steele 19.04.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam serdecznie posiadam kilkudziesięcioletni dom w którym od paru lat degradacji ulega taras. Taras jest betonowy z domieszką kamieni na bokach. Pod betonem znajduje się ziemia. Dojrzałem już do decyzji remontu tarasu, natomiast zupełnie nie mam pomysłu jak się za to rozsądnie zabrać. Poniżej wklejam zdjęcia jak to aktualnie wygląda i liczę na jakieś rady i pomysły forumowiczów Zdjęcia: http://imgur.com/a/Mz0Mn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 19.04.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Z renowacji nici, trzeba zrobić wszystko od nowa, kujemy to co mamy. Chyba że ten taras posiada porządny fundament, ale nie wydaje mi się ponieważ widać ślady pęknięć od domu. Zamarznięta ziemia podnosi taras... Nie jestem budowlańcem, nigdy nie robiłem tarasu, ale zrobiłbym to tak. 1.Skuł wszystko.2. Zdjął 60 cm humusu. Wysypał 2 warstwy piasku po 15 cm i dobrze zagęścił ubijarką. Ubijając warstwami3. Po obwodzie wykopał dołki kwadratowe niezbyt szerokie na głębokość 1,2m. na rogach i co 1,5m oraz dwa mniej więcej w środku.4. Dołki wypełnił zbrojeniem.5. Od 3 stron do których przylega dom dajemy styropian 2cm szerokości, żeby fundament pod taras nie połączył się z domem.5. Szalunek od ogrodu żeby nam się nie wylał beton.6. Na całość kładziemy drut łączony w siatkę.7. Wylewamy beton.9. Pamiętać trzeba o spadku, niestety nie wiem jak się go robi, żeby woda opadowa nie stała lub nie spływała do domu.10. Nie wiem też czym się łączy dom z tarasem i kiedy, bo wiem ze taras może troszkę osiąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 25.04.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Może ten film coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 25.04.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Dokładnie tak. Skuć, bo popękał z powodu braku odpowiednich fundamentów. Po zrobieniu fundamentów po obrysie, można środek wypełnić np. kostką granitową lub płytami granitowymi. Boki wymurować np. z kamienia murowego lub z kostki granitowej. Środka nie wylewamy tylko ubijamy warstwy kruszywa. Górną warstwę kładziemy na suchym betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts