AD 01.06.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 Żwir można dać przy fundamentach lub ścianie piwnicznej, dla dobrego przepływu wody która nie będzie siedziała przy ścianie, natomiast przy gruncie zalecam wykonać opaskę betonową 50-60 cm o słusznym nachyleniu. Podpaskę wymyślono nie dla urody, lecz dla jej praktycznych właściwości!Podnoszony był argument „że rynny są powszechne” owszem, ale spójrzcie na kilkuletnie domy i ich rynny, szczególnie przy sporym deszczu! Zobaczcie jakie ślady po jesiennych deszczach pozostają wokół domów! U nas okres deszczy jesiennych jest długi, ale nikt nikogo nie zmusza do korzystania z doświadczeń pokoleń.Pozdrawia stary inż. Ad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 24.06.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 To wszystko zależy jaki jest gruntPrzepuszczalny-piaskowy czy teżgliniasty-nieprzepuszczalny.Na gliniastym opaska jest dla domu wręcz szkodliwa-tak czytałam w jakimś poradniku.Na piaskach można dom opasać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 17.02.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Odgrzebałem stary temat bo mam pytanie. Czy ktoś zamiast opaski ma trawę lub inne rośliny przy domu. Odpowiada mi opaska ze żwiru, ale chcielibyśmy przy ścianie południowej posadzić jakąś winorośl. Nie wiem czy rośliny rosnące blisko ścian nie będą wpływać negatywnie na elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 17.02.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Padajacy deszcz (niezaleznie czy są rynny czy ich niema) pod wpływem wiatru odbija sie od podłoża i pryska na ścianę. Im twardsze podłoże tym więcej ściany upaćkanej i zmoczonej. Im nawierzchnia opaski lżejsza tym mnij odbija wodę - szyszki , szkoda że ja na to nie wpadłem. Przy trawie odbija sie ziemia i brudzi ścianę. Beton kojarzy mi sie z PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 17.02.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Pnącza na elewacji wpływają na nią korzystnie (latem liście chronią przed bezpośrednim działaniem deszczu, jeśli pnącze "wczepia" się w tynk, to przy okazji osuszaja elewację, nie wyziębia się ona tak bardzo, gdyż jest w pewnym stopniu chroniona przed wiatrem). Jedyny minus to gromadzące się latem owady - niektóre gryzą . Pozdrawiam zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 17.02.2003 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Pnącza na elewacji wpływają na nią korzystnie (latem liście chronią przed bezpośrednim działaniem deszczu, jeśli pnącze "wczepia" się w tynk, to przy okazji osuszaja elewację, nie wyziębia się ona tak bardzo, gdyż jest w pewnym stopniu chroniona przed wiatrem). Jedyny minus to gromadzące się latem owady - niektóre gryzą . Pozdrawiam zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts