Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbudowa / renowacja tarasu betonowego. Jak się do tego zabrać?

steele

Recommended Posts

Witam serdecznie posiadam kilkudziesięcioletni dom w którym od paru lat degradacji ulega taras. Taras jest betonowy z domieszką kamieni na bokach. Pod betonem znajduje się ziemia. Dojrzałem już do decyzji remontu tarasu, natomiast zupełnie nie mam pomysłu jak się za to rozsądnie zabrać. Poniżej wklejam zdjęcia jak to aktualnie wygląda i liczę na jakieś rady i pomysły forumowiczów :)

Zdjęcia:

http://imgur.com/a/Mz0Mn

Z renowacji nici, trzeba zrobić wszystko od nowa, kujemy to co mamy. Chyba że ten taras posiada porządny fundament, ale nie wydaje mi się ponieważ widać ślady pęknięć od domu. Zamarznięta ziemia podnosi taras...

Nie jestem budowlańcem, nigdy nie robiłem tarasu, ale zrobiłbym to tak.

1.Skuł wszystko.

2. Zdjął 60 cm humusu. Wysypał 2 warstwy piasku po 15 cm i dobrze zagęścił ubijarką. Ubijając warstwami

3. Po obwodzie wykopał dołki kwadratowe niezbyt szerokie na głębokość 1,2m. na rogach i co 1,5m oraz dwa mniej więcej w środku.

4. Dołki wypełnił zbrojeniem.

5. Od 3 stron do których przylega dom dajemy styropian 2cm szerokości, żeby fundament pod taras nie połączył się z domem.

5. Szalunek od ogrodu żeby nam się nie wylał beton.

6. Na całość kładziemy drut łączony w siatkę.

7. Wylewamy beton.

9. Pamiętać trzeba o spadku, niestety nie wiem jak się go robi, żeby woda opadowa nie stała lub nie spływała do domu.

10. Nie wiem też czym się łączy dom z tarasem i kiedy, bo wiem ze taras może troszkę osiąść.

Dokładnie tak. Skuć, bo popękał z powodu braku odpowiednich fundamentów. Po zrobieniu fundamentów po obrysie, można środek wypełnić np. kostką granitową lub płytami granitowymi. Boki wymurować np. z kamienia murowego lub z kostki granitowej. Środka nie wylewamy tylko ubijamy warstwy kruszywa. Górną warstwę kładziemy na suchym betonie.