sly1234 21.04.2012 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 super . Dziękuję za aktywność tylko proszę o bardziej łopatologiczne tłumaczenie swoich sformułowań. Jestem w tym zielony i nie zawsze jestem wstanie za wami nadążyć 1.w mojej rodzinie to jest problem i to jest fakt. Jak uda mi się udogodnić komfort życia alergikom to super. Wiem że w czerpniach stosuje się filtry do oczyszczania powietrza i niech częściowo to spełni role to będzie ok . Czy można zastosować czerpnie z filtrem przy wentylacji bez GWC? 2. Ktoś z was napisał że Rekuperator w przypadku mojego domku mija się z celem i że jest to raczej dodatek do komfortowego życia. Czy nie jest to tak że dobiera się urządzenie do wielkości domu , kubatury itp? dla czego to się nie opłaca? mniejsze urządzenie jest mniej wydajne, mniej pożera prądu, ale i dom ma mniejsze wymagania co do wymian powietrza? Nie chce budować domu o dużej izolacji jak po 1-2 latach będę żyć z grzybem:) Rekuperacje można stosować bez GWC? duże są straty? 3. JAk wygląda obsługa pompy powietrze-woda? chodzi mi o koszty przeglądów, awayjność itp. Są to dość skomplikowane urządzenia i zastanawiam się nad amortyzacją takiej instalacji w stosunku do zaoszczędzonych złotówek? trzeba rozważyć każdą ewentualność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.04.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Ad.1 Można a wręcz trzebaAd.2 Za zagrzybienie nie jest odpowiedzialna izolacja tylko niewydolna wentylacja.Rekuperacje można stosować bez GWCAd. 3 PC jest wygodne,nie musisz palić w piecu,ale jest drogie w sensie inwestycji .W eksploatacji nie jest najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 21.04.2012 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Ad.2 Za zagrzybienie nie jest odpowiedzialna izolacja tylko niewydolna wentylacja.Rekuperacje można stosować bez GWC czy w mocno izolowanym budynku wentylacja grawitacyjna spełni moje oczekiwania? pomijając już fakt oczyszczania powietrza. Ja w każdym bądź razie kombinuję taż, że jeżeli dom staje się "termosem" to w przypadku wentylacji grawitacyjnej wydajność w przypadku wymian powietrza może być za słaba, bądź z kominami wentylacyjnymi uleci zbyt dużo ciepła co mija się z celem energooszczędnego budynku. WM z odzyskiem ciepła jest wstanie sztucznie napędzić tyle świeżego powietrza ile dany dom potrzebuje i do tego jeszcze ogrzać "starym" wywiewanym powietrzem. No tak to rozumiem. Nie wiem czy dobrze. kwestia leży w doborze urządzenia i czy ma to jakiś sens? W eksploatacji nie jest najtańsze. jakieś konkrety?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.04.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Mając na uwadze dobro dziecka zamontuj rekuperator ale traktuj to jako inwestycję w zdrowie a nie energooszczędną.R-ki za prąd będą bardziej znośne .PC to doskonały produkt ale drogi inwestycyjnie .Koszt 1Kwh en.elektrycznej to 55-60gr.Koszt 1Kwh z węgla czy biomasy to 10-15gr.Dlatego PC nie jest najtańszym źródłem ciepła.Dla ludzi zamożnych PC to super rozwiązanie,dla zwykłych zjadaczy chleba niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.04.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 widzę że PC jest lekiem na wszystko ... do dobrze zaizolowanego domku 80m2 ...? ciekawe kiedy zaczną montować w budach dla psów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 widzę że PC jest lekiem na wszystko ... do dobrze zaizolowanego domku 80m2 ...? ciekawe kiedy zaczną montować w budach dla psów ... Dokładnie to samo sobie pomyslałem...pewnie sie nie sprzedają i jakaś reklama jest potrzebna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 21.04.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 po to założyłem ten wątek, aby dobrać odpowiednie ogrzewanie. Proszę was o pomoc??? Pisałem na wstępie, że jestem zielony w te klocki i po to odwiedzam forum. Jasiek71 i Piotrek42 jeżeli macie jakieś rozwiązanie na mój domek to proszę o podpowiedź. Ja nie znam się na tym, a wasze komentarze tylko więcej mieszają mi w głowie niż pomagają podjąć chyba najważniejszą decyzję przy budowie domu. rozważam nad rekuperacją z filtracją oraz jakieś zasilanie ogrzewania podłogowego z CWU i po to tutaj założyłem ten "topic" aby dowiedzieć się czegoś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 21.04.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Może wystarczy ogrzewanie elektryczne? jak budynek dobrze ocieple? nie wiem?chce mieć jeszcze kominek dla relaksy hehe przy rekuperacji pewnie bedzie podnosil temp otoczenia. widziałem na jednym z forum gostka jak postawił u siebie bufor 1000l i kocioł na węgiel ale planuje przejść 100% na prąd dokładając grzałki do baniaka. Dzisiejsza technika grzewcza to już nie jest to co było 10 lat temu. Kiedyś wszyscy brali kominki z płaszczem i piec gazowy i to było uważane za najlepszy tandem w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.04.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 80m2 to bardzo mały metraż do ogrzania, przy dobrym ociepleniu mozna spokojnie mysleć o ogrzewaniu elektrycznym wspomaganym np kominkiem (bez płaszcza wodnego) i do tego reku, po co robic koszty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 21.04.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 80m2 to bardzo mały metraż do ogrzania, przy dobrym ociepleniu mozna spokojnie mysleć o ogrzewaniu elektrycznym wspomaganym np kominkiem (bez płaszcza wodnego) i do tego reku, po co robic koszty?? myślę mocno o prądzie . Jednak jestem starej daty i chyba ulegam stereotypom. Jakoś trudno mi uwierzyć w tani prąd?? Słyszałem o 2 taryfie itp. Stan elektryfikacji w naszym kraju każdy wie jaki jest. I na 100% czekają nas kosmiczne nakłady na renowacje oraz budowa elektrowni atomowych (raczej nieuniknione)-pytanie jak to odbije się na naszych portfelach? Wychodzi na to, że trzeba porządnie najpierw obliczyć energooszczędność domu z zastosowanymi materiałami, obliczyć dokładnie zapotrzebowanie na energię i dopiero dobrać optymalne urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.04.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Arturo dobrze pisze ...do takiego małego i prostego domku to tylko proste rozwiązania bo takie w tym przypadku są najskuteczniejsze ja dałbym kable po całości i zwykły kominek bez dystrybucji w razie "W" i dla klimatuWM z jakimś tanim rekuperatorem typu Lunapodstawa to dobrze ocieplić i aby wszystko było szczelnie (w tym przypadku strop lany czy inny ..., a nie tylko deski ... ) ja ściany postawiłbym z klocków styropianowych np. TH 350 bo nie dość że miałbym od razu docieplenie to otwory okienne są w warstwie docieplenia a wszystko postawi nawet dziecko ...na gruncie dałbym z 20cm styro i ile wlezie ocieplenia na strop, do kompletu jakieś dobre okna ...do CWU bojler elektryczny oddzielny dla łazienki i mały do zlewu w kuchni bo oba pomieszczenia są na przeciwległych stronach domu, trochę do doopy że gospodarcze jest przy kuchni a do łazienki daleko, cyrkulacja spowoduje dodatkowe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 22.04.2012 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 no chyba ze "zaszalejesz" i kupisz sobie takie pmpy ciepla.... one przez wiekszosc sezonu grzewczego, moga CI spokojnie ogrzac chałupke ... a do tego jeszcze latem bedziesz mial tanio wode uzytkowa...- jakby juz te pompki zaniemogly to wtedy w najwieksze mrozy mozesz na sam prąd przejsc ... http://allegro.pl/pompa-ciepla-5kw-panasonic-kociol-piec-c-o-cwu-i2260229622.html http://allegro.pl/pompa-ciepla-ulrich-hitpump-wasser-hpw-najtaniej-i2270818269.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Zamontuj grzejniki elektryczne ,albo lepiej podgrzewanie podłogi w drugiej taryfie. Możesz dodatkowo kiedyś zamontować klimatyzator z funkcją grzania(pompa ciepła) obniży koszty ogrzewania 2 d0 3 razy. Jak masz trochę kasy to kup pompę ciepła typu powietrze woda .I masz załatwione najtańsze ogrzewanie i cwu(w cenie kolektorów słonecznych a działa w dzieńi w nocy) koszt takiej pompy z montażem to 23000 zł A requ sobie kup bo warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 22.04.2012 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Arturo dobrze pisze ... do takiego małego i prostego domku to tylko proste rozwiązania bo takie w tym przypadku są najskuteczniejsze ja dałbym kable po całości i zwykły kominek bez dystrybucji w razie "W" i dla klimatu WM z jakimś tanim rekuperatorem typu Luna podstawa to dobrze ocieplić i aby wszystko było szczelnie (w tym przypadku strop lany czy inny ..., a nie tylko deski ... ) ja ściany postawiłbym z klocków styropianowych np. TH 350 bo nie dość że miałbym od razu docieplenie to otwory okienne są w warstwie docieplenia a wszystko postawi nawet dziecko ... na gruncie dałbym z 20cm styro i ile wlezie ocieplenia na strop, do kompletu jakieś dobre okna ... do CWU bojler elektryczny oddzielny dla łazienki i mały do zlewu w kuchni bo oba pomieszczenia są na przeciwległych stronach domu, trochę do doopy że gospodarcze jest przy kuchni a do łazienki daleko, cyrkulacja spowoduje dodatkowe koszty Dziękuję za konkrety. Na to czekałem. -Jeśli chodzi o ściany to myślałem o bloczkach typu solbet 36cm + 20 styro bądź wełna . Muszę przyjrzeć się tym klockom styropianowym:) -podłogówkę sugerujesz kable. Czy można dać wodną napędzaną prądem? Pewnie wyjdzie to drożej, ale zawsze jest możliwość zmiany na inne paliwo? -sprawdzę również LUNE - strop w projekcie to teriva, więc chyba dobrze? na to jakaś folia i 30cm wełny - okna 3 szybowe jakies eko - rozważać GWC? jeśli tak to z jakich materiałów? WM będzie na strychu (muszę dać jakiś filtry typu hepa) - bojlery - czy duży bufor rządu 500-1000l będzie dobrym rozwiązaniem? - BTW łazienka zmieni swoje miejsce. wskoczy za garderobę plus kawałek sąsiadujący pokój sorki że tyle pytam, ale sami wiecie jak ważny jest dobór takich sprzętów. Nie sztuka wywalić 50 tyś na grzanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 22.04.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 mam uwagę: podlinkowane PCi mają moc znamionową 1,25KW czyli przy temperaturze -15 dadzą 2,5KW maksymalnie ciepła, co na pewno nie wystarczy nawet dla małego domku wiem ze nie dadza rady, dlatego przeczytaj ze zrozumieniem!!! co napisalem ... ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 22.04.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) o własnie, o czyms takim myslalem ... ja zrobie bardzo podobnie, tylko zamiast grzalek czy kominka odpale gaz ziemny jakis tani piecyk gazowy za 1500zl. i wychodzi niski koszt inwestycyjny i eksploatacyjny - mysle ze optymalny jezeli chodzi o cene, koszty i bezobslugowosc ... Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez lujski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Dziękuję za konkrety. Na to czekałem. -Jeśli chodzi o ściany to myślałem o bloczkach typu solbet 36cm + 20 styro bądź wełna . Muszę przyjrzeć się tym klockom styropianowym:) -podłogówkę sugerujesz kable. Czy można dać wodną napędzaną prądem? Pewnie wyjdzie to drożej, ale zawsze jest możliwość zmiany na inne paliwo? -sprawdzę również LUNE - strop w projekcie to teriva, więc chyba dobrze? na to jakaś folia i 30cm wełny - okna 3 szybowe jakies eko - rozważać GWC? jeśli tak to z jakich materiałów? WM będzie na strychu (muszę dać jakiś filtry typu hepa) - bojlery - czy duży bufor rządu 500-1000l będzie dobrym rozwiązaniem? - BTW łazienka zmieni swoje miejsce. wskoczy za garderobę plus kawałek sąsiadujący pokój sorki że tyle pytam, ale sami wiecie jak ważny jest dobór takich sprzętów. Nie sztuka wywalić 50 tyś na grzanie:) w jakim kierunku masz skierowaną połać dachu i na ile jesteś podatny na rozwiązania dedykowane ? mam kilka wypróbowanych rozwiązań typu czerpnia pod połacią, grzanie wody dachem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 22.04.2012 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 w jakim kierunku masz skierowaną połać dachu i na ile jesteś podatny na rozwiązania dedykowane ? mam kilka wypróbowanych rozwiązań typu czerpnia pod połacią, grzanie wody dachem itp. wejście do budynku od północy. Dach północ-południe. Taras Południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 wejście do budynku od północy. Dach północ-południe. Taras Południe no to jesteśmy w domu ... można zagonić dach do grzania wody, wspomagać ogrzewanie przez układ WM (najlepsze efekty daje pokrycie z ciemnej blacho dachówki ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 22.04.2012 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (najlepsze efekty daje pokrycie z ciemnej blacho dachówki ...) chce właśnie ciemną. O jakiej instalacji myślisz? gdzieś coś obiło mi się o uszy. Jakiś system pod dachówkowy. ?? o tym mówisz? jak to wygląda? gdzie można o tym poczytać? wszystkie za i przeciw? Dziękuję wszystkim za pomoc i wyrozumiałość w mojej upierdliwości i dociekliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts