martens79 19.04.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu potrzebuje grzałka 2000W do nagrzania zasobnika wody o pojemności 200l? Ile razy dziennie może się włączac i na jak długo? Zasobnik znajduje się w małym pomieszczeniu, w którym jest ok 25'C, rodzina 3- osobowa z normalnym zużyciem wody ( zmywarka, raczej prysznic niż kąpiel). Proszę o w miarę możliwości przybliżone dane, bo nie oszukując pytanie spowodował nieziemski rachunek za prąd i obecnie poszukujemy winowajcy. Dzięki za wszelkie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 ile kwh i za jaki okres ?licznik dwie taryfy czy jedna ?ile wody zużywane na dobę (średnio wg. wodomierza )do jakiej temperatury grzany bojler ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.04.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Proszę o w miarę możliwości przybliżone dane, bo nie oszukując pytanie spowodował nieziemski rachunek za prąd i obecnie poszukujemy winowajcy. Dzięki za wszelkie info Problemem jest pewnie uszkodzenie lub źle podłączona grzałka ewentualnie inne urządzenie. Godzina pracy grzałki to około 1 zł. PS. Co znaczy nieziemski? 1 000 000 000 000 zł plus 23% VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.04.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Powiedzmy, że masz normalny zasobnik i grzałka pracuje 4-6 godzin dziennie. Powiedzmy, że masz nienormalny zasobnik i grzałka pracuje 12-20h dziennie. Normalny czyli zaizolowany termicznie. Powiedzmy, że masz ustawione na termostacie 40 stopni C. - j.w. Powiedzmy, że masz ustawione 95 stopni C na termostacie. - j.w. A najciekawszą opcją byłby błąd hydraulika i wpuszczenie ciepłej wody np: do zmywarki albo do WuCeta. WuCet z ciepłą spłuczką widziałem raz na własne gałki oczne. Ba, nawet skorzystałem Niezależnie od wszystkiego, w skrajnym przypadku możesz pobrać max. 48 kWh dziennie. Przy takiej ilości energii i braku odbioru gorącej wody zbiornik najzwyczajniej w świecie jest rozerwany od nagromadzonej pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martens79 20.04.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Rachunek za okres od 03 do 09.2012 to 6237kWh, dopłaty 3000zł !!! Licznik 2 taryfy, wodomierza nie mamy bo jest studnia głębinowa, ale dziennie 2x prysznic + 1 kąpiel w wannie + 1 zmywarka i doraźnie z kranu, nie wiem, może ok. 300l/ dziennie. Bojler grzany do 60stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Max jaki mi się udało uzyskać na taryfie budowlanej przy 2 gospodarstwach domowych (7 osób) to 1400 pln. 3000 dopłaty za 6 miesięcy to 500 pln miesięcznie. Zdarza się :) Pytanie dopłata do czego - jaki był standardowy rachunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martens79 20.04.2012 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Prognoza była 190-200zł miesięcznie i tyle było płacone, a taryfa normalna nie budowlana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Na taryfie normalnej, teraz mi wychodzi ok. 300 - 350 pln miesięcznie.Czasem prognoza jest od czapy. Ale coś dużo wychodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.04.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Rachunek za okres od 03 do 09.2012 to 6237kWh, jeszcze nie mamy 09,2012 ... napisz po ludzku za jaki dokładnie okres te 6237 kwh i czy to jest całkowite zużycie energii w domu, czy samo CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.04.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Rachunek za okres od 03 do 09.2012 to 6237kWh, dopłaty 3000zł !!! Licznik 2 taryfy, wodomierza nie mamy bo jest studnia głębinowa, ale dziennie 2x prysznic + 1 kąpiel w wannie + 1 zmywarka i doraźnie z kranu, nie wiem, może ok. 300l/ dziennie. Bojler grzany do 60stopni. grzejesz 200L wody o temp.10* do temp. 60* na ten cel zużywasz ok. 11,6 kwh... przez rok masz jakieś 4200kwh na samo CWU... po co tak duży zbiornik grzejesz do 60* ? brakuje wam ciepłej ...? grzałka pewnie też włączona przez cały czas trwania taniej taryfy ... Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martens79 21.04.2012 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 grzałka jest z termostatem ustawionym na 60 stopni i działa z piecem na którym temp. CWU jest 60 stopni więc raczej krótko działa (mam nadzieje) Zbiornik dlatego taki duży bo po kąpieli (córka,mąż,ja i przyzwyczajenia z bloku;)) niewiele ciepłej wody zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.04.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 grzałka jest z termostatem ustawionym na 60 stopni i działa z piecem na którym temp. CWU jest 60 stopni więc raczej krótko działa (mam nadzieje) czyli zasobnik grzejecie piecem (gazowy / ekogroszek ...?) i macie na stałe włączoną grzałkę ustawioną na 60* ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 22.04.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ... jest studnia głębinowa ... A ja bym proponował sprawdzić pompę od studni czy czasem cały czas nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariuss 23.04.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Trzeba przyjrzeć się licznikowi, tzn. popatrzeć jak działa i wyłączać po jednym obwodzie podłączonym do zabezpieczenia aż znajdziesz obwód z odbiornikiem zużywającym więcej energii. Zrobić ten test dla dwóch taryf.Nie piszesz jeszcze jak masz ogrzewaną CWU i jak podłączoną...widziałem przypadek zwiększonego zużycia energii elektrycznej gdy grzałka cwu była włączona non stop a to dlatego, że gdy kocioł nie grzał a otwarte były zawory od zasobnika i włączona pompa od CO to "wyciągało " ciepło z zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.04.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Mam rachunki za prad 600-700zł/na 2 mc/ nie grzej nic prądem, dwa kompy chodza non stop, zima pompy do CO , CWU. Pytanie do autorki wątku po co temperatura wody w zasobniku 60 stopni? To przeciez wrzątek i trzba dopuszczac zimną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mortor 24.04.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 jajmar u mnie rachunki na podobnym poziomie 4 osobowa rodzina, terma chodzi bardzo często, za ostatnie 2 miesiące udało sie nawet nabić 800zł :/ z własnych obserwacji zauważyłem, że u mnie zamrażarka dość dużo ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.04.2012 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 O ile jest dostęp do gniazdka można się pokusić o prosty pomiar zużycia przy pomocy licznika wtykanego do gniazdka.Kwestia kilku dni i będziemy mieli obraz tego co pożera najwięcej energii. Jeśli nie ma dostępu do gniazdek to trzeba pokombinować w rozdzielnicy i zainstalować "na drutach" zwykły licznik na obwodzie.Wytypujemy najbardziej obciążone obwody, a następnie urządzenia. Liczniki są w cenie ~50-70zł, kwestia podłączenia i spisywania pomiarów co 2-3 dni.Pomiar musi być miarodajny, dlatego piszę o 2-3 dniach żeby domownicy korzystali normalnie z urządzeń, a nie wstrzymywali się "bo tata mierzy i wyjdzie na mnie". Czasem kwestia zmiany przyzwyczajeń domowników przynosi już konkretne efekty finansowe i oszczędności.Czasem trafi się urządzenie, które jest wadliwe lub źle ustawione i przez to pracuje nienormalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts