Wg. prawa budowlanego niedozwolone jest istnienie dwóch systemów: grawitacyjnego i mechanicznego jednocześnie. Obecnie musisz sobie zadać pytanie: Czy chcesz mieć wentylację mechaniczną czy też nie. Jeśli tak, to:

1. Zamurowujesz większość kanałów wentylacyjnych, pozostawiając 2 na czerpnię i osobny na wyrzutnię. Powinien to wszystko zobaczyć chociaż na projekcie ktoś, kto będzie projektować cały system aby stwierdzić , które kanały i czy wogóle ( średnica ) można wykorzystać.

2. W salonie wystarczy doprowadzenie powietrza do kominka - nie potrzebny jest dodatkowy kanał wentylacyjny.

3. W kuchni osobiście zrezygnowałem z kanału podłączonego do okapu aby nie zaburzać bilansu no i usuwać dużych ilości ciepła, które przecież są do wykorzystania przez rekuperator.

4. W domku parterowym masz prawdopodobnie poddasze nieużytkowe, więc z rozprowadzeniem rur nie będzie żadnych problemów.

Dobrze wykonana instalacja gwarantuje ogromny komfort użytkowania, o którym malkontenci liczący każdą złotówkę w stylu : " A kiedy to się zwróci" nie mają zielonego pojęcia. Ja osobiście użytkuję taki system i jestem bardzo zadowolony.

Świeże powietrze to jedno ale równie ważne jest ciągłe usuwanie z domu "smrodku" i wilgoci np. z łazienki czy pralni, garderoby. W sypialni po nocy brak charakterystycznego zaduchu wymagającego wietrzenia, do domu nie włażą muchy i komary a użytkując GWC można latem korzystać z chłodniejszego powietrza.