prozac.pl 19.04.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Na wstępie witam forumowiczów. Po wielu wielu godzinach czytania i studiowania forum w końcu dotarłem do etapu, gdzie postanowiłem się zacząc udzielać. Chciałbym skorzystać z wiedzy osób doświadczonych które mają już pewne etapy budowy i remontu za sobą. Przechodząc do rzeczy; jestem na etapie remontu ponad 40-letniego małego domku. W maju czeka mnie ocieplenie ścian zewnętrznych i wykonanie elewacji. Przeglądając zdjęcia forumowych elewacji uparłem się na wstawkę z drewna pomiędzy dwoma oknami od strony południowej. Być może ktoś doradzi mi, jak to poprawnie zaplanować i zamontować. Drewno już kupione - świerk rosyjski. Boazeria na pióro-wpust grubości 18mm. Przed położeniem chcę ją przeszlifować drobnym papierem ściernym, przemalować impregnatem bezbarwnym Vidaron a na to jakaś lakierobejca o kolorze który wyda się najbardziej akceptowalny (prawdopodobnie będzie to 3v3 lub Sadolin). Ile warstw każdego z tych środków zastosować? O ile impregnatem rozumiem, że należy zabezpieczyć boazerię z każdej strony to czy lakierobejcą malować tylko zewnętrzną stronę czy również po całości? Kolejny problem to właściwe zamontowanie; chciałbym żeby powierzchnia wstawki drewnianej w miarę licowała się z resztą elewacji. Styropian będzie grubości 15cm więc planuję pod drewno dać styropian 10cm (na to siatka na kleju), zostawić szczeline wentylacyjną ok.3cm i dopiero boazeria 18mm. Żeby uniknąć mostków termicznych nie chcę przykręcać drewnianych łat bezpośrednio do muru ale zamiast tego dać profile alu wypełnione docinanym styropianem i doszczelniane pianą. Chyba listwy startowe przykręcane do ściany pionowo w odstępach ok.50cm powinny zdać egzamin? Czy może lepiej przykręcić cieńsze listwy poziomo, na to dać pionowe łaty na grubość szczeliny wentylacyjnej i dopiero boazeria? Jak mocowaliście samą boazerie do listw? Na specjalne klamry czy zwyczajnie na wkręty? Pod wstawką myślę żeby dać mały parapet i nie wiem jeszcze czy stosować jakieś drewniane listwy wykończeniowe po bokach i na górze wstawki? Wiem że sporo pytać i może trochę chaotycznie opisane, ale za wszystkie dobre rady będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.04.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Nie znam się, ale czy te aluminiowe listwy nie zrobią Ci radiatora na ścianie?Gdzieś w wątku o ociepleniu ktoś chyba pokazywał jak na termowizji widać, właśnie miejsce zamontowania listew startowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 20.04.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Aluminium to doskonały przewodnik, wszelkiego typu wypełnienie, niczego nie zmieni, więc się zastanów. Pokrycie drewna lakierobejcą też nie jest najlepszym pomysłem, każdy lakier, nawet ten najlepszy, po kilku latach zacznie się łuszczyć i trzeba go usunąć, jest przy tym trochę pracy, natomiast wielokrotnie nałożony impregnat też trzyma się dość długo a przy renowacji nie wymaga takiego nakładu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luwis 31.07.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Szanowni formumowicze! Proszę o poradę. Czy sposób montażu jak na załączonym zdjęciu (http://bi.gazeta.pl/im/a6/d6/d0/z13686438Q,Elewacja-z-rusztem-zamocowanym-do-sciany-poprzez-w.jpg) nie będzie wg Was powodować problemów w przypadku elewacji pionowej (łaty poziomo, długość deski elewacyjnej powyżej 3 metrów) przytwierdzone do ściany nośnej kotwami przechodzącymi przez warstwę styropianu? Proszę o poradę.[ATTACH=CONFIG]362462[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 31.07.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Teraz musze przeczytać cały temat zeby zrozumieć bo też chcemy to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts