Mat 28.05.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Tak off-topic czy dawać opaskę wokół domu czy nie.... bo róznie ludzie mówią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.05.2002 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Dawac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat 28.05.2002 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Mozna troche rozwinąć.... jakieś argumenty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.05.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Argumety:1. brak zaciekow deszczowych od odbitej wody na cokole elewacji.2. latwiejsze koszenie trawy3. estetyka4.czyste obejscie dookola domu5. odprowadzenie powierzchniowe wody opadowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat 28.05.2002 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 A co z wodą podgruntową, czy nie lepiej by miała "wyparowywać" ? i czy taka opaska nie kumuluje jej w gruncie wokół fundamantów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.05.2002 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Woda podgruntowa ma byc zbierana przez dren opaskowy dookola budynku. Nie licz na to ze cos samo "odparuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.05.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Nie dawać z betonu, dawać ze żwiru. Szczelna opaska, jak sam zauważyłeś, nie nie wypuszcza wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.05.2002 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Do wykonania "opaski" można wykorzystać także szyszki lub korę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 28.05.2002 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Pacul, wypowiedz się szerzej: jak wg Ciebie powinna wyglądać ta opaska. Z tym żwirem to mnie zaskoczyłeś bo widziałem głownie betonowe a sąsiad ma z kostki brukowej i wygląda to nieźle - sam się zastanawiałem nad takim wariantem. Czy to wg Ciebie prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.05.2002 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Pomysłów ludziom nie brakuje, Wowka proponuje korę i szyszki, ja robię u siebie z grubego żwiru, ktoś z grysu, kostki lub trawy. Najgorsze opaski to wylewane z betonu.Argumenty za ich stosowaniem były takie: po pierwsze elewacja się nie zabrudzi od rozbryzgów wody deszczowej, po drugie woda deszczowa nie zamoczy ścian fundamentowych. I jedno i drugie uzasadnienie można włożyć między bajki. Pomijając to, że rynny są powszechne, to woda równie pięknie rozbryzguje się na takich opaskach jak i bez nich. Natomiast z ochroną ścian fundamentowych jest akurat odwrotnie tzn. woda i tak dostanie się pod opaskę, tyle tylko, że potem nie będzie miała jak odparować.Wszystko oczywiście trzeba rozpatrywać indywidualnie, no bo,jeśli masz dom niepodpiwniczony, to może wilgotne ściany fundamentowe nie przeszkadzają w jego eksploatacji, lub może masz taką super izolację pionową, że na wilgoć na zewnątrz możesz sobie bimbać, itd.,itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.05.2002 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Gwoli wyjaśnienia. Wokół swojego domu (ma podmurówkę o wysokości 80 cm, piwnic brak)chcę wymurować murek z kamienia wapiennego (sporo go zostało po rozbiórce starej szopy)o wysokości ok. 50 cm i odległości od ścian budynku ok. 1,5 m. Całą przestrzeń między murkiem a budynkiem zasypię piaskiem za wyjątkiem kilku miejsc w których "gniazdowo" na dobrej ziemi ogrodniczej zasadzę drobne iglaki i krzewy ozdobne. By zabezpieczyć się przed porostem traw czy też chwastów na całości zamierzam rozrzucić szyszki lub korę. W celu uniknięcia gromadzenia się wody deszczowej zamierzam w murku pozostawić szczeliny umożliwiające swobodny wypływ wody lub też założyć coś w rodzaju drenu.Zaznaczam, że opaska wokół mego domu nie będzie miała zadania -komunikacyjnego lecz będzie elementem ozdobnym a jednocześnie w pewnym stopniu dociepli fundament i podmurówkę.Ale te prace czekają mnie dopiero w przyszłym roku i dlatego chętnie poznam dalsze głosy w dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat 28.05.2002 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Dzięki za zainteresowanie tematem. Włąsciwie to byłem przekonany o zasadności braku opaski ale chciałem Was wypróbować.... Sorka za podchody )) Ale jeszcze jedno.... co powiecie o płytach ażurowych na opaskę... sprawdzają się czy też nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.05.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 OK Mat. Doświadczenie zakończone. Czekamy na wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat 28.05.2002 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Wowka. Czas pokarze nie ja. A na rezultaty trzeba bedzie poczekać... ho ho a może i dłużej. jak to mówi Kiepski "Wszystko zależy od kasiory". Ale dzięki za odpowiedź.A co myślicicie o tych płytach ażurowanych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 28.05.2002 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Nie wiem dlaczego doszedłeś do wniosku, że to nieuzasadnione. Dla mnie takie rozwiązanie jak sugeruje Pacul (z grubym żwirem)jest nawet wskazane: woda swobodnie spływa do gruntu nie zawilgacając ścian fundamentu, a jakaś jej część w górnej warstwie żwiru odparowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 29.05.2002 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Kazdy ma swoje "za i przeciw". Robisz jak chcesz, ja bym zrobil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.05.2002 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 ja mam właśnie opaskę betonową 60cm - bez corocznego malowania wygląda okropnie (komuś to nie przeszkadza), woda podsiąka pod budynek (ktoś może powiedzieć że to specyfika działki), deszcz dużo łatwiej odbija się i chlapie na ścianę (może opaska jest pod złym kątem?)jednym słowem wymieniam to na żwir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Gruby zwir rulez,a jak kto ma duzo "kasiory" to moze wysypac keramzytem 13PLN/50l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 29.05.2002 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Rulez to rodzaj żwiru? Bo pierwszy raz się spotykam z taką nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat 29.05.2002 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Ja wcale nie jestem za opaską wręcz przeciwnie ale mój ojciec oczywiście "bez opaski ani rusz".Co do tego żwiru... może to i dobry pompysł. A to rulez to nie rodzaj żwiru tylko wyraz przytakujący i wykazujący uznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts