Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kurcze mam strasznie mało miejsca piec usadowiony jest przy kominie w lazience czy mozna go zabudować szfką aby nie rzucał się w oczy? i drugie pytanie zasobnik wody jakies 120l mogę powiesić ku górze w rogu w garażu? nie spadnie? dodam ze nie jest ogrzewany dziękuje za rady
https://forum.murator.pl/topic/167742-czy-piec-kondensacyjny-gazowy-mo%C5%BCna-zabudowa%C4%87-w-szafce/

Musisz poczytać w instrukcji - każdy producent ma inne wymogi co do minimalnych odległości z uwagi na konieczne czynności serwisowe.

Co do powieszenia zasobnika, główny problem to wytrzymałość ściany - raczej bym też wybierał zasobnik przeznaczony do wieszania.

hydraulik zaproponował Buderus GB 072 14k+S120+RC35+AS1,6+FA

http://allegro.pl/kociol-buderus-gb-072-14k-s120-rc35-as1-6-fa-i2266886248.html

z zasobnikiem 120l ale penie dlatego ze jest jego dystrybutorem co myslicie o nim? jakie opinie? jakosc? a moze cos lepszego?

Po pierwsze czy łatwo dostępny serwis, po drugie dobiera się do zapotrzebowania domu z priorytetem jak największej modulacji (ja mam Cerapur Smarta 14kW i nie narzekam, ale teraz bym chyba szukał czegoś co startuje od 2 kW, a nie 3,7), po trzecie jaka okres gwarancji - Immergas daje 5 lat, po czwarte jaki koszt przeglądów rocznych (pewnie obowiązkowe dla utrzymania gwarancji), po piąte ile kosztuje całość z osprzętem. Jak porównasz te parametry kilku firm to samo ci wyjdzie, co kupić, a co do jakości to zwykle jeśli nie jakaś egzotyczna firma to ilu użytkowników tyle opinii.