alicjag3 20.04.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witajcie, moi wykonawcy zamontowali już ledy w podwieszanym suficie. Jest w nim zrobiona zdaje się 10cm półka na której dole zostały przyklejone paski. Wszystko fajnie, daje to sporo światła tylko, że efekt jest taki, że: patrząc na ścianę przeciwległą, będąc od niej maksymalnie oddalonym jest ok - światło ładnie rozchodzi się na ścianę ale gdy podjedzie się tak, że od ściany jest się 2-3 metry, widać jak nagle urywa się światło (tak jakby zasłaniała je właśnie półka). Czy taki efekt jest normalny i pożądany? Wydawało mi się, że powinno być inaczej choć głównie widziałam to na zdjęciach a nawet u mnie jak zrobi się zdjęcie bez lamp błyskowej to wygląda jakby było ok. Czego to może być kwestia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.04.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Przy takim układzie sufitu będzie to tak wyglądać. Lepiej może być po zastosowaniu profili aluminiowych: kątowegohttp://lampydiodoweled.pl/static/photo/21/11/profil-led-katowy-1m-t18_jpg_900x650_q90.jpg lub prostopadłegohttp://lampydiodoweled.pl/static/photo/28/15/profil-led-do-szyb-1m-t4_jpg_900x650_q90.jpgW tym przypadku kładziemy go tak, aby część świeca była pionowo i jak najbliżej krawędzi. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicjag3 20.04.2012 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 A czy Twoim zdaniem jest to ok czy takiego efektu być nie powinno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.04.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 A czy Twoim zdaniem jest to ok czy takiego efektu być nie powinno? Jest to normalne przy LED-ach. Świetlówki, dają bardziej rozproszone światło i dodatkowo świecą z większej "wysokości" nad półką. Za taki efekt odpowiedzialna jest też za mała przerwa między sufitem a ścianą. Jeśli to sypialnia to OK. W salonie lepszy jest taki układ półki http://i.deccoria.strefa.com.pl/files/1717/770/5f762cc9af28bc5c277686516524909e.jpg Tu podświetlanie sufitu zrobiono na świetlówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 20.04.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Przeczytalem 2 razy Twoj post i nie bardzo rozumiem o co chodzi. Chodzi Ci o to, ze swiatlo jest zbyt bardzo skoncentrowane na scianie, a Ty chcialas uzyskac tylko rozproszona poswiate? Nie jestm zadnym specem od oswietlenie ale jesli o to chodzi to moze wystarczyloby przeniesc ledy bardziej w glab polki. I wyzej, pod sam sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Po prostu półka zasłania światło - tam zapewne jest taśma ledowa. Praw fizyki się nie zmieni.Jeśli ją odsuniesz - wgłąb - nadal półka będzie ograniczała kąt padania światła - no nie da się inaczej. Chyba,że zamontujesz profil na krawędzi - jakby "zamykając" półkę. Ale nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało. Rozszerzysz jednak kąt padania światła. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastel 21.04.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Niestety takie są wymiary zrobionej półki (za blisko ściany) i w tej chwili można zamocować tylko profil ( zwykły aluminiowy kątownik najlepiej zagięty aby taśma świeciła w dół a nie specjalny profil do taśm bo i tak go nie będzie widać) do sufitu zaraz przy krawędzi półki. Nie ma znaczenia źródło światła, tym bardziej, że na załączonym zdjęciu świetlówki świeca na sufit a nie na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastel 21.04.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Niestety takie są wymiary zrobionej półki (za blisko ściany) i w tej chwili można zamocować tylko profil ( zwykły aluminiowy kątownik najlepiej zagięty aby taśma świeciła w dół a nie specjalny profil do taśm bo i tak go nie będzie widać) do sufitu zaraz przy krawędzi półki. Nie ma znaczenia źródło światła, tym bardziej, że na załączonym zdjęciu świetlówki świeca na sufit a nie na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda77 19.12.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Witam serdecznie. Ja mam pytanko. Jestem na etapie oświetlania łazienki diodami led i potrzebuję informacji jaką taśmę ewentualnie jakie ledy zastosować, żeby Było światlo cieple. chciałabym też podswietlić wanne i lustro tylko nie wiem jak się do tego zabrać i czy nie będę musiala zrobić rewolucji z kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.12.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Dla uzyskania barwy białej ciepłej potrzebna jest taśma bądź ledy o barwie białej ciepłej Co do drugiej części pytania - obawiam się, że musisz je zadać bardziej konkretnie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda77 29.12.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Lustro chce podswietlic lampami SMD, a wanne taśmami led. Nie wiem tylko czy to można spokojnie zamontować w łazience, bo gdzieś słyszalam, że w małych lazienkach to jakieś elementy montuje się poza łazienką ponieważ nie ma jakiejś bezpiecznej strefy. Nie bardzo wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.12.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Lustro chce podswietlic lampami SMD, a wanne taśmami led. Nie wiem tylko czy to można spokojnie zamontować w łazience, bo gdzieś słyszalam, że w małych lazienkach to jakieś elementy montuje się poza łazienką ponieważ nie ma jakiejś bezpiecznej strefy. Nie bardzo wiem o co chodzi. Są taśmy LED wodoszczelne które można stosować w np. w łazienkach. Zresztą do zasilania LED i tak zastosujesz napięcie bezpieczne pewnie 12V więc nie ma obawy o porażanie prądem. Zasilacze oczywiście po za strefa czyli w odpowiedniej odległości od wanny, prysznica itp. strefa 0 - przestrzeń wewnątrz wanny lub brodzika (basenu natryskowego). Urządzenia zasilane napięciem do 12 V sprzęt i osprzęt tam zainstalowany powinny mieć stopień szczelności obudowy nie mniejszy niż IPX7. strefa I - przestrzeń nad wanną lub brodzikiem do wysokości 2,25 m od poziomu podłogi. Sprzęt i osprzęt powinny tam mieć stopień szczelności obudowy nie mniejszy niż IPX5, np. podgrzewacz prysznicowy IP25 pokryty metalową siatką (blachą) objętą miejscowymi połączeniami wyrównawczymi zainstalowany na stałe (gniazdo lub puszka połączeniowa w strefie 3), zabezpieczony wyłącznikiem ochronnym różnicowoprądowym 30 mA. strefa II - przestrzeń o szerokości 0,6 m (od granicy strefy I) do wysokości 2,25 m od poziomu podłogi. Znajdujący się w tej strefie sprzęt i osprzęt powinny mieć stopień szczelności obudowy nie mniejszy niż IPX4, np. podgrzewacz wody IP24 zainstalowany na stałe (gniazdo lub puszka w strefie 3), oprawy oświetleniowe w II klasie ochronności (wyłącznik w strefie 3). Edytowane 29 Grudnia 2012 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 30.12.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Bardzo mi się podoba ta siatka i blacha osłaniająca przepływowy ogrzewacz wody zamontowany w strefie 1.Nie wspomniano tylko o tym jak rozwiązać połączenia wyrównawcze ale myślę, że wystająca ze ściany bednarka i do owej siatki czy blachy przykręcona nie powinna nikomu przeszkadzać.Wiszący przewód nad wanną od ogrzewacza do gniazda czy puszki w 3 strefie (gdzie jest ta strefa?) też chyba nikomu przeszkadzać nie powinien. Z którego wieku te zalecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.12.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 PN-IEC 60364 źródło strona pierwsza lepsza z brzegu: http://www.dobryremont.wroclaw.pl/poradnik_08elektryczne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 30.12.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Proponuję pozostawić tę stronę w spokoju do czasu aż nie zostanie ona zaktualizowana.Zapoznanie się z PN-HD 60364-7-701:2010 Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji. Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic.pozwoli nie wprowadzanie w błąd a zarazem na "bycie" na bieżąco ze standardami. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.12.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pretensje proszę kierować do administratora strony.Użytkowniczka ruda77 prosiła o wyjaśnienie pojęcia stref bez zagłębiana się w temacie. I tak nie będzie przecież na własną rękę "grzebać przy prądzie" zatrudni fachowca!Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda77 01.01.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 dokładnie chciałam tylko wyjaśnienia pojęcia stref ponieważ nie wiedziałam dokladnie o co chodzi. Teraz mniej więcej już wiem, a prace przy prądzie na pewno zlecę fachowcowi. chcialam się tylko zorientować tak na własny użytek, żeby wiedzieć czy pewne rozwiazanie z oświetleniem ledowym, które bardzo mi się podoba mogę zastosować w swojej małej łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dereś1719510920 03.01.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam. Mam taki pytanie. jak połączyć włączniki z takimi halogenikami ledowymi i jakie to maja być te włączniki? Chciałbym żeby można było je włączać w trzech miejscach i żeby można było włączyć np. jak raz nacisnę to włączyły się co druga żarówka a jak dwa razy nacisnę to się wszystkie świeciły. Żarówek będzie 10. dzięki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.01.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Da się to zrobić, choćby przy użyciu czegoś takiego: http://www.fif.com.pl/produkt/26/263 J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts