Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla znających rysunki techniczne - co za zwierzę w ławie.

Artipb

Recommended Posts

Zapytanie dotyczy ławy Ł2 - co to jest to coś, wrysowane na czerwono pod standardowym zbrojeniem, czego ma być ok. 100 szt?

Byłbym wdzięczny za podpowiedź kogoś znającego się na rysunkach.

Pręt poprzeczny #12mm w rozstawie co 250 mm o długości 900 mm. Masz ławę żelbetową (90% domów ma ławy betonowe zbrojone).

http://www.scrigroup.com/files/limba/poloneza/arhitectura-constructii/4_poze/image005.gif

Edytowane przez Aedifico

Dzięki piękne za odpowiedź. Czyli pręta 12 mam kupić odpowiednio więcej.

Projektant bał się słabych warunków gruntowych. Mam nadzieję, że nie przesadził - ale nie mi to oceniać, ja się w tym kierunku nie kształciłem.

Takie rozwiązanie jakoś drastycznie chyba kosztów nie zwiększa - jeśli dobrze rozumiem, jest to klasyczna ława zbrojona z dodatkowymi poprzecznym elementami stalowymi?

Dzięki piękne za odpowiedź. Czyli pręta 12 mam kupić odpowiednio więcej.

Projektant bał się słabych warunków gruntowych. Mam nadzieję, że nie przesadził - ale nie mi to oceniać, ja się w tym kierunku nie kształciłem.

Takie rozwiązanie jakoś drastycznie chyba kosztów nie zwiększa - jeśli dobrze rozumiem, jest to klasyczna ława zbrojona z dodatkowymi poprzecznym elementami stalowymi?

Nie klasyczna* to jest ława betonowa z podłużnym zbrojeniem konstrukcyjnym a to jest ława żelbetowa ze zbrojeniem poprzecznym.

* klasyczna dla budownictwa jednorodzinnego

Dzięki, poczytałem, coś niecoś zrozumiałem.

W tej sytuacji, mając w dwóch osiach takie ławy (łącznie 18 m) muszę liczyć niespełna metrowy pręt co 25 cm, czyli łącznie 72 m pręta więcej. Licząc wagę 1 mb pręta 12 na 0,88 kg, trzeba kupić ok. 100 kg stali więcej, niż gdyby tego zbrojenia nie było. Czyli kasowo nie jest źle, trzeba natomiast patrzeć majstrom na ręce, jak będą robić zbrojenie.

Pozostałe 2 ławy oraz ławy pod garażem takich bajerów nie mają, czyli zbrojone będą klasycznie.