Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie + podgrzanie wody elektrycznie w mieszkaniu na poddaszu

AsicaGdynia

Recommended Posts

Jako, że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich bardzo serdecznie.

A teraz pozwolę opowiedzieć sobie o moim problemie:

Kupuję mieszkanie na poddaszu (nowa elewacja oraz dach - izolacja 20cm) Powierzchnia użytkowa mieszkania to 31,4m (po podłodze około 55m) Całe mieszkanie idzie skosem od 98cm w najniższym punkcie do około 400cm w najwyższym. Nad wejściem, łazienką i kawałkiem klatki schodowej wbudowana jest antresola 3mX3m (w najwyższym punkcie około 180cm)

W tej chwili sa tam zamontowane 2 grzejniki elektryczne. Jeden w salonie z aneksem - Atlantic 2000W – 230/240 V, drugi w sypialni - Atlantic 1500W – 230/240V. Dodatkowo na antresoli nad łazienką znajduje się bojler Lemet fi 44 cm, 2000w, 80L poziomy.

Moje pytanie do grona zacnych fachowców :rolleyes: - ile zapłacę (choćby mniej więcej) za ogrzewanie i ciepłą wodę w tym mieszkaniu? (w tej chwili nie ma założonego licznika na prąd, czy zakładać jedno czy dwu fazowy?) Kolejne pytanie, które mnie dręczy - czy na antresoli da radę zrobić sypialnie w bardzo bliskim towarzystwie bojlera?

Dziękuję z góry za wszystkie sugestie i rady.

A oto mieszkanie, może łatwiej będzie z rzutem:

http://images50.fotosik.pl/1523/5b77184378670438med.jpg

Jeśli kupujesz mieszkanie, powinnaś dostać do niego świadectwo charakterystyki energetycznej z sezonowym zapotrzebowaniem na energię do ogrzewania i przygotowania CWU. Przemnóż sobie to przez stawki przez ceny prądu w taryfie jedno- i dwustrefowej, będziesz mogła zobaczyć, czy Ci się opłaci.

powinnaś dostać do niego świadectwo charakterystyki energetycznej z sezonowym zapotrzebowaniem na energię do ogrzewania i przygotowania CWU..

a skąd on to ma mieć? była bym pierwszą osobą zamieszkującą poddasze. Nigdy nie było tam licznika (ani umowy z dostawca energii), dopiero będzie robiony odbiór przyłącza. Czy w tej sytuacji dopiero po protokole odbioru przyłącza będę wiedziała jakie mam zapotrzebowanie na energię?

Nie da się wyliczyć jakieś uśrednionej kwoty?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

o ile to możliwe zmienić bojler na pionowy

No właśnie nie bardzo, bo akurat jest takie ładne miejsce na antresoli wygospodarowane, że prawie go nie widać. A jest jakaś różnica w ekonomi czy użytkowaniu?

A co do mojego drugiego pytanie o bojler, czy da radę w jego towarzystwie (u góry) stworzyć sypialnie, czy bojler sam w sobie oddaje ciepło wokół (do tej pory miałam tylko CO i kocioł gazowy, elenktyczne ogrzewanie to dla mnie nowość)

ile osób ma mieszkać w tym mieszkaniu ?

Dwie, dodatkowo częściej korzystające z prysznica niż wanny

No właśnie nie bardzo, bo akurat jest takie ładne miejsce na antresoli wygospodarowane, że prawie go nie widać. A jest jakaś różnica w ekonomi czy użytkowaniu?

w układzie poziomym znacznie szybciej następuje zmieszanie ciepłej wody z napływającą zimną ...

trzeba grzać do wyższej temperatury żeby wykorzystać taką samą ilość wody do mycia ...

w układzie pionowym następuje uwarstwienie więc praktycznie do samego końca będzie leciała ciepła...

A co do mojego drugiego pytanie o bojler, czy da radę w jego towarzystwie (u góry) stworzyć sypialnie, czy bojler sam w sobie oddaje ciepło wokół (do tej pory miałam tylko CO i kocioł gazowy, elenktyczne ogrzewanie to dla mnie nowość)

jak komuś nie przeszkadza spać koło zbiornika ...;)

wydaje cichy szum jak grzeje wodę...

a ja 5-6000kwh/rok razem z cwu ...;)

CWU dla 2 osób to co najmniej 2000kWh, spora płaszczyzna dachu i dość wysoko, zależy od wymaganej temperatury, ale przy utrzymaniu 21-22* to będzie za mało. Każdy K to różnica ok 6%. Po podłodze jest 55m2 - zapotrzebowanie przy tej izolacji liczyłbym na 80-100kWh/m2, chyba że dach jest od południowej strony - może jakieś dodatkowe zyski?

Takie grzejniki będą droższe w eksploatacji, zdecydowanie korzystniejsze byłyby akumulacyjne, najlepiej z dynamicznym rozładowaniem, oczywiście tar G-12, dla 2-3 osób zakładam zapotrzebowanie na 7-8000kWh/rok.

a możesz jakieś konkretne polecić? jak mówiłam, jesteśmy laikami w dziedzinie ogrzewania elektrycznego :)

jak komuś nie przeszkadza spać koło zbiornika ...;)

wydaje cichy szum jak grzeje wodę...

ok, dzięki, bardziej zastanawiało mnie czy nie będzie od zbiornika za ciepło :)

rozumiem, że taki zbiornik można zabudować (?) np przesuwanymi drzwiczkami

CWU dla 2 osób to co najmniej 2000kWh, spora płaszczyzna dachu i dość wysoko, zależy od wymaganej temperatury, ale przy utrzymaniu 21-22* to będzie za mało. Każdy K to różnica ok 6%. Po podłodze jest 55m2 - zapotrzebowanie przy tej izolacji liczyłbym na 80-100kWh/m2, chyba że dach jest od południowej strony - może jakieś dodatkowe zyski?

Temperatura jaka mamy normalnie zimą w tej chwili (w starej dziurawej kamienicy) to średnio 20 max 21* bazując na przyzwyczajeniu, raczej wolimy chłodniej niż cieplej :) pewnie zatem na poddaszu nie przekroczymy ww temp.

Dach od strony wschód- południe.

A czy któryś z Panów miał do czynienia z panelami na podczerwień? Oglądałam kiedyś mieszkanie, w których były założone i właściciele się przechwalali jak mało płacą za prąd - wtedy nic na ten temat nie widziałam. Teraz jestem mądrzejsza o przekopanie się przez internet ;) w sumie niewiele tego, metoda chyba mało popularna, w Pomorskiem sklepu nie znalazłam wcale. Może ktoś z Was miał do czynienia?

http://www.infrashop.eu/26-ecs-standard

Ps. Jak by co temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151643-ogrzewanie-podczerwieni%C4%85-panele-na-podczerwie%C5%84&highlight=panele+podczerwie%C5%84 czytałam, ale nie wniósł nic w moje życie ;)

Edytowane przez AsicaGdynia

a skąd on to ma mieć? była bym pierwszą osobą zamieszkującą poddasze.

To nie jest Twój problem. W momencie, w którym kupujesz mieszkanie, masz dostać od sprzedającego świadectwo charakterystyki energetycznej tego lokalu. On ma to sobie zlecić u kogoś takiego jak ja, czy jak 10 000 innych fachowców, którzy mają uprawnienia do ich zrobienia.

W większości przypadków, niestety, przy akcie notarialnym pisze się "sprzedający nie przedstawia świadectwa a kupujący to akceptuje" i tyle zostaje z obowiązku zapisanego w prawie budowlanym. A szkoda, bo jak widać w tym wątku taki dokument jest często cholernie przydatny.

A czy któryś z Panów miał do czynienia z panelami na podczerwień? Oglądałam kiedyś mieszkanie, w których były założone i właściciele się przechwalali jak mało płacą za prąd - wtedy nic na ten temat nie widziałam.

Opiniami zadowolonej rodziny się zbytnio nie przejmuj, bo jest taki psychologiczny mechanizm "jak wydam na coś pieniądze to potem będę twierdził, że to był dobry wydatek i opowiadał tak wszystkim dookoła".

Ja opinię na temat takiego ogrzewania opisałem u siebie na blogu:

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/infrapanele-czy-rzeczywiscie-oszczedne/

W dużym skrócie, jakby Ci się nie chciało czytać: rzeczywiście będą oszczędniejsze od zwykłych elektrycznych grzejników, ale wcale niekoniecznie np. od pieców akumulacyjnych. Jakbym miał się w takie coś bawić, to wolałbym elektryczne ogrzewanie podłogowe.

przy akcie notarialnym pisze się "sprzedający nie przedstawia świadectwa a kupujący to akceptuje"

Zapytałam dziś Pana z biura nieruchomości o świadectwo. W odpowiedzi na moje pytanie usłyszałam jak z karabinu powyższą sentencję :)

ale ja się nie dam, obstaję przy tym, że "chcę mieć i już"

W dużym skrócie, jakby Ci się nie chciało czytać: rzeczywiście będą oszczędniejsze od zwykłych elektrycznych grzejników, ale wcale niekoniecznie np. od pieców akumulacyjnych.

Chciało mi się czytać, dzięki ! Po lekturze (jedynie) stron producentów miałam wrażenie, że to fantastyczna metoda, ale wiadomo, że informacje zawarte na stronie producenta zawsze są przekoloryzowane.

Wracając do pieców akumulacyjnych, mógłbyś jakieś konkretne polecić na miejsce tych grzejników, które są w mieszkaniu? (1 -w salonie z aneksem - Atlantic 2000W – 230/240 V, 2- w sypialni - Atlantic 1500W – 230/240V.)

ok, dzięki, bardziej zastanawiało mnie czy nie będzie od zbiornika za ciepło :)

rozumiem, że taki zbiornik można zabudować (?) np przesuwanymi drzwiczkami

taki zbiornik traci ok. 40w na godzinę więc tyle co mała żarówka...

można zrobić dodatkowo jakąś osłonę i wypełnić jakimś dociepleniem, będzie miał mniejsze straty ...

Wracając do pieców akumulacyjnych, mógłbyś jakieś konkretne polecić na miejsce tych grzejników, które są w mieszkaniu? (1 -w salonie z aneksem - Atlantic 2000W – 230/240 V, 2- w sypialni - Atlantic 1500W – 230/240V.)

Znajdź w okolicy sprzedawcę pieców akumulacyjnych i pokaż mu, jakie grzejniki Ci dobrano, niech się wykaże i zaproponuje odpowiednie piece. :)

Znajdź w okolicy sprzedawcę pieców akumulacyjnych i pokaż mu, jakie grzejniki Ci dobrano, niech się wykaże i zaproponuje odpowiednie piece. :)

Super rada, nie wpadła bym na to ;)

A tak serio, jak mówiłam, temat jest dla mnie nowy chciałam mieć informacje w momencie konsultacji ze sprzedawcą. Sprzedawcy często mają wynagrodzenie prowizyjne, wiec nie wiem co mi taki pan zaproponuje.

• 3 weeks później...

Udało mi się zmusić sprzedającego do zlecenia sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej. Właśnie je dostałam... tylko co dalej? Jak mam policzyć ile zapłacę za energię elektryczną latem ile zimą? energia końcowa, pierwotna? nic mi to nie mówi :confused:

Wrzucam do podgladu:

http://images41.fotosik.pl/1508/e26ced4cfc891347m.jpg

http://images39.fotosik.pl/1509/34e65b6090f73ebem.jpg

oraz

"Uwagi w zakresie możliwości zmniejszenia zapotrzebowania na energię końcową

1) Możliwe zmiany ograniczające zapotrzebowanie na energię końcową w czasie eksploatacji lokalu: Zaleca się montaż centrali z

programatorem do sterowania ogrzewaniem.

2) Możliwe zmiany ograniczające zapotrzebowanie na energię końcową związane z korzystaniem z ciepłej wody użytkowej: Brak

3) Inne uwagi osoby sporządzającej świadectwo charakterystyki energetycznej:

Należy rozważyć możliwość zastosowania najbardziej korzystnej taryfy dla dostarczania energii elektrycznej."

Pomożecie?:rolleyes:

Edytowane przez AsicaGdynia