Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana więźby - co jest potrzebne?

padlinożerca

Recommended Posts

witam

rozważam wymianę dachu - jest stary i zniszczony - chcę zmienić więźbę i pokrycie (z papy na blachę); chcę jednak za wszelką cenę uniknąć formalności lub ograniczyć je do minimum, gdyż z pewnych przyczyn brakuje mi na nie czasu

Proszę o pomoc czy przy wymianie dachu będę potrzebował pozwolenia czy wystarczy zgłoszenie? Wiem że zmiana więźby dachowej wymaga pozwolenia - jak mam jednak rozumieć wymianę starej więźby na nową - nie chcę zmieniać konstrukcji tylko odtworzyć starą (stara jest po prostu słaba i spróchniała) innymi słowy chcę zamienić stary materiał na nowy bez zmian konstrukcyjnych.

Proszę o info. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Projektant Ci wszystko załatwi. Minimum miesiąc od złożenia dokumentów i stosownego wniosku przez kierownika budowy. Nie wiadomo czym będziesz mógł pokryć swój dach. Dowiesz się jak otrzymasz warunki. Pozdrawiam.

Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

-remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków.

PB art. 29 ust.2 pkt.1

tak więc nie potrzebujesz żadnego pozwolenia na budowę tylko zgłoszenie.

A ja uważam, że wymieniając więźbę i pokrycie zdecydowanie potrzebuje projektu i pozwolenia. Pozdrawiam.

Jeżeli nie zmienia kształtu dachu ani gabarytów budynku nie musi mieć pozwolenia. Wystarczy zgłoszenie. DO remontu nie potrzebne jest pozwolenie na budowę.

Nie wiem co kolega ma na dachu ale jeżeli wymienia krokiew np: 14x7cm, która jest spróchniała na krokiew 14x7cm nówkę sztukę to na co tu pozwolenie? Jest to remont a ten nie wymaga pozwolenia. Nie zmienia gabarytów, kształtu dachu czyli to nie jest przebudowa i nie wymaga pozwolenia. Prosze podeprzeć swoje zdanie jakimś artykułem w prawie budowlanym bo "moje zdanie" to trochę za mało. Również pozdrawim.

Może dla Ciebie za mało. Natomiast ja się czytelnie podpisuję pod swoją opinią Ty zaś nie. Nie negowałem Twojej opinii lecz przedstawiłem swoją do czego mam na tym Forum niezbywalne prawo. Z mojej rady czy sugestii podobnie jak z Twojej nikt nie musi korzystać. Pragnę jeszcze nieśmiało zauważyć, że pytający nie wymienia jednej czy dwóch uszkodzonych krokwi a całą więźbę. Stawia nową konstrukcję być może identyczną ale ktoś tą konstrukcję musi odebrać. To jest tak jakby rozebrał cały dom i stawiał identyczny to też by był remont? Powiem więcej nie jestem pewien czy nie będzie potrzebne osobne pozwolenie na rozbiórkę starej więźby a jak jest sztyca i zasilanie napowietrzne to czasowe odłączenie budynku od zasilania. Pozwolę sobie zatem kolejny raz powtórzyć, że pozostaję przy swoim zdaniu. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Odpowiem tak: W tym roku jeżeli finase mi pozwolą zrobię również wymianę dachu ( dom budowany w latach 80 pokrycie z eternitu położony na tym co akurat było pod ręką ) wymiana eternitu a także całej konstrukcji robie na zgłoszenie. Zachowam wszystkie wymiary, kształt dachu i państwo w wydziale urabnistyki tylko potwierdzili moją wersję, że to się robi na zgłoszenie ponieważ dalej to podchodzi pod remont a nie przebudowę. Oczywiście nie musimy sie zgadzać a pytający powinien się dowiedzieć w swoim wydziale czy takie coś podlega pod pozwolenie czy pod zgłoszenie. Ja będę obstawiał, że temat da się załatwić na zgłoszenie bo w PB wyraźnie jest napisane na co potrzebne jest pozwolene na budowę. Dalej kolega nie podparł się żadnym przepisem tylko " widzi mi się ",. Również pozdrawiam.

Uważam, że wszystko jasno wyjaśniłem i nie muszę się niczym podpierać. Natomiast u Ciebie demontaż eternitu to osobne zgłoszenie i firma z uprawnieniami do demontażu i wywozu na określone składowisko. Pozdrawiam.

Widzę, że dalsza dyskusja nie ma sensu. Niech każdy robi jak uważa a najlepiej dowie się we własnym urzędzie miejskim- tam dadzą jasną odpowiedź co do dalszego postępowania. Szkoda tylko że jedyny argument to " moim zdaniem ". Również pozdrawiam.

Uczepiłeś się jak rzep psiego ogona. Wyluzuj trochę chłopie. Ile razy mam Ci pisać, że mogę przedstawiać takie opinie jakie uważam za słuszne. W żadnej swojej wypowiedzi nie krytykowałem Twojej tylko przedstawiałem swoją. Skoro moje argumenty do Ciebie nie docierają to trudno. Pozdrawiam.

• 2 years później...

Dreczyl mnie ten temat bo moja wiezba mi sie nie podoba i z checia bym ja wymienil. Wszyscy zgodnnie pisze, ze jak wymiana wiezby to PB.

A wiec Naczelny Aad Administracyjny...taka kropka nad i jak ktos nie ma racji.

http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/vii-sa-wa-2160-10,pozwolenie_na_budowe_uzytkowanie_obiektu_lub_jego_czesci_wykonywanie_robot_budowlanych_innych_niz,d1be9e.html

Edytowane przez satariel666