Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie + podgrzanie wody elektrycznie w mieszkaniu na poddaszu

AsicaGdynia

Recommended Posts

215 kWh/rok to w I taryfie 70gr/kWh, czyli przy 55m2 powierzchni 8300zł/rok. II taryfa pozwoli zejść do 3500. Mieszkanie jest słabo ocieplone (20cm wełny) więc i rachunki raczej będą wysokie.

policz sobie 72kwh * 55m2 * 0,6zł ( G 11 )= 2376 zł;)

założy licznik na dwie taryfy a w tych pieniądzach zmieści sie razem z CWU ...

znając życie jeszcze mniej ...;)

To że masz świadectwo energetyczne nie znaczy wiele. Na All..gro płaci się ok.50zł i daje się kientowi. Wykonawców takich świadectw są tysiące, na forum też znajdziesz wykonawców. Każdy z nich przekonuje że bez świadectwa żyć się nie da. Potem ile zużyjesz pokaże życie i może mieć się nijak do tych świadectw.

Dzięki Jasiek!!

Poszperałam sama też trochę, zajęło mi to pół dnia i udało mi się ustalić czym rożni się EP od EK :)

Jeszcze jedno pytanie, czy pod temat "Charakterystyka techniczno-użytkowa budynku/części budynku"

Powierzchnia użytkowa o regulowanej temperaturze(Af): 46,60 m2

Normalne temperatury eksploatacyjne: zima tz = 20°C, lato tl = -°C

Kubatura lokalu: 146,3 m3

Powierzchnia użytkowa lokalu: 31,4 m2

Nie powinnam przypadkiem mnożyć tych 72,0 kWh/(m2rok) przez 46,6m2 zamiast 55m2 (wartość "mniej więcej po podłodze bez skosów"), ??

Edytowane przez AsicaGdynia

To że masz świadectwo energetyczne nie znaczy wiele. Na All..gro płaci się ok.50zł i daje się kientowi. Wykonawców takich świadectw są tysiące, na forum też znajdziesz wykonawców. Każdy z nich przekonuje że bez świadectwa żyć się nie da. Potem ile zużyjesz pokaże życie i może mieć się nijak do tych świadectw.

hmm... a nie po to świadectwo jest podpisane przez osobę z uprawnieniami, żeby się można było potem odwołać (i np pozwać osobę wykonującą lub/i sprzedajacego) na prawdę myślisz, że osoby, które wystawiają świadectwa szastają swoim nazwiskiem na lewo i prawo?

Dzięki Jasiek!!

Poszperałam sama też trochę, zajęło mi to pół dnia i udało mi się ustalić czym rożni się EP od EK :)

Mam natomiast jeszcze jedno pytanie, czy pod temat "Charakterystyka techniczno-użytkowa budynku/części budynku"

Powierzchnia użytkowa o regulowanej temperaturze(Af): 46,60 m2

Normalne temperatury eksploatacyjne: zima tz = 20°C, lato tl = -°C

Kubatura lokalu: 146,3 m3

Powierzchnia użytkowa lokalu: 31,4 m2

Nie powinnam przypadkiem mnożyć tych 72,0 kWh/(m2rok) przez 46,6m2 zamiast 55m2 (wartość "mniej więcej po podłodze bez skosów"), ??

dlatego napisałem ..

ze znając życie będzie mniej...;)

policz sobie 72kwh * 55m2 * 0,6zł ( G 11 )= 2376 zł;)

założy licznik na dwie taryfy a w tych pieniądzach zmieści sie razem z CWU ...

znając życie jeszcze mniej ...;)

wg świadectwa, to już jest z CWU - jesli prawidłowo rozumiem tabelkę:

http://images42.fotosik.pl/349/1698c1cc40c57a0em.jpg

Znając zatem życie powinno wyjść bardzzzzooo mało ?? :D :D

hmm... a nie po to świadectwo jest podpisane przez osobę z uprawnieniami, żeby się można było potem odwołać (i np pozwać osobę wykonującą lub/i sprzedajacego) na prawdę myślisz, że osoby, które wystawiają świadectwa szastają swoim nazwiskiem na lewo i prawo?

Tak! Spójrz na All..ro. Cała masa ogłoszeń już od 45zł. Czy uważasz że takie świadectwo zostało zrobione rzetelnie?

Tak! Spójrz na All..ro. Cała masa ogłoszeń już od 45zł. Czy uważasz że takie świadectwo zostało zrobione rzetelnie?

Szczerze mówiąc waham się lekko po przejrzeniu kilku aukcji, ale tak czy inaczej mam się do czego odnieść ;) my do tej pory mieliśmy ogrzewanie gazowe, wiec prąd jest ciągle dla mnie zagadką. Z pewnością zarządzam oryginału świadectwa z podpisem tworzącego, w najgorszym wypadku będziemy się ciągać po sądach :p

Mam jeszcze kolejne pytania do grona zacnych Panów :D, ponieważ tego nawet po pół dnia szukania nie znalazłam...

Czy zmieniać kaloryfery na akumulacyjne i zakładać G12? Przecież takie piece są drogie, po ilu latach zwróci mi się inwestycja? W tej chwili mam założone "zwykłe" kaloryfery elektryczne, wchodzę mieszkam, płacę rachunki, przy zmienię muszę sama zapłacić za nowy sprzęt.

Dodatkowo nie wiem jak policzyć ile zapłaciła bym za prąd korzystając z G12 (lub G12w +weekendy) pomijając fakt, że podane ceny na stronie są cenami netto (a ile wynosi brutto?)

http://www.energa.pl/dla_domu_z_obszaru

Niestety piece akumulacyjne są bardzo drogie. Wszystko zależy też od sposobu użytkowania mieszkania. Czy dużo w nim przebywasz czy też mieszkanie traktujesz jak noclegownię( wychodzisz o 6-tej, wracasz o 20-tej).Gdy dużo czasu spędzasz w mieszkaniu akumulacyjny, różnie - akumulacyjny dynamiczny, noclegownia - zwykły z Marketu za 50zł (bo są najtrwalsze ).