sly1234 20.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 witam serdecznie wszystkich forumowiczów jestem nowy i jeszcze dość zielony. przymierzam się do budowy niewielkiego domku z garażem. http://www.z500.pl/projekt/Z136,Tani-w-budowie-maly-dom-parterowy-z-dwuspadowym-dachem-i-dwoma-pokojami.html#project-general-info o taki jestem na etapie doboru ogrzewania. Na dzień dzisiejszy rozpatruję ogrzewanie podłogowe, piec kondensacyjny 2-funkcyjny oraz system MW z rekuperacją + GWC oczywiście solidne ocieplenie budynku. ściany ok 20cm strop 30cm, okna 3-szybowe. nie wiem jakie to beda jeszcze koszty. Być może na tyle zjadliwe, że zainwestuje w takie rozwiązania. Jestem na etapie doboru całości , aby mieć już ułożony w głowie cały plan i moje sugestie dla architekta nanoszącego zmiany do projektu. proszę doradźcie mi w jakim kierunku myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 20.04.2012 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) dzięki za sugestie, ale ja raczej pytam o sposób doboru najkoysztniejszego ogrzewania.Strop teriva można zawsze zmienić na drewniany w fazie przeprojektowania, tylko zastanawiam się między terivą z ociepleniem a drewnianym z ociepleniem (straty ciepła). Strop jest jakby innym problemem. więc jaka instalacje grzewczą dobrać do podłogówki? 1.myślę nad piecem gazowym kondensacyjnym 2 funkcyjnym 10-15kw2.do tego zbiornik 500-1000litrów 3. rekuperacja pociągnięta nad stropem z GWC4. może solary w przyszłości zastanawia mnie koszt całej takiej machinerii oraz czy wogóle ma to sens? Zakładam ogrzewanie na poziomie 2500-3000zł rocznie z CWU. dla takiego domku. Oczywiście jak koszty wyjdą mniejsze to będzie super. Dodam że będzie doklejony garaż jednostanowiskowy. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez sly1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 20.04.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 A jaki garaz chcesz dobudowac? Masz jakis projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 20.04.2012 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 generalnie doklejam jednostanowiskowy garaż. zastanawiam się tylko czy pociągnąć dach po całe konstrukcji czy zrobić nad garażem również 2-spadowy tylko niższy (względy estetyczne) Garaż nie będzie ogrzewany co pewnie będzie wiązało się z jakąś utratą ciepła. Jeśli już mówimy o garażu. Do jakiej sciany przykleić Wschodniej czy Zachodniej. Wejście do domu od północy, taras południe. ps. Czekam na odpowiedzi co do ogrzewania:). Jestem z Kujawsko-Pomorskiego (Bydgoszcz) znacie może jakiś dobrych architektów od adaptacji projektów i oczywiscie do nanoszenia zmian w projekcie. Mam na myśłi znajomość wszystkich pojęc związanych z rekuperacją, pompy ciepła etc. to jak macie jakieś rady co do ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.04.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Policzyć zapotrzebowanie budynku na ciepło, porównać kilka wariantów różnych źródeł ciepła, wybrać optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 dzięki za sugestie, ale ja raczej pytam o sposób doboru najkoysztniejszego ogrzewania.Strop teriva można zawsze zmienić na drewniany w fazie przeprojektowania, tylko zastanawiam się między terivą z ociepleniem a drewnianym z ociepleniem (straty ciepła). Strop jest jakby innym problemem. więc jaka instalacje grzewczą dobrać do podłogówki? 1.myślę nad piecem gazowym kondensacyjnym 2 funkcyjnym 10-15kw 2.do tego zbiornik 500-1000litrów 3. rekuperacja pociągnięta nad stropem z GWC 4. może solary w przyszłości zastanawia mnie koszt całej takiej machinerii oraz czy wogóle ma to sens? Zakładam ogrzewanie na poziomie 2500-3000zł rocznie z CWU. dla takiego domku. Oczywiście jak koszty wyjdą mniejsze to będzie super. Dodam że będzie doklejony garaż jednostanowiskowy. Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę z tego ,że ogrzewanie LPG kosztuje tyle samo co grzanie prądem w G11 Jest bez ekonomicznego sensu. Zamontuj grzejniki elektryczne ,albo lepiej podgrzewanie podłogi w drugiej taryfie. Możesz dodatkowo kiedyś zamontować klimatyzator z funkcją grzania(pompa ciepła) obniży koszty ogrzewania 2 d0 3 razy. Koszt kotłowni gazowej instalacji co koszty związane ze zbiornikiem (mogą być wliczone w gaz). Bez sensu .Sory ,że tak piszę ,ale LPG jest bez sensu Jak masz trochę kasy to kup pompę ciepła typu powietrze woda .I masz załatwione najtańsze ogrzewanie i cwu(w cenie kolektorów słonecznych a działa w dzieńi w nocy) koszt takiej pompy z montażem to 23000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 20.04.2012 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę z tego ,że ogrzewanie LPG kosztuje tyle samo co grzanie prądem w G11 Jest bez ekonomicznego sensu. Zamontuj grzejniki elektryczne ,albo lepiej podgrzewanie podłogi w drugiej taryfie. Możesz dodatkowo kiedyś zamontować klimatyzator z funkcją grzania(pompa ciepła) obniży koszty ogrzewania 2 d0 3 razy. Koszt kotłowni gazowej instalacji co koszty związane ze zbiornikiem (mogą być wliczone w gaz). Bez sensu .Sory ,że tak piszę ,ale LPG jest bez sensu Jak masz trochę kasy to kup pompę ciepła typu powietrze woda .I masz załatwione najtańsze ogrzewanie i cwu(w cenie kolektorów słonecznych a działa w dzieńi w nocy) koszt takiej pompy z montażem to 23000 zł jeśli mam grzać gazem to tylko "ziemnym" czy ten rodzaj gazy też tak słabo wypada? jak wygląda instalacja takiego ustrojstwa - pompa typu powietrze woda? Rozumiem że potrzebne będzie GWC. Czy można wykorzystać go do pompy ciepła i wentylacji jednocześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 jeśli mam grzać gazem to tylko "ziemnym" czy ten rodzaj gazy też tak słabo wypada? Pisałeś o zbiorniku 1000 l .Myślełem ,że lpg jak wygląda instalacja takiego ustrojstwa - pompa typu powietrze woda? Rozumiem że potrzebne będzie GWC. Czy można wykorzystać go do pompy ciepła i wentylacji jednocześnie? Pompa ciągnie ciepło z powietrza na dworze.GWC nie jest dobrym pomysłem .Nie daje wiele(ale to gadżet) mogę przysłać ci fotki z realizacji.podaj maila Ale jak masz gaz ziemny to ja raczej nie polecam PC .Chociaz u ciebie to ciekawy przypadek .Bo bedziesz brał mało gazu .A opłata stała jest wysoka około 1000 zł rocznie (czy biezesz czy nie). Tyle moze kosztować ogrzewanie pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 20.04.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 1000 - skad az tyle ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 70 zł miesiecznie ale wzrasta .Tak mam na fakturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 20.04.2012 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Pompa ciągnie ciepło z powietrza na dworze.GWC nie jest dobrym pomysłem .Nie daje wiele(ale to gadżet) mogę przysłać ci fotki z realizacji.podaj maila Ale jak masz gaz ziemny to ja raczej nie polecam PC .Chociaz u ciebie to ciekawy przypadek .Bo bedziesz brał mało gazu .A opłata stała jest wysoka około 1000 zł rocznie (czy biezesz czy nie). Tyle moze kosztować ogrzewanie pompa. Jak mam rozumieć ciepło z powietrza na dworze? (jak ma to się do temp. ujemnych?) jeżeli możesz podesłać zdjęcia to proszę [email protected] skad taka opłata 1000zł Co do GWC to raczej będę robił ze względu na rekuperator . Dla czego to taki gadżet? przecież wiele osób stosuję taką metodę do wstępnego ogrzania powietrza gruntem? Można samo powietrze bądź też glikol jak dobrze zrozumiałem inne fora :) podsumowując wiem że bedzie potrzebne solidne ocieplenie kominek jako gadżet rekuperacja z GWC aby się nie ukisić i teraz jeszcze coś do napędzania podłogówki (wodna, elektryczna???) i CWU ??? pełna automatyka ze sterowaniem jakiś bufor na to wszystko (przy wodnej podłogówce) 500-1000l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Kominek zrób bez płaszcza ,Jak zrobisz requ to rozprowadzisz powietrzem .I dużo taniej i samo się wyreguluje i jak prądu nie bedzie to też działa A PC P-W zagrzeje podłogę i wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 20.04.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Jak mam rozumieć ciepło z powietrza na dworze? (jak ma to się do temp. ujemnych?) No taka jest zasada pracy PC typu powietrze/woda ( http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/pompa-ciepla-powietrze-woda-zasada-dzialania/ ) i nie ma tu znaczenia czy na zewnątrz jest plus czy minus. Ze spadkiem temperatury spada sprawność tego typy PC no i faktem jest, że przy bardzo niskich temperaturach przestaje działać bez wspomagania grzałką. Dlatego tez raczej nie polecam jej jako jedynego źródła ogrzewania i cwu. Co do GWC to raczej będę robił ze względu na rekuperator . Dla czego to taki gadżet? przecież wiele osób stosuję taką metodę do wstępnego ogrzania powietrza gruntem? Można samo powietrze bądź też glikol jak dobrze zrozumiałem inne fora :) Rekuperator sam w sobie stanowi pewnego rodzaju wymiennik ciepła tylko, że nie gruntowy kiedy z zewnątrz napływa zimne powietrze jest ono ogrzewane przez zużyte ciepłe powietrze usuwane z wewnątrz domu (w wymienniku krzyżowym albo przeciwprądowym) dodanie do tego GWC ma kiepski współczynnik opłacalności - przy dużych upałach schłodzi powietrze o jakieś 3-5 stopni, zimą podgrzeje powyżej zera (pod warunkiem, że gwc będzie umieszczony poniżej poziomu przemarzania gruntu z reguły ok 2 m) co przełoży się na zmniejszenie zużycia prądu przez rekuperator ale koszt wykonania gwc wcale nie jest mały. Nie ma uniwersalnej metody tak jak nie ma jedynej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 20.04.2012 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Kominek zrób bez płaszcza ,Jak zrobisz requ to rozprowadzisz powietrzem .I dużo taniej i samo się wyreguluje i jak prądu nie bedzie to też działa A PC P-W zagrzeje podłogę i wodę a czy kominek z rozprowadzeniem ciepła nie potrzebuje turbiny na prąd??? nie będzie za dużo tych rur w chałupie? od kominka i od reku?? proszę podeślij twoje rozwiązania pompy cieplnej. mi pompy ciepla kojarzyły się z odwiertami np Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 20.04.2012 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Rekuperator sam w sobie stanowi pewnego rodzaju wymiennik ciepła tylko, że nie gruntowy kiedy z zewnątrz napływa zimne powietrze jest ono ogrzewane przez zużyte ciepłe powietrze usuwane na zewnątrz (w wymienniku krzyżowym albo przeciwprądowym) dodanie do tego GWC ma kiepski współczynnik opłacalności - przy dużych upałach schłodzi powietrze o jakieś 3-5 stopni, zimą podgrzeje powyżej zera (pod warunkiem, że gwc będzie umieszczony poniżej poziomu przemarzania gruntu z reguły ok 2 m) co przełoży się na zmniejszenie zużycia prądu przez rekuperator ale koszt wykonania gwc wcale nie jest mały. dla czego GWC nie jest tani? nie wiem jaki dokładnie, ale widzę jak inni kombinują. Wykop na 2m pod rury pcv ok 200mm 3x20m. Co w tym GWC tak podnisi koszty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 dla czego GWC nie jest tani? nie wiem jaki dokładnie, ale widzę jak inni kombinują. Wykop na 2m pod rury pcv ok 200mm 3x20m. Co w tym GWC tak podnisi koszty ? GWC trzeba zabezpeiczyć filtrem co zwiększa opory i pobór prądu .Rury do gwc powinny byc bakteriostatyczne.bo inaczej urośnie grzyb albo coś ciekawszego (ciepło wigotno i kurz do jedzenia)A efekt energetyczny b.mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 a czy kominek z rozprowadzeniem ciepła nie potrzebuje turbiny na prąd??? nie będzie za dużo tych rur w chałupie? od kominka i od reku?? proszę podeślij twoje rozwiązania pompy cieplnej. mi pompy ciepla kojarzyły się z odwiertami np Kominek grzeje salon z salonu powietrze przmieszcza się do kuchni i wpada do układu req tam oddaje ciepło do nawiewu i leci do innych pomieszczeń To jeden system i jeden dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 20.04.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Pozdrawiam ziomka z BDG Kolego jeśli budujesz domek 80m2 i masz w działce gaz z sieci to masz najlepsze dla siebie ogrzewanie. Dobrze ociepl dom 18-20 styro i jak najmniej skomplikowana nie przeinwestowana kotłownia z dobrym piecem. Przy małym metrażu oszczędności z tytułu PC znacznie się przeciągną w czasie a to tylko urządzenie mechaniczne które bywa zawodne. Rekuperator i WM kolejne kilka, kilkanaście tyś i pozostajesz w 100% uzależniony od prądu. Poza tym WM raczej kiepsko pasuje do kominka choć nie wyklucza się nawzajem. Pewnie wyczytasz że WM prawie nic nie kosztuje gdy pozbędziesz się kominów i założysz PC,ale znów jesteś w 100% uzależniony od prądu jak w blokowisku. Jeśli to możliwe z projektu to umieść kominek lub nawet kozę w centralnej części domu. Przy tym metrażu ciepło w miarę równomiernie się rozejdzie i co PODKREŚLAM nie będziesz uzależniony od prądu. Rozprowadzenie DGP jest ok. ale jeśli masz wykorzystane poddasze i ciepło grawitacyjnie rozchodzi się z "podłogi" Jeśli podliczysz wydatki na PC WM GWC itp okaże się że to wszystko zwróci się za 20 lat a w tym czasie 2 x się zepsuje lub po prostu wyeksploatuje. Każdy sprzedawca i instalator będzie chciał Ci sprzedać jak najwięcej takich gadżetów ułatwiających życie. Banalny przykład zbudowałem dom z Edera bo "ciepły i lepiej wykonany" W stosunku do porothermu przepłaciłem ponad 2000 pln na cegłach sam nie wiem po co, miałbym na jeden komin systemowy lub grubsze ocieplenie. -pozdrawiam i życzę najlepszego wyboru oraz zachowania umiaru Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.04.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Ciekawe jak kocioł dział bez prądu.?Ciekawe jak zrobisz ogrzewanie bez prądu.A jak policzysz koszty kominów ,podłączenia gazu .bo to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 20.04.2012 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 ja widzę to troszkę innymi kategoriami tzn mam do przeznaczenia powiedzmy 250-300tyś i jeżeli wystarczy mi to na dom z REKU WM PC i etc to to wezme. Nie myślę kategoriami kiedy to się zwróci. Po prostu inwestycja A za taki i taki koszt. Dla mnie ważne jest zużycie energii do ogrzania domu. Raz wydane pieniądze na dom mają dać mi komfort i swobodę w planowaniu innych inwestycji np oszczędzając rocznie 3-5 tys mogę przeznaczyć to na wakacje. już wiem mniej więcej o co chodzi w tym "powietrze-woda" taki split. zastanawia mnie jak to może podgrzać CWU? do tylu stopni??? szok podłogówka potrzebuje 45-50 stopni więc to raczej jest łatwiejsze zadanie dla takiej pompy ale CWU? bufor powiedzmy 800-1000l z wężownicą do cwu jest wystarczający do takiego domku? czy brać z dodatkową wężownicą na solar (patrząc przyszłościowo) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts