Artipb 19.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Zapytanie dotyczy ławy Ł2 - co to jest to coś, wrysowane na czerwono pod standardowym zbrojeniem, czego ma być ok. 100 szt? Byłbym wdzięczny za podpowiedź kogoś znającego się na rysunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.04.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Zapytanie dotyczy ławy Ł2 - co to jest to coś, wrysowane na czerwono pod standardowym zbrojeniem, czego ma być ok. 100 szt? Byłbym wdzięczny za podpowiedź kogoś znającego się na rysunkach. Pręt poprzeczny #12mm w rozstawie co 250 mm o długości 900 mm. Masz ławę żelbetową (90% domów ma ławy betonowe zbrojone). http://www.scrigroup.com/files/limba/poloneza/arhitectura-constructii/4_poze/image005.gif Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Aedifico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artipb 19.04.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki piękne za odpowiedź. Czyli pręta 12 mam kupić odpowiednio więcej. Projektant bał się słabych warunków gruntowych. Mam nadzieję, że nie przesadził - ale nie mi to oceniać, ja się w tym kierunku nie kształciłem.Takie rozwiązanie jakoś drastycznie chyba kosztów nie zwiększa - jeśli dobrze rozumiem, jest to klasyczna ława zbrojona z dodatkowymi poprzecznym elementami stalowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki piękne za odpowiedź. Czyli pręta 12 mam kupić odpowiednio więcej. Projektant bał się słabych warunków gruntowych. Mam nadzieję, że nie przesadził - ale nie mi to oceniać, ja się w tym kierunku nie kształciłem. Takie rozwiązanie jakoś drastycznie chyba kosztów nie zwiększa - jeśli dobrze rozumiem, jest to klasyczna ława zbrojona z dodatkowymi poprzecznym elementami stalowymi? Nie klasyczna* to jest ława betonowa z podłużnym zbrojeniem konstrukcyjnym a to jest ława żelbetowa ze zbrojeniem poprzecznym. * klasyczna dla budownictwa jednorodzinnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artipb 19.04.2012 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Nie klasyczna* to jest ława betonowa z podłużnym zbrojeniem konstrukcyjnym a to jest ława żelbetowa ze zbrojeniem poprzecznym. * klasyczna dla budownictwa jednorodzinnego Czyli dla uściślenia - klasyczna - zbrojenie wzdłużne; żelbetowa - wzdłużne plus poprzeczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 W uproszczeniu tak jest. http://natinati.republika.pl/lawy_fundamentowe.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artipb 19.04.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dzięki, poczytałem, coś niecoś zrozumiałem. W tej sytuacji, mając w dwóch osiach takie ławy (łącznie 18 m) muszę liczyć niespełna metrowy pręt co 25 cm, czyli łącznie 72 m pręta więcej. Licząc wagę 1 mb pręta 12 na 0,88 kg, trzeba kupić ok. 100 kg stali więcej, niż gdyby tego zbrojenia nie było. Czyli kasowo nie jest źle, trzeba natomiast patrzeć majstrom na ręce, jak będą robić zbrojenie.Pozostałe 2 ławy oraz ławy pod garażem takich bajerów nie mają, czyli zbrojone będą klasycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 czyli zbrojone będą klasycznie. Każde z tych zbrojeń jest "klasyczne". Te pręty to żadne nowum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts