padlinożerca 19.04.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 witamrozważam wymianę dachu - jest stary i zniszczony - chcę zmienić więźbę i pokrycie (z papy na blachę); chcę jednak za wszelką cenę uniknąć formalności lub ograniczyć je do minimum, gdyż z pewnych przyczyn brakuje mi na nie czasuProszę o pomoc czy przy wymianie dachu będę potrzebował pozwolenia czy wystarczy zgłoszenie? Wiem że zmiana więźby dachowej wymaga pozwolenia - jak mam jednak rozumieć wymianę starej więźby na nową - nie chcę zmieniać konstrukcji tylko odtworzyć starą (stara jest po prostu słaba i spróchniała) innymi słowy chcę zamienić stary materiał na nowy bez zmian konstrukcyjnych. Proszę o info. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 19.04.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) projekt architektoniczny zaklepany przez architekta (projektanta) --->pozwolenie na przebudowę domu. Wszystkiego dowiesz się w gminie (powiecie). Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padlinożerca 19.04.2012 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 ile może to potrwać? wszystkie formalności itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 19.04.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 ile może to potrwać? wszystkie formalności itp A skąd mogę wiedzieć, ile u Ciebie trwa oczekiwanie na PnB!!!!!! Przecież napisałam, że "wszystkiego dowiesz się w gminie (powiecie)". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Projektant Ci wszystko załatwi. Minimum miesiąc od złożenia dokumentów i stosownego wniosku przez kierownika budowy. Nie wiadomo czym będziesz mógł pokryć swój dach. Dowiesz się jak otrzymasz warunki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercikh 22.04.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:-remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków. PB art. 29 ust.2 pkt.1 tak więc nie potrzebujesz żadnego pozwolenia na budowę tylko zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.04.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 A ja uważam, że wymieniając więźbę i pokrycie zdecydowanie potrzebuje projektu i pozwolenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercikh 28.04.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 A ja uważam, że wymieniając więźbę i pokrycie zdecydowanie potrzebuje projektu i pozwolenia. Pozdrawiam. Jeżeli nie zmienia kształtu dachu ani gabarytów budynku nie musi mieć pozwolenia. Wystarczy zgłoszenie. DO remontu nie potrzebne jest pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.04.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Wymieniając więźbę wymienia konstrukcję a zatem projekt i pozwolenie. Pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercikh 29.04.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Nie wiem co kolega ma na dachu ale jeżeli wymienia krokiew np: 14x7cm, która jest spróchniała na krokiew 14x7cm nówkę sztukę to na co tu pozwolenie? Jest to remont a ten nie wymaga pozwolenia. Nie zmienia gabarytów, kształtu dachu czyli to nie jest przebudowa i nie wymaga pozwolenia. Prosze podeprzeć swoje zdanie jakimś artykułem w prawie budowlanym bo "moje zdanie" to trochę za mało. Również pozdrawim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.04.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) Może dla Ciebie za mało. Natomiast ja się czytelnie podpisuję pod swoją opinią Ty zaś nie. Nie negowałem Twojej opinii lecz przedstawiłem swoją do czego mam na tym Forum niezbywalne prawo. Z mojej rady czy sugestii podobnie jak z Twojej nikt nie musi korzystać. Pragnę jeszcze nieśmiało zauważyć, że pytający nie wymienia jednej czy dwóch uszkodzonych krokwi a całą więźbę. Stawia nową konstrukcję być może identyczną ale ktoś tą konstrukcję musi odebrać. To jest tak jakby rozebrał cały dom i stawiał identyczny to też by był remont? Powiem więcej nie jestem pewien czy nie będzie potrzebne osobne pozwolenie na rozbiórkę starej więźby a jak jest sztyca i zasilanie napowietrzne to czasowe odłączenie budynku od zasilania. Pozwolę sobie zatem kolejny raz powtórzyć, że pozostaję przy swoim zdaniu. Pozdrawiam. Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercikh 30.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Odpowiem tak: W tym roku jeżeli finase mi pozwolą zrobię również wymianę dachu ( dom budowany w latach 80 pokrycie z eternitu położony na tym co akurat było pod ręką ) wymiana eternitu a także całej konstrukcji robie na zgłoszenie. Zachowam wszystkie wymiary, kształt dachu i państwo w wydziale urabnistyki tylko potwierdzili moją wersję, że to się robi na zgłoszenie ponieważ dalej to podchodzi pod remont a nie przebudowę. Oczywiście nie musimy sie zgadzać a pytający powinien się dowiedzieć w swoim wydziale czy takie coś podlega pod pozwolenie czy pod zgłoszenie. Ja będę obstawiał, że temat da się załatwić na zgłoszenie bo w PB wyraźnie jest napisane na co potrzebne jest pozwolene na budowę. Dalej kolega nie podparł się żadnym przepisem tylko " widzi mi się ",. Również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.04.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Uważam, że wszystko jasno wyjaśniłem i nie muszę się niczym podpierać. Natomiast u Ciebie demontaż eternitu to osobne zgłoszenie i firma z uprawnieniami do demontażu i wywozu na określone składowisko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercikh 01.05.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Widzę, że dalsza dyskusja nie ma sensu. Niech każdy robi jak uważa a najlepiej dowie się we własnym urzędzie miejskim- tam dadzą jasną odpowiedź co do dalszego postępowania. Szkoda tylko że jedyny argument to " moim zdaniem ". Również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.05.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Uczepiłeś się jak rzep psiego ogona. Wyluzuj trochę chłopie. Ile razy mam Ci pisać, że mogę przedstawiać takie opinie jakie uważam za słuszne. W żadnej swojej wypowiedzi nie krytykowałem Twojej tylko przedstawiałem swoją. Skoro moje argumenty do Ciebie nie docierają to trudno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.05.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Nie będe przytaczał pargrafów ale Andrzej Wilhelmi ma racje na zmiane więźby potrzebne PB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satariel666 10.06.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 (edytowane) Dreczyl mnie ten temat bo moja wiezba mi sie nie podoba i z checia bym ja wymienil. Wszyscy zgodnnie pisze, ze jak wymiana wiezby to PB.A wiec Naczelny Aad Administracyjny...taka kropka nad i jak ktos nie ma racji. http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/vii-sa-wa-2160-10,pozwolenie_na_budowe_uzytkowanie_obiektu_lub_jego_czesci_wykonywanie_robot_budowlanych_innych_niz,d1be9e.html Edytowane 10 Czerwca 2014 przez satariel666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts