Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ważne!!! Nieziemski rzachunek za prąd!!!

Recommended Posts

Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu potrzebuje grzałka 2000W do nagrzania zasobnika wody o pojemności 200l? Ile razy dziennie może się włączac i na jak długo? Zasobnik znajduje się w małym pomieszczeniu, w którym jest ok 25'C, rodzina 3- osobowa z normalnym zużyciem wody ( zmywarka, raczej prysznic niż kąpiel). Proszę o w miarę możliwości przybliżone dane, bo nie oszukując pytanie spowodował nieziemski rachunek za prąd i obecnie poszukujemy winowajcy. Dzięki za wszelkie info :)

Proszę o w miarę możliwości przybliżone dane, bo nie oszukując pytanie spowodował nieziemski rachunek za prąd i obecnie poszukujemy winowajcy. Dzięki za wszelkie info :)

Problemem jest pewnie uszkodzenie lub źle podłączona grzałka ewentualnie inne urządzenie.

Godzina pracy grzałki to około 1 zł.

PS.

Co znaczy nieziemski? 1 000 000 000 000 zł plus 23% VAT?

Powiedzmy, że masz normalny zasobnik i grzałka pracuje 4-6 godzin dziennie.

Powiedzmy, że masz nienormalny zasobnik i grzałka pracuje 12-20h dziennie.

Normalny czyli zaizolowany termicznie.

Powiedzmy, że masz ustawione na termostacie 40 stopni C. - j.w.

Powiedzmy, że masz ustawione 95 stopni C na termostacie. - j.w.

A najciekawszą opcją byłby błąd hydraulika i wpuszczenie ciepłej wody np: do zmywarki albo do WuCeta.

WuCet z ciepłą spłuczką widziałem raz na własne gałki oczne. Ba, nawet skorzystałem :)

Niezależnie od wszystkiego, w skrajnym przypadku możesz pobrać max. 48 kWh dziennie.

Przy takiej ilości energii i braku odbioru gorącej wody zbiornik najzwyczajniej w świecie jest rozerwany od nagromadzonej pary wodnej.

Rachunek za okres od 03 do 09.2012 to 6237kWh, dopłaty 3000zł !!! Licznik 2 taryfy, wodomierza nie mamy bo jest studnia głębinowa, ale dziennie 2x prysznic + 1 kąpiel w wannie + 1 zmywarka i doraźnie z kranu, nie wiem, może ok. 300l/ dziennie. Bojler grzany do 60stopni.

Max jaki mi się udało uzyskać na taryfie budowlanej przy 2 gospodarstwach domowych (7 osób) to 1400 pln.

3000 dopłaty za 6 miesięcy to 500 pln miesięcznie. Zdarza się :):):) Pytanie dopłata do czego - jaki był standardowy rachunek.

Rachunek za okres od 03 do 09.2012 to 6237kWh, dopłaty 3000zł !!! Licznik 2 taryfy, wodomierza nie mamy bo jest studnia głębinowa, ale dziennie 2x prysznic + 1 kąpiel w wannie + 1 zmywarka i doraźnie z kranu, nie wiem, może ok. 300l/ dziennie. Bojler grzany do 60stopni.

grzejesz 200L wody o temp.10* do temp. 60* na ten cel zużywasz ok. 11,6 kwh...

przez rok masz jakieś 4200kwh na samo CWU...

po co tak duży zbiornik grzejesz do 60* ?

brakuje wam ciepłej ...?

grzałka pewnie też włączona przez cały czas trwania taniej taryfy ...

Edytowane przez jasiek71

grzałka jest z termostatem ustawionym na 60 stopni i działa z piecem na którym temp. CWU jest 60 stopni więc raczej krótko działa (mam nadzieje) Zbiornik dlatego taki duży bo po kąpieli (córka,mąż,ja i przyzwyczajenia z bloku;)) niewiele ciepłej wody zostaje.

Trzeba przyjrzeć się licznikowi, tzn. popatrzeć jak działa i wyłączać po jednym obwodzie podłączonym do zabezpieczenia aż znajdziesz obwód z odbiornikiem zużywającym więcej energii. Zrobić ten test dla dwóch taryf.

Nie piszesz jeszcze jak masz ogrzewaną CWU i jak podłączoną...widziałem przypadek zwiększonego zużycia energii elektrycznej gdy grzałka cwu była włączona non stop a to dlatego, że gdy kocioł nie grzał a otwarte były zawory od zasobnika i włączona pompa od CO to "wyciągało " ciepło z zasobnika.

O ile jest dostęp do gniazdka można się pokusić o prosty pomiar zużycia przy pomocy licznika wtykanego do gniazdka.

Kwestia kilku dni i będziemy mieli obraz tego co pożera najwięcej energii.

Jeśli nie ma dostępu do gniazdek to trzeba pokombinować w rozdzielnicy i zainstalować "na drutach" zwykły licznik na obwodzie.

Wytypujemy najbardziej obciążone obwody, a następnie urządzenia.

Liczniki są w cenie ~50-70zł, kwestia podłączenia i spisywania pomiarów co 2-3 dni.

Pomiar musi być miarodajny, dlatego piszę o 2-3 dniach żeby domownicy korzystali normalnie z urządzeń, a nie wstrzymywali się "bo tata mierzy i wyjdzie na mnie".

Czasem kwestia zmiany przyzwyczajeń domowników przynosi już konkretne efekty finansowe i oszczędności.

Czasem trafi się urządzenie, które jest wadliwe lub źle ustawione i przez to pracuje nienormalnie.