Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie poziomu dzialki i dylemat płyta/ławy

Kamil_Idaredy

Recommended Posts

Witajcie,

jestem na etapie wyboru sposobu posadowienia budynku.

może więcej o działce.

- grunty nośne, pod 30cm warstwą humusu gliny na których podobno śmiało można stawiać ławy

- niestety wysoki poziom wód gruntowych - w szczytowych momentach na ok 20 cm od stanu obecnego, ogólnie waha sie na poziomie ok 60-80cm

Cały teren działki docelowo ma być podniesiony o ok 1 metr., a poziom "0" budynku o 1,4m - można więc zakładać że do wody będę miał wtedy kawałek...

Zastanawiam sie nad kilkoma kwestiami

Czy brnąć w ławy czy jednak zdecydować sie na płytę fund. ?

różnica wg moich szacunkowych wyliczeń to ok 8-10tys. na korzyść ław.

obawiam sie jednak, że ławy trzeba by było robić z litego betonu a nie z bloczków co podroży wstępne wyliczenia z tgo kosztorysu + dołożyć jakieś środki do porządnej izolacji od wody.

Sąsiad który budował ok 2 lata tamu dom 200m dalej namawia mnie na płytę (mimo że sam postawił na ławach).

Pomożecie podjąć decyzję ? Czym wg Was sie kierować ? Czy taka różnica jest warta brnięcia w ławy czy jednak posadowić go na płycie?

Nie, no, jak tak stawiasz sprawę, to oczywiście, że mogą być ławy z bloczków, z kamienia, w ogóle ław może nie być (w tym, co pokazujesz, żadnych ław fundamentowych nie ma tak nawiasem mówiąc). Pytanie tylko, czy stać cię na budowanie średniowiecznymi metodami...

J.

a rzeczywiście

to Malbork poszukałem obrazka pod tytułem "zamek":bash: i ten mi się spodobał

Malbork rzeczywiście chyba jest częściowo na palach, czyli zdecydowanie nie na ławach fundamentowych :sick:

ale ogólnie to wszystkie budowle sprzed 1900 roku jeżeli nie są na jakichś właśnie palach \

to są na ławach kamiennych, ceglanych

Dlaczego dziwne ?

Czytam różne opinie - zdecydowanie częściej na tereny gliniaste o wysokim poziomie wód gruntowych polecane są płyty fund. A że różnica w cenie nie jest duża chciałbym poznać opinie ludzi którzy budują i może mieli podobne dylematy?

Polecane przez kogo ?

Róznica nie duża ? Ciekawe.

Za posadownie i konstrukcje budynku ktoś bierze odpowiedzialność - to projektant. To on decyduje, oczywiście możesz dobierac projektanta do swojego pomysłu, ale to powinno dać Tobie do myslenia.

Dlaczego dziwne ?

Czytam różne opinie - zdecydowanie częściej na tereny gliniaste o wysokim poziomie wód gruntowych polecane są płyty fund. A że różnica w cenie nie jest duża chciałbym poznać opinie ludzi którzy budują i może mieli podobne dylematy?

To ciekawe bo wybudowałem w ciągu ostatniego roku 42. budynki na glinie i 2 na na iłach - wszystkie na ławach tylko rozmiary (i szczegóły projektowe) były różne dla różnych gruntów.

Czy jeśli w internecie będzie krążyć opinia ,że wdychanie spalin daje pozytwyny efekt to słucha się tego co ludzie polecają czy lekarz? Czy wg inwestorów projektanci nie wiedzą co czynią?