Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Które okna, jaka firma

Recommended Posts

Kopiuję z dziennika budowy, ponieważ zależy mi na szybkiej odpowiedzi :)

Kolor okien wybrany i powinnam się cieszyć ... ale tak nie jest.

Sprzedawcy okien namieszali mi w głowie i już nie wiem komu wierzyć a komu nie. W związku z tym zwracam się o pomoc do Was ...

Dostałam kilka wycen:

1. Firma OPTIMUM z Sierpca proponuje okna Brugmann Arte 73 mm z fabryki Abakus w jednostronnym kolorze (barwione w masie) za cenę 12 400 zł (w cenie zwykły montaż) z pakietem 3 - szybowym U=0,5 Wm2*K (grubość pakietu 44 mm) i okuciami Roto NT, profil zaokrąglony ze zgrzewem na nitkę.

Gratis: klamki Roto Secustik Swing z osłonkami, ciepła ramka z tworzywa w kolorze (8 - krotnie zmniejszająca powstawanie mostka termicznego na styku szyb)

2. Firma OPTIMUM z Sierpca proponuje również okna Salamander SL 76 mm z fabryki Alsecco w jednostronnym kolorze (okleina) za cenę 11 700 zł (w cenie zwykły montaż) z pakietem 3 - szybowym U=0,5 Wm2*K (grubość pakietu 44 mm) i okuciami Maco WK1, profil zaokrąglony.

Gratis: uszczelka przeciwkurzowa, ciepła ramka stalowa klamki Roto Secustik Swing i osłonki.

3. Firma Noveo proponuje okna Avante na systemie Forte z pakietem 3 -szybowym U=0,5 4t/18s/4/18s/4t (kolor jednostronny) z okuciami Roto Designo i profilem szerokości 84 mm http://avante.com.pl/index.php?lang=pl&mod=offer

Cena z ciepłym montażem: 17 200 zł, natomiast ze zwykłym montażem: 14 100 zł

4. Okna tytanowe MS w jednostronnym kolorze bez klina docieplającego, w ramie tylko stal - system s2000AD, szyby SUPERtermo U=0,5 W/m2K o grubości 3 mm, 3T-16Ar-3-16Ar-3T w oknach, natomiast w drzwiach balkonowych: 4T/14Ar/4/14Ar/4T i tu u=0,6

Okucia Maco

Cena ze zwykłym montażem: 14 000 zł

5. Firma Domar-bud zaproponowała okna Vertexu VEKA Alphaline 90 z pakietem szybowym 4/12/4/12/4 - 0,7. Rama 90 mm z klinem docieplającym, klamki Secustic, uszczelka przeciwkurzowa, listwa przyszybowa w jednostronnym kolorze za cenę: 16 400 zł

Jest jeszcze wycena Oknoplastu z ciepłym montażem ale tu cena jeszcze wyższa.

Byłam prawie zdecydowana na wycenę nr 1 ale tak czytam o tych okienkach i sama nie wiem. O ile dobrze spojrzałam na profil to skrzydło miało 5 komór a okno 4 komory. Może ja źle widziałam ... Były 2 uszczelki. Podano mi parametry całych okienek ale nie wiem czy faktycznie takie są.

Podobają mi się okienka z wyceny nr 3 ale cena jest już znacząco wyższa.

Czas mnie goni a ja nie wiem, które okna brać .. Zgłupiałam

Mam jeszcze wycenę na okna Schuco CT-70 5 i 6 komorowe ( w sumie to zapomniałam o niej) może warto i w to się zagłębić.

Kto może niech pomoże :)

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

5,8,10 komór nie patrz na to ,niech to będzie tylko profil klasy A i wystarczy ,Ponadto zobacz na ekspozycji jak to wszystko jest poskładane ,

Z tego zestawienia polecam zdecydowanie MS z tego co widzę przeszli na okucia maco z paskudnych siegenia .

Polecam te okna bo widziałem jak to jest składane ,montowałem to przez kilka lat .

Byłem na szkoleniu w słupsku fakt 8 lat temu ale wtedy to już była potęga i wyznacznik jakości :D

5,8,10 komór nie patrz na to ,niech to będzie tylko profil klasy A i wystarczy ,Ponadto zobacz na ekspozycji jak to wszystko jest poskładane ,

Z tego zestawienia polecam zdecydowanie MS z tego co widzę przeszli na okucia maco z paskudnych siegenia .

Polecam te okna bo widziałem jak to jest składane ,montowałem to przez kilka lat .

Byłem na szkoleniu w słupsku fakt 8 lat temu ale wtedy to już była potęga i wyznacznik jakości :D

.. ale oni dają szybę 3 mm a wszyscy mówią, że to zbyt cienkie jest ..

Witam

Wybór spory, ja bym odrzucił te oferty, w których nie zaproponowano Ci "ciepłego montażu" z pozostałych wybrał firmę o najdłuższych tradycjach abyś za na rok chcąc dokonać regulacji nie trafiła do warzywniaka zamiast do salonu okien.

Pozdrawiam

Każda firma z podanych ma montaż ciepły .. w jednej prosiłam o wycenę z nim, w innej bez ..

Nastała nowa moda! Teraz 3mm jest na topie. W ślady MS poszedł Oknoplast i Drutex. Teraz to co było wadą u konkurencji stało się poważną zaletą "u siebie" :D:D:D

Drutexa omijam, za dużo się nasłuchałam .. za szybą 3 mm nie mam argumentu za .. i jeszcze drożej za nią płacić? Jak mam płacić więcej to chciałabym mieć inną korzyść, niż tylko cena. Poza tym MS i Avante = płatność 100% z góry.

Witam

Nastała nowa moda! Teraz 3mm jest na topie. W ślady MS poszedł Oknoplast i Drutex. Teraz to co było wadą u konkurencji stało się poważną zaletą "u siebie" :D:D:D

POLAK potrafi, jak nie można już zabrać z profilu, wzmocnienia, okuć to szybę odchudzą :p

Co do tematu, profile w sumie z podobnej półki, więc trzeba zlustrować PRODUCENTA i wybrać najlepszego, jak na mnie z tych podanych to MS, Vertex lub Technika Okienna (okna Avante)

Pozdrawiam

za szybą 3 mm nie mam argumentu za

Odwiedź najbliższy salon Oknoplastu to się dowiesz o argumentach "za". Jak skończą litanię to możesz spytać w ciemno "A dlaczego pół roku temu mówił mi Pan, że konkurencja ma gorsze szyby bo na szkle 3mm"? Mina gościa będzie bezcenna ;)

W sumie to jest tak ...

Bardzo podobały mi się okna Avante, wydały mi się bardzo solidne, miały ukryte zawiasy, dużo zabezpieczeń (których chyba i tak nie potrzebuję), fajny nr seryjny na oknie :p .. tylko wyższa cena. Zostałam poinformowana, że okna Brugmann Arte 73 z Abakusa są gołe i mają dużo tańsze, widoczne okucia Roto NT, muszą mieć ciepłą ramkę bo bez tego wymiękają, że te zgrzewy na nitkę są gorsze, że okna nie mogą stać na deskach jak brakuje, tylko na plastikowych profilach .. itp

Po takiej rozmowie to ja już nie wiem kto mówi prawdę. Weszłam na stronę Abakusa i zaczęłam oglądać certyfikaty ale to nie dla blondynki ..

Reasumując moja wiedza jest w punkcie wejścia .. Chciałabym dobre okna w rozsądnej cenie .. i tylko tyle ..

Odwiedź najbliższy salon Oknoplastu to się dowiesz o argumentach "za". Jak skończą litanię to możesz spytać w ciemno "A dlaczego pół roku temu mówił mi Pan, że konkurencja ma gorsze szyby bo na szkle 3mm"? Mina gościa będzie bezcenna ;)

Byłam u nich ale nie rozmawiałam z nimi bo ich wycena była chyba na 19 tyś :p

Zostałam poinformowana, że okna Brugmann Arte 73 z Abakusa są gołe i mają dużo tańsze, widoczne okucia Roto NT, muszą mieć ciepłą ramkę bo bez tego wymiękają, że te zgrzewy na nitkę są gorsze

Jeżeli nie jesteś prowokatorem wsadzającym kij w mrowisko to po prostu poczytaj trochę forum. Było o okuciach, ciepłych ramkach, zgrzewach "na nitkę", itd. Przeważnie to co mówi negatywnie sprzedawca o swojej konkurencji to jego "sól w oku", na którą nie ma merytorycznych argumentów. Ale piszę to ogólnie a nie konkretnie o twoich "nominowanych".

Możesz napisać dlaczego to jest niby ważne? I do tego podać "naukowe" uzasadnienie?

Bo odpowiadają normie PN-EN 12608 co za tym idzie zawsze będą miały minimalny grubość ścianek zewnętrznych 3mm i szerokość komory wewnętrznej musi wynosić 5mm ?

Co do komór moje zdanie jest jedno KOMORY KOSZTEM WZMOCNIENIA STALOWEGO więc wybrał bym profil 4 komorowy w klasie A z zamkniętym profilem wzmacniającym w ramie.

W pcw nie tylko liczy się współczynnik U dla mnie ważniejsza jest statyka profila bo straty ciepła w skali 0.000003Wm2 nie odczujemy a krzywą ramę zimą bardzo.

Jeżeli nie jesteś prowokatorem wsadzającym kij w mrowisko to po prostu poczytaj trochę forum. Było o okuciach, ciepłych ramkach, zgrzewach "na nitkę", itd. Przeważnie to co mówi negatywnie sprzedawca o swojej konkurencji to jego "sól w oku", na którą nie ma merytorycznych argumentów. Ale piszę to ogólnie a nie konkretnie o twoich "nominowanych".

Prowokacja mnie nie interesuje. Poczytam .. czym więcej czytam, tym mniej wiem :)

A osobiście jakbyś miał wybór to wziąłbyś Avante czy tego Brugmann? W sumie to siedzą mi te 2 firmy w głowie.

Bo odpowiadają normie PN-EN 12608 co za tym idzie zawsze będą miały minimalny grubość ścianek zewnętrznych 3mm i szerokość komory wewnętrznej musi wynosić 5mm ?

Co do komór moje zdanie jest jedno KOMORY KOSZTEM WZMOCNIENIA STALOWEGO więc wybrał bym profil 4 komorowy w klasie A z zamkniętym profilem wzmacniającym w ramie.

W pcw nie tylko liczy się współczynnik U dla mnie ważniejsza jest statyka profila bo straty ciepła w skali 0.000003Wm2 nie odczujemy a krzywą ramę zimą bardzo.

Każda z w/w firm ma profil klasy A (oprócz chyba MS .. nigdzie na stronie nie wspominają o tym) i ścianki 1,5-2,8

Prowokacja mnie nie interesuje. Poczytam .. czym więcej czytam, tym mniej wiem :)

A osobiście jakbyś miał wybór to wziąłbyś Avante czy tego Brugmann? W sumie to siedzą mi te 2 firmy w głowie.

Gdybym ja miał decydować to wybrałbym sprzedawcę/montażystę o dobrej opinii i wieloletniej "tradycji" nawet jeżeli oferuje technicznie "gorszy" produkt.