JK2010 19.04.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Przymierzam się do pompy ciepła z odwiertami, ale ostatnia rozmowa z sąsiadem dała mi dużo do myślenia. Opowiedział mi jak kopał na swojej działce studnie do czerpania wody dla domu. Wiercili mu studnie i wsadzali rurę setkę. Był masywny wypływ wody podobno nawet pół metra nad ziemie. Sąsiad odprowadza nadmiar wody do stawu na swojej działce a ze stawu jest rzeczka dalej. W tej okolicy to podobno częste a woda jest płytko od 17 do 40-50m. Zastanawiam się co robić w mojej sytuacji jeżeli ludzie od odwiertów napotkają ten problem. Z mojej działki nigdzie się nie da wody odprowadzić. Czy są jakieś metody na zamknięcie takiego odwiertu? Jak wtedy będzie działała pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 20.04.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Przymierzam się do pompy ciepła z odwiertami, ale ostatnia rozmowa z sąsiadem dała mi dużo do myślenia. Opowiedział mi jak kopał na swojej działce studnie do czerpania wody dla domu. Wiercili mu studnie i wsadzali rurę setkę. Był masywny wypływ wody podobno nawet pół metra nad ziemie. Sąsiad odprowadza nadmiar wody do stawu na swojej działce a ze stawu jest rzeczka dalej. W tej okolicy to podobno częste a woda jest płytko od 17 do 40-50m. Zastanawiam się co robić w mojej sytuacji jeżeli ludzie od odwiertów napotkają ten problem. Z mojej działki nigdzie się nie da wody odprowadzić. Czy są jakieś metody na zamknięcie takiego odwiertu? Jak wtedy będzie działała pompa ciepła? Mam dla Ciebie trzy porady: 1. Zlecić badanie gruntu przede wszystkim pod kątem wód gruntowych i artezyjskich (czy jakoś tak) - koszt około 600-1000 zł, ale będziesz wiedział, co robić dalej. 2. Rozważyć montaż pompy powietrze-woda zamiast pompy gruntowej, co nie znaczy, że nie potrzeba badań gruntu, bo w sytuacji jaką masz trzeba zaprojektować odpowiednie posadowienie domu. Inżynier geolog wszystko Ci opisze i wyjaśni. 3. Rozważyć wykonanie kolektora poziomego do pompy ciepła gruntowej, jeśli masz odpowiednio dużą działkę. Ad.1 - koniecznie, Ad.2 i 3 - Twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 20.04.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Co mi da badanie gruntu? Czy geolog może potwierdzić opowieści sąsiada? I co wtedy? Są jakieś metody na zatrzymanie wody? Czy wtedy nie będę mógł robić odwiertów pod pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 21.04.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Sytuacja o której piszesz ma miejsce wtedy gdy warstwa wodonośna jest ściśnięta między gruntami spoistymi, przewiercając warstwę spoistą dasz wodzie ujście i wypłynie na powierzchnię pod ciśnieniem, jeśli nie masz gdzie tej wody odprowadzić to nie możesz wykonać odwiertu. Nie spotkałem się z metodą zatkania takiego wypływu tym bardziej mając zatopione rury kolektora pionowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Ja się spotkałem.Uszczelnia się takie przewierty, ale...Robota ani prosta ani szybka nie jest.Trzeba naprawdę dobrej firmy, aby sobie poradziła "z marszu" jak nabije się na ten problem.Inaczej - masz fajne jeziorko zamiast terenu pod chałupę.Grzebanie w ziemi "na dziko" czasem sprawia niespodzianki.Jest tam jakiś geolog gminny/powiatowy/starościński czy coś tak.On teren zna i ma jego mapy geolo.Może Ci sporo powiedzieć - czego się tam spodziewać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 21.04.2012 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Załamałem się. Pójdę go geologa i dostanę informację, że to się może zdarzyć. Co wtedy?Nie wiercić? Zawsze niby można zrobić kolektor poziomy.Ale mam mieć jeszcze studnie. I tu jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Wtedy chłopaki od odwiertów się odpowiednio przygotują do STUDNI.Tych pionowych kolektorów raczej nie zrobią wtedy... Są spec-dodatki do betonów. BARDZO przyspieszają wiązanie.Wkłada się w odwiert rurę studzienną i bardzo ostro spompowuje przez nią złoże.Na tyle ostro, że DA SIĘ tę rurę oblać betonem Z ZEWNĄTRZ.Beton zastyga a na rurę zakłada się zawór. Wyjątkowo parszywa robota i do tego - ciągle w bagienku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 21.04.2012 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Czy jest możliwość, że to się nie uda i trzeba będzie wodę gdzieś odprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 TAK!(I są przepisy na to i sankcje. - Prawo wodne) Zalety : zrobisz i w układzie POMPY nie będzie!A woda SAMA z kranu poleci.Wady : Zrobić nie jest łatwo i tanio. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 21.04.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 A kto ponosi sankcje inwestor czy firma wykonująca? i Jakie?Czy można to jakoś przewidzieć, zabezpieczyć się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Twoje ziemia, Twoje zlecenie, Ty zatrudniasz ekipy, Ty podejmujesz decyzje, Ty zalewasz sąsiadów - Ty ponosisz konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 21.04.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 No to jestem w czarnej d... , cytując klasyka. Na wodociąg widoków brak.Nie wiem, co robić.Ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Pogadać z geologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 22.04.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Ja się spotkałem. Uszczelnia się takie przewierty, ale... Robota ani prosta ani szybka nie jest. Trzeba naprawdę dobrej firmy, aby sobie poradziła "z marszu" jak nabije się na ten problem. Inaczej - masz fajne jeziorko zamiast terenu pod chałupę. Grzebanie w ziemi "na dziko" czasem sprawia niespodzianki. Jest tam jakiś geolog gminny/powiatowy/starościński czy coś tak. On teren zna i ma jego mapy geolo. Może Ci sporo powiedzieć - czego się tam spodziewać. Adam M. Ciekawe??, uszczelnili wypływ?? pewnie że są środki do uszczelniania ale radzą sobie z małym wypływem i bez rur, Wątpię czy uszczelnią dziurę z której płynie dużo wody i do tego zatopiony jest kolektor pionowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 22.04.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Odwierty można zastąpić kolektorem poziomym.Ale muszę też mieć studnię. I to może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.04.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 O kolektorach w takim układzie to przestań nawet marzyć!O ujęciu wody - nie.To się da...Wierci się małe średnice w takim terenie... Swego czasu wiele pętałem się po odwiertach zbierając próbki geolo w korytach i czasem ołowianych "trumnach".Naoglądałem się różności i czasem byłem zachwycony, że to nie ja tam pracuję przy robieniu tych dziur w Ziemi...Powtarzam - ja obserwator-teoretyk jestem w tych zabawach!WIDZIAŁEM jak uszczelniali warstwy.Ja tego nie robiłem.Robienie dziur w Ziemi to niemała wiedza i sztuka! Czasem, przy sporej erupcji, robi się "kilera" wiercąc od boku w kanał wcześniej nawiercony.Potem kanałem "zabójcy" wtłacza się bardzo ciężkie minerały w zawiesinie - żeby przerwana warstwę "załatać".Tania zabawa to nie jest...Nie moja specjalizacja...Widziałem. - i tyle... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.04.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Co mi da badanie gruntu? Czy geolog może potwierdzić opowieści sąsiada? I co wtedy? Są jakieś metody na zatrzymanie wody? Czy wtedy nie będę mógł robić odwiertów pod pompy ciepła? Koledzy już Ci naświetlili sprawę. Od siebie dodam - po co się w takiej sytuacja upierać na pompę gruntową ? Jak się nie da albo ma wyjść mega drogo, to szukaj pompy powietrze-woda. Co do wiercenia bez "papierów" - zapomnij. Możesz się później nie wypłacić, jeśli wypłynie Ci woda i narobi szkód. Zleć studnię firmie i w umowie PISEMNEJ wyraźnie zaznaczcie kto i na jakich warunkach odpowiada za papierologię i ewentualne szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts