pg1978 19.04.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzień dobry! Na wstępie chciałbym pozdrowić wszystkich czytelników FM -- to mój pierwszy post tutaj. Chciałbym poddać Waszej krytyce projekt instalacji CO + CWU przeznaczonej do wykorzystania w budowanym domu o powierzchni 140 m^2. Projekt ideowy instalacji jest następujący: http://img845.imageshack.us/img845/1236/projektco.jpg Dla wyższej rozdzielczości należy kliknąć powyższy obrazek. Centralnym elementem układu będzie bufor ciepła z dwiema wężownicami: górna będzie podłączona do paneli solarnych, dolna do kominka z płaszczem wodnym o mocy 18 kW. Dodatkowo woda w buforze będzie ogrzewana przez pompę ciepła o mocy 14 kW podłączoną do wyprowadzenia na kaloryfery. Z bufora będą trzy wyprowadzenia: dla najcieplejszej wody z górnej warstwy bufora do wężownicy w zasobniku CWU wyposażonego dodatkowo w grzałkę elektryczną sterowaną niezależnym termostatem, dla średnio ciepłej wody ze środkowej warstwy do kaloryferów o łącznej mocy 14 kW, dla najchłodniejszej wody z dolnej warstwy bufora do ogrzewania podłogowego w łazienkach o łącznej mocy 1,5 kW. Układy wodne będą otwarte ze zbiornikami wyrównawczymi, układ glikolowy paneli solarnych będzie zamknięty z naczyniem przeponowym. Cały układ będzie sterowany 5 termostatami i 5 pompami: (a) termostat 1 przy panelu solarnym będzie sterował pracą pompy 1 przy panelu i uruchamiał ją, gdy temperatura na termostacie 1 będzie wyższa niż na termostacie 3 w górnej warstwie bufora ciepła; (b) termostat 2 przy kominku będzie sterował pracą pompy 2 przy kominku i uruchamiał ją, gdy temperatura na termostacie 2 będzie wyższa niż na termostacie 5 w dolnej warstwie bufora ciepła; © termostat 3 w górnej warstwie bufora ciepła będzie sterował pracą pompy 3 przy zasobniku CWU i uruchamiał ją, gdy temperatura na termostacie 3 będzie wyższa od ustalonej wartości i wyłączał ją, gdy temperatura przekroczy 90 stopni (celem uniknięcia przegrzania wody w zasobniku CWU); (d) termostat 4 w środkowej warstwie bufora ciepła będzie sterował pracą pompy 4 przy kaloryferach i uruchamiał ją w zależności od nastawionej temperatury; (e) termostat 5 w dolnej warstwie bufora ciepła będzie sterował pracą pompy 5 przy ogrzewaniu podłogowym i uruchamiał ją w zależności od nastawionej temperatury. Co sądzicie o powyższym projekcie? W szczególności chciałbym poznać Wasze zdanie na następujące tematy: (1) czy uważacie, że sensownie dobrałem moce urządzeń grzewczych do zapotrzebowania? (2) jaką sugerowalibyście minimalną moc paneli solarnych? (3) jaką sugerowalibyście wielkość bufora ciepła? (4) czy macie jakieś uwagi odnośnie do rozmieszczenia i zaprogramowania termostatów? Z góry wszystkim dziękuję za poświęconą uwagę i wszelkie cenne rady! Serdecznie pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pg1978 20.04.2012 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź! wielkość bufora zdecyduje o wielkości solarów i wice wersa, coś musisz pierwsze określić a potem dopasować drugie Generalnie bufor będzie wykorzystywany przede wszystkim jako element CO. Myślałem wstępnie o zestawie 4 kolektorów rurowych każdy po 15 rur i o powierzchni ok. 2,5 m^2. dlaczego PCi nie może grzać też CWU ?? W założeniu pompa ciepła będzie użytkowana w zimie, gdy nie będzie czasu/ochoty na palenie w kominku. Oczywiście a priori proponowany projekt nie wyklucza możliwości używania pompy ciepła do ogrzewania CWU, ale takie założenie nie było priorytetowe przy projektowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) widzę ,że kolega ma dużo kasy . Kolektory w tym wypadku spowodują oszczędności rzędu 50 zł miesięcznie Tyle kosztuję grzanie wody Pci czyli max 300 zł rocznie .A gwarantuje ci ,żeprzy rurowych przegrzejesz glikol .Przeczytaj dane techniczne glikolu(5x przegrzejesz i do wymiany) Ja biorę jakieś 800 zł Ty mi zapłać 500 zł rocznie ,a i tak bedziesz do przodu jakieś 13000 zł(wpłać do banku na %) A podłogówka ma działać tylko gdy kominek działa? I ta moc 14 kW dla pC .te 4 kW to rozumiem ,ale te 10 kW? No chyba ,że sama cegła i dizuirawe okna .Oszczędzisz na req Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.04.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 (edytowane) obawiam się ,że w 30000 zł się nie zmieści a gdzie req Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pg1978 21.04.2012 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedzi! http://www.insbud.net/pl/instalacje_solarne/id_81.html a co powiesz na ten schemat ?? Dzięki za linka, widziałem ten schemat, ale wydaje mi się zbyt skomplikowany i zbyt kosztowny (dwa wymienniki ciepła, bojler z dwiema wężownicami, do tego dość zaawansowane sterowanie). Ja bazowałem na czymś takim: http://www.insbud.net/cachedimages/cach__47.gif http://www.insbud.net/pl/instalacje_solarne/id_84.html Chciałbym jednak zastąpić wymiennik ciepła przy kominku dodatkową wężownicą w zbiorniku akumulacyjnym (niższy koszt, większa sprawność) oraz zamiast stosować zbiornik kombinowany wyciągnąć bojler na zewnątrz i wyposażyć go w niezależną grzałkę. Co o tym sądzicie? Może powinienem dodać, że inwestycja będzie realizowana na raty: na początek bez pompy ciepła, która zostanie dobudowana dopiero w przyszłym roku. A zatem przez pierwszy sezon grzewczy jedynym źródłem ciepła w zimie będzie kominek z płaszczem wodnym. Wbrew sugestiom kol. hydrauli na wiele rzeczy mogę się skarżyć, ale na pewno nie na nadmiar gotówki... No chyba ,że sama cegła i dizuirawe okna Dom z bali drewnianych 22 cm, docieplenie wełną 10 cm, okna plastikowe, 5-komorowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) skoro rozmawiamy o kosztach to może ekonomiczniej było by zostawić tylko PCi a całą resztę skasować ?? nie myślałeś o tym ?? Taka był moja sugestia. Bo wtedy wszystkie te gadżety stają się zbędne.Wyrzucone pieniądze. Wniosek-pewno masz za dużo. solar i pc gdzie tu sens ekonomiczny .pc da wode za 70 zł Więc oszczedzasz 500 zł rocznie -koszty i jak masz100% słonca, jak dasz za solary 10000 zł to masz 20 lat amortyzacje A jak wpłacisz 10 000 do banku to masz 500zł w kasy z % i 10000 na koncie. Gdzie sens????????????????? mam nadzięję ,że kolega się nie gniewa Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pg1978 22.04.2012 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Dzięki za kolejne odpowiedzi! skoro rozmawiamy o kosztach to może ekonomiczniej było by zostawić tylko PCi a całą resztę skasować ?? nie myślałeś o tym ??Taka był moja sugestia. Bo wtedy wszystkie te gadżety stają się zbędne.Wyrzucone pieniądze. Wniosek-pewno masz za dużo. solar i pc gdzie tu sens ekonomiczny .pc da wode za 70 zł Więc oszczedzasz 500 zł rocznie -koszty i jak masz100% słonca, jak dasz za solary 10000 zł to masz 20 lat amortyzacje A jak wpłacisz 10 000 do banku to masz 500zł w kasy z % i 10000 na koncie. Gdzie sens????????????????? mam nadzięję ,że kolega się nie gniewa Oczywiście, że się nie gniewam. Sens ekonomiczny jest następujący: kominek z płaszczem wodnym już mam, więc tu nie ponoszę żadnych dodatkowych kosztów. Koszt instalacji solarnej obejmującej w szczególności zbiornik buforowy i sterowanie szacuję na ok. 14 tys. złotych, przy czym będę mógł wykorzystać dofinansowanie, a zatem rzeczywisty poniesiony przeze mnie koszt wyniesie ok. 7 tys. złotych rozłożone na raty. Rezygnując z zestawu solarnego rezygnuję też z możliwości ubiegania się o dofinansowanie, a koszt samego bufora i elektroniki to już jest prawie 7 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) okInstalacja co i kocioł(PC) podłaczone są w złych miejscach .Powinny być podłączone poniżej części cwuPc ma zawór 3 drogowy podczas grzania cwu podaje wode na górę zbiornika a pobiera z dołu zbiornika.Pompa co jest wyłaczaona w tym czasie.po zagrzaniu cwu zawur podaje wodę w dolną część zbiornika (poniżej cwu) i uruchamia pompę co.Oczywiaście każda porcja energii z kolektorów lub kominka spowoduje reakcję pompy Solar ,pc i co można podłączyć do tych samych króćców Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pg1978 22.04.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź! ok Instalacja co i kocioł(PC) podłaczone są w złych miejscach .Powinny być podłączone poniżej części cwu Pc ma zawór 3 drogowy podczas grzania cwu podaje wode na górę zbiornika a pobiera z dołu zbiornika.Pompa co jest wyłaczaona w tym czasie. po zagrzaniu cwu zawur podaje wodę w dolną część zbiornika (poniżej cwu) i uruchamia pompę co. Oczywiaście każda porcja energii z kolektorów lub kominka spowoduje reakcję pompy Solar ,pc i co można podłączyć do tych samych króćców Rozumiem, że odnosisz się do schematu z Insbudu, na którym się wzorowałem, i gdzie faktycznie przyłącza CO i CWU są do góry nogami...? W moim schemacie jest już tak, jak piszesz, jedyną modyfikacją byłoby zatem zastosowanie zaworu trójdrożnego przy PC. Przy okazji, co sądzisz o rozmieszczeniu termostatów? Czy uważasz, że wyposażenie bufora w trzy termostaty na trzech różnych wysokościach jest dobrym pomysłem, czy też jest to przerost formy nad treścią i wystarczyłby jeden termostat mniej więcej w środku zbiornika oraz założenie, że woda w górnej warstwie będzie średnio o x stopni cieplejsza, a w dolnej o y stopni chłodniejsza? Podobnie, czy uważasz, że dobrym pomysłem jest wyprowadzenie ogrzewania podłogowego z osobnych króćców w dolnej warstwie zbiornika, czy raczej powinien być to jeden obieg z kaloryferami wyposażony w dodatkowy zawór mieszający...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts