Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legalett czy Megatherm

chirac

Recommended Posts

Witam,

Proszę o konkretne opinie, którą firmę wybrać na budowę płyty fundamentowej ? bez systemu grzewczego. z góry dziękuje

Zamów osobno projekt płyty albo niech to zrobi twój architekt i weź jakąkolwiek kumatą ekipe budowlaną. Zaoszczędzisz masę pieniędzy i będziesz miał to samo.

• 10 months później...

Ja próbowałem zamówić oddzielnie projekt w 3 pracowniach w każdej mówili co innego i inaczej wyceniali sam projekt , od 1500 zł do 5000 zł za płytę 155 m/2 natomiast nikt nie był mi wstanie wskazać wykonawcy projektu ani norm z jakich korzystali .

Raz płyta miała mieć 15 cm grubości a inni 30 cm betony B20i B25 , i dlaczego to kążdy konstruktor miał swoją wersię wykonania , miałem wrażenie ,że każdy z nich się uczy a nie wie dokładnie w czym tkwi sedno projektu .

Ostatecznie zdecydowałem się jednak na projekt i wykonanie płyty standard + z firmy MEGATHERM w piątek podpisałem umowę i jak tylko puści zima mają zaczynać , gwarantują w tydzień wykonanie i 30 lat gwarancji zobaczę jak to pójdzie i dam znać .

Ja próbowałem zamówić oddzielnie projekt w 3 pracowniach w każdej mówili co innego i inaczej wyceniali sam projekt , od 1500 zł do 5000 zł za płytę 155 m/2 natomiast nikt nie był mi wstanie wskazać wykonawcy projektu ani norm z jakich korzystali .

Raz płyta miała mieć 15 cm grubości a inni 30 cm betony B20i B25 , i dlaczego to kążdy konstruktor miał swoją wersię wykonania , miałem wrażenie ,że każdy z nich się uczy a nie wie dokładnie w czym tkwi sedno projektu .

Ostatecznie zdecydowałem się jednak na projekt i wykonanie płyty standard + z firmy MEGATHERM w piątek podpisałem umowę i jak tylko puści zima mają zaczynać , gwarantują w tydzień wykonanie i 30 lat gwarancji zobaczę jak to pójdzie i dam znać .

dawanie 30lat gwarancji na płytę to zabieg czysto marketingowy.

Na forum jest super osoba od konstrukcji takich płyt. Wystarczyło zapytać :D

No ale jak kogoś stać, to czemu nie :))

Powodzenia!!!

dawanie 30lat gwarancji na płytę to zabieg czysto marketingowy.

Na forum jest super osoba od konstrukcji takich płyt. Wystarczyło zapytać :D

No ale jak kogoś stać, to czemu nie :))

Powodzenia!!!

Legalett daje gwarancję ale na samą płytę. Na podbudowę czyli styropian już nie. Beton, wiadomo, te 30 lat wytrzyma ale styro...

Zamów osobno projekt płyty albo niech to zrobi twój architekt i weź jakąkolwiek kumatą ekipe budowlaną. Zaoszczędzisz masę pieniędzy i będziesz miał to samo.

Użytkownik perm widzę że podchodzi do fundamentu domu jak do ułożenia płytek pod śmietnik. Od dawna wiadomo, że najważniejszy w domu jest fundament. Nawet od tego jest powiedzenie " FUNDAMENTALNA SPRAWA" . Podchodzenie do tematu posadowienia budynku z taką lekkością i trywializowaniem tak ważnego tematu, jest dużą przesadą.

Mam na ten temat inne zdanie, może dlatego że pracuję w branży 15 lat i naprawiałem dziesiątki uszkodzonych fundamentów i walących się domów, bo inwestorzy podeszli do tematu fundamentu w podobny sposób co reklamuje perm. Tylko po 5-10 latach jak dom dosiadzie i zacznie pękać, wtedy będziecie Państwo szukać drogich specjalistów by go ratować. Dom to nie wiata na śmietnik :), to ważna i droga sprawa, więc radzę poważnie podejść do tego tematu.

Dajmy szanse panu Doradcy Technicznemu od Megathermu aby podał choć trzy powody, dlaczego płyta policzona przez niezależnego konstuktora i wykonana przez kumatą ekipę będzie pękać osiadać, walić sie - w przeciwieństwie do płyty M.

;)

Edytowane przez fotohobby

Dajmy szanse panu Doradcy Technicznemu od Megathermu aby podał choć trzy powody, dlaczego płyta policzona przez niezależnego konstuktora i wykonana przez kumatą ekipę będzie pękać osiadać, walić sie - w przeciwieństwie do płyty M.

;)

Witam. Odpisałem, ale znowu mnie wycieli i zablokowali. Czyli prawda jest jaka?, skoro nie można jej publikować.

Napisze to jeszcze raz, tylko nie teraz.

Pozdrawiam

albo niech to zrobi twój architekt i weź jakąkolwiek kumatą ekipe budowlaną. Zaoszczędzisz masę pieniędzy i będziesz miał to samo.

Architekt to jest artysta nie konstruktor ... i jemu nic do projektowania płyty !

te 30 lat wytrzyma ale styro...
no styropian czyemu miał by nie wytrzymać ?

Gdzieś jak znajdę to był artykuł z rozbierania po prawie 50 latach nasypu z wiaduktu drogowego ... gdzie wypełnieniem był

styro ... jak wczoraj ułożony.

Edytowane przez מרכבה

Architekt to jest artysta nie konstruktor ... i jemu nic do projektowania płyty !

no styropian czyemu miał by nie wytrzymać ?

Gdzieś jak znajdę to był artykuł z rozbierania po prawie 50 latach nasypu z wiaduktu drogowego ... gdzie wypełnieniem był

styro ... jak wczoraj ułożony.

no to chyba kosmici budowli ten nasyp ,bo 50 lat temu ....

• 2 years później...
A proszę bardzo to przykład płyty franka i bolka, jak widać można :) :

http://plytyfundamentowemegatherm.blogspot.com/2013/03/uwazaj-na-podrobki.html

Żartujesz sobie, nie? Każda ekipa od posadzek przemysłowych, bez problemu zrobi płytę fundamentową. Każda ekipa od stropów monolitycznych podobnie. To co tam pokazujesz, to może pijany Wiesio ze szwagrem zrobili, bez projektu, bez kierbuda, bez inwestora. Nie ma zbrojenia... :D:D:D. Może weź pod uwagę inteligencję czytających? Taka reklama odrzuca a nie zachęca.