Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ledy w podwieszanym suficie

Recommended Posts

Witajcie,

moi wykonawcy zamontowali już ledy w podwieszanym suficie. Jest w nim zrobiona zdaje się 10cm półka na której dole zostały przyklejone paski.

Wszystko fajnie, daje to sporo światła tylko, że efekt jest taki, że:

patrząc na ścianę przeciwległą, będąc od niej maksymalnie oddalonym jest ok - światło ładnie rozchodzi się na ścianę

ale gdy podjedzie się tak, że od ściany jest się 2-3 metry, widać jak nagle urywa się światło (tak jakby zasłaniała je właśnie półka). Czy taki efekt jest normalny i pożądany?

Wydawało mi się, że powinno być inaczej choć głównie widziałam to na zdjęciach a nawet u mnie jak zrobi się zdjęcie bez lamp błyskowej to wygląda jakby było ok. Czego to może być kwestia?

IMG_2246.jpg

IMG_2247.jpg

IMG_2248.jpg

IMG_2249.jpg

Przy takim układzie sufitu będzie to tak wyglądać. Lepiej może być po zastosowaniu profili aluminiowych: kątowego

http://lampydiodoweled.pl/static/photo/21/11/profil-led-katowy-1m-t18_jpg_900x650_q90.jpg

lub

prostopadłego

http://lampydiodoweled.pl/static/photo/28/15/profil-led-do-szyb-1m-t4_jpg_900x650_q90.jpg

W tym przypadku kładziemy go tak, aby część świeca była pionowo i jak najbliżej krawędzi.

Edytowane przez dendrytus

A czy Twoim zdaniem jest to ok czy takiego efektu być nie powinno?

Jest to normalne przy LED-ach. Świetlówki, dają bardziej rozproszone światło i dodatkowo świecą z większej "wysokości" nad półką.

Za taki efekt odpowiedzialna jest też za mała przerwa między sufitem a ścianą.

Jeśli to sypialnia to OK. W salonie lepszy jest taki układ półki

http://i.deccoria.strefa.com.pl/files/1717/770/5f762cc9af28bc5c277686516524909e.jpg

Tu podświetlanie sufitu zrobiono na świetlówkach.

Przeczytalem 2 razy Twoj post i nie bardzo rozumiem o co chodzi. Chodzi Ci o to, ze swiatlo jest zbyt bardzo skoncentrowane na scianie, a Ty chcialas uzyskac tylko rozproszona poswiate? Nie jestm zadnym specem od oswietlenie ale jesli o to chodzi to moze wystarczyloby przeniesc ledy bardziej w glab polki. I wyzej, pod sam sufit.

Po prostu półka zasłania światło - tam zapewne jest taśma ledowa. Praw fizyki się nie zmieni.Jeśli ją odsuniesz - wgłąb - nadal półka będzie ograniczała kąt padania światła - no nie da się inaczej. Chyba,że zamontujesz profil na krawędzi - jakby "zamykając" półkę. Ale nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało. Rozszerzysz jednak kąt padania światła. Edytowane przez Nefer

Niestety takie są wymiary zrobionej półki (za blisko ściany) i w tej chwili można zamocować tylko profil ( zwykły aluminiowy kątownik najlepiej zagięty aby taśma świeciła w dół a nie specjalny profil do taśm bo i tak go nie będzie widać) do sufitu zaraz przy krawędzi półki. Nie ma znaczenia źródło światła, tym bardziej, że na załączonym zdjęciu świetlówki świeca na sufit a nie na ścianę.

Niestety takie są wymiary zrobionej półki (za blisko ściany) i w tej chwili można zamocować tylko profil ( zwykły aluminiowy kątownik najlepiej zagięty aby taśma świeciła w dół a nie specjalny profil do taśm bo i tak go nie będzie widać) do sufitu zaraz przy krawędzi półki. Nie ma znaczenia źródło światła, tym bardziej, że na załączonym zdjęciu świetlówki świeca na sufit a nie na ścianę.

• 7 months później...
Witam serdecznie. Ja mam pytanko. Jestem na etapie oświetlania łazienki diodami led i potrzebuję informacji jaką taśmę ewentualnie jakie ledy zastosować, żeby Było światlo cieple. chciałabym też podswietlić wanne i lustro tylko nie wiem jak się do tego zabrać i czy nie będę musiala zrobić rewolucji z kablami.

• 2 weeks później...
Lustro chce podswietlic lampami SMD, a wanne taśmami led. Nie wiem tylko czy to można spokojnie zamontować w łazience, bo gdzieś słyszalam, że w małych lazienkach to jakieś elementy montuje się poza łazienką ponieważ nie ma jakiejś bezpiecznej strefy. Nie bardzo wiem o co chodzi.

Są taśmy LED wodoszczelne które można stosować w np. w łazienkach. Zresztą do zasilania LED i tak zastosujesz napięcie bezpieczne pewnie 12V więc nie ma obawy o porażanie prądem.

Zasilacze oczywiście po za strefa czyli w odpowiedniej odległości od wanny, prysznica itp.

• strefa 0 - przestrzeń wewnątrz wanny lub brodzika (basenu natryskowego). Urządzenia zasilane napięciem do 12 V sprzęt i osprzęt tam zainstalowany powinny mieć stopień szczelności obudowy nie mniejszy niż IPX7.
  • strefa I - przestrzeń nad wanną lub brodzikiem do wysokości 2,25 m od poziomu podłogi. Sprzęt i osprzęt powinny tam mieć stopień szczelności obudowy nie mniejszy niż IPX5, np. podgrzewacz prysznicowy IP25 pokryty metalową siatką (blachą) objętą miejscowymi połączeniami wyrównawczymi zainstalowany na stałe (gniazdo lub puszka połączeniowa w strefie 3), zabezpieczony wyłącznikiem ochronnym różnicowoprądowym 30 mA.
  • strefa II - przestrzeń o szerokości 0,6 m (od granicy strefy I) do wysokości 2,25 m od poziomu podłogi. Znajdujący się w tej strefie sprzęt i osprzęt powinny mieć stopień szczelności obudowy nie mniejszy niż IPX4, np. podgrzewacz wody IP24 zainstalowany na stałe (gniazdo lub puszka w strefie 3), oprawy oświetleniowe w II klasie ochronności (wyłącznik w strefie 3).

Edytowane przez fenix2

Bardzo mi się podoba ta siatka i blacha osłaniająca przepływowy ogrzewacz wody zamontowany w strefie 1.

Nie wspomniano tylko o tym jak rozwiązać połączenia wyrównawcze ale myślę, że wystająca ze ściany bednarka i do owej siatki czy blachy przykręcona nie powinna nikomu przeszkadzać.

Wiszący przewód nad wanną od ogrzewacza do gniazda czy puszki w 3 strefie (gdzie jest ta strefa?) też chyba nikomu przeszkadzać nie powinien.

Z którego wieku te zalecenia?

Proponuję pozostawić tę stronę w spokoju do czasu aż nie zostanie ona zaktualizowana.

Zapoznanie się z PN-HD 60364-7-701:2010 Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji. Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic.

pozwoli nie wprowadzanie w błąd a zarazem na "bycie" na bieżąco ze standardami.

Edytowane przez kkas12

dokładnie chciałam tylko wyjaśnienia pojęcia stref ponieważ nie wiedziałam dokladnie o co chodzi. Teraz mniej więcej już wiem, a prace przy prądzie na pewno zlecę fachowcowi. chcialam się tylko zorientować tak na własny użytek, żeby wiedzieć czy pewne rozwiazanie z oświetleniem ledowym, które bardzo mi się podoba mogę zastosować w swojej małej łazience

Witam. Mam taki pytanie. jak połączyć włączniki z takimi halogenikami ledowymi i jakie to maja być te włączniki? Chciałbym żeby można było je włączać w trzech miejscach i żeby można było włączyć np. jak raz nacisnę to włączyły się co druga żarówka a jak dwa razy nacisnę to się wszystkie świeciły. Żarówek będzie 10. dzięki. pozdrawiam