Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełnomocnictwo/upoważnienie

gall86

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy to dobry dział, być może lepsze miejsce byłoby w prawie i finanse.

Mam pytanie dotyczące upoważnienia czy też pełnomocnictwa.

W czym rzecz:

Rodzice zakupili mojej narzeczonej działkę. Planujemy rozpoczęcie budowy domu na przyszły rok. W tym roku chcemy załatwić wszelkie uzgodnienia, pozwolenia itp. co ostatecznie doprowadzi do uzyskania pozwolenia na budowę.

Problem w tym, że narzeczona jest z daleka i jeżdżenie tutaj, aby pobiegać po urzędach, itp. jest dość uciążliwe.

W związku z tym pomyślałem, że można by przygotować dla mnie odpowiednie pełnomocnictwo/upoważnienie do uzyskania wszelkich pozwoleń, uzgodnień, warunków, itp.

Czy ktoś z Was posiada może takie pełnomocnictwo, lub wie co musiałoby się na nim znaleźć, aby później podczas wizyty w którymś z urzędów czy zakładów nie okazało się, że coś nie ujęte lub źle ujęte?

Z góry dziękuję za pomoc.

• 8 months później...

Ja niżej podpisany XXX legitymujący się XXX wydanym przez XXX upoważniam YYY legitymujące się YYY wydanym przez YYY do uzyskania:

warunków zabudowy, pozwolenia na budowę, uzgodnienia ZUD, oraz innych decyzji, uzgodnień i opinii związanych z budową domu na działce nr XXX położonej w XXX przy ul. XXX.

pamiętaj o czytelnym podpisie.

Nie jesteście małżeństwem także każde posłużenie się pełnomocnictwem wymaga opłaty skarbowej 17zł. Jeśli będziesz składał kopię to będzie to Cię to kosztowało 5zł za poświadczenie zgodności, które wykonuje urzędnik. Dlatego miej np 5 pełnomocnictw i dawaj oryginały.

Zawsze wpierw się dowiedz czy pełnomocnictwo będzie potrzebne.