jasiek71 22.04.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 chce właśnie ciemną. O jakiej instalacji myślisz? gdzieś coś obiło mi się o uszy. Jakiś system pod dachówkowy. ?? o tym mówisz? jak to wygląda? gdzie można o tym poczytać? wszystkie za i przeciw? Dziękuję wszystkim za pomoc i wyrozumiałość w mojej upierdliwości i dociekliwości przede wszystkim robisz czerpnie zimową pobierająca powietrze ze szczeliny wentylacyjnej pomiędzy blachą a membraną... tym sposobem przez znaczną cześć sezonu grzewczego będziesz dostarczał znacznie cieplejsze powietrze niż jest na zewnątrz zamiast bawienia się w GWC lepiej do tego układu zainstalować odpowiednio spreparowaną grzałkę elektryczną która bedzie pilnowała aby powietrze miało zawsze temp. ustaloną np. nie mniej niż -2*... do podgrzewania CWU stosujesz wymiennik ciecz-powietrze z wentylatorem który pompuje powietrze z pod połaci dachu... prostym układem zaoszczędzisz ok.50% energii na grzanie wody... pisałem o tym w "solar tymi ręcami"... (ostatnie dziesięć stron... ) jakiś schemat jest w moim dzienniku ( w stopce ) przy takich rozwiązaniach i małym dobrze ocieplonym domku można sobie darować jakieś wymyślne systemy grzewcze... wystarczą kable o niewielkiej mocy, mały prosty kominek i zwykły bojler elektryczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 czy te 50 % oszczędności na cwu z powietrznym wymienniku to z pomiarów ,czy wewnętrzne przekonanie.Jaka jest jakiość powietrza z przestrzeni dachowej .Elementy konstrukcji dachu nie są przeznaczone do montażu w pomieszczeniu .Np impregnat wieźby, folia podgrzana do wysokich temperatur,pokrycie dachowe,i inne możliwe do wyobrażenia rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 czy te 50 % oszczędności na cwu z powietrznym wymienniku to z pomiarów ,czy wewnętrzne przekonanie. Jaka jest jakiość powietrza z przestrzeni dachowej .Elementy konstrukcji dachu nie są przeznaczone do montażu w pomieszczeniu .Np impregnat wieźby, folia podgrzana do wysokich temperatur,pokrycie dachowe,i inne możliwe do wyobrażenia rzeczy taki układ podgrzewania wody stosuje już od dwóch lat i wiem co piszę... widzę że pod byle pretekstem wszystkie plagi egipskie... ciekawe jaką super jakość powietrza masz we własnym samochodzie po całym dniu stania na słońcu ... najlepiej nic nie robić i budować..., tylko pod gołym niebem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 taki układ podgrzewania wody stosuje już od dwóch lat i wiem co piszę... widzę że pod byle pretekstem wszystkie plagi egipskie... ciekawe jaką super jakość powietrza masz we własnym samochodzie po całym dniu stania na słońcu ... najlepiej nic nie robić i budować..., tylko pod gołym niebem ... Samochody są generalnie niezdrowe. A lepiej przemyśleć co się robi i jakie są zagrożenia. Wtedy można robić dobrze. Ja uważam ,że takie podgrzewanie może być ok. Pytałem o to czy mierzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Samochody są generalnie niezdrowe. ale jak widać nikomu to nie przeszkadza... A lepiej przemyśleć co się robi i jakie są zagrożenia. Wtedy można robić dobrze. blacha i trochę drewna raczej jeszcze nikogo nie wykończyło ... Ja uważam ,że takie podgrzewanie może być ok. Pytałem o to czy mierzyłeś przez cały poprzedni rok instalacja była podłączona do pod liczników energii... trzy osobowa rodzina na podgrzanie CWU przez cały rok potrzebowała 1023kwh co daje ok.2,8 kwh/ doba pomiar uwzględniał pracę sterownika, pompy obiegowej, wentylatora i grzałki elektrycznej w zasobniku ... w tym sezonie zasobnik podłączony był do pieca gazowego ... porównując zużycie gazu z przed dwóch lat (przed zamontowaniem "solara" i wspomagania przez układ wentylacji ) i z obecnego sezonu... dwa lata temu 1278m3 obecny sezon 836m3 zużycie energii elektrycznej zbliżone w obydwu porównywanych sezonach (ok.14kwh/doba ) domek 100m2 plus nie ogrzewana piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ale jak widać nikomu to nie przeszkadza... blacha i trochę drewna raczej jeszcze nikogo nie wykończyło ... przez cały poprzedni rok instalacja była podłączona do pod liczników energii... trzy osobowa rodzina na podgrzanie CWU przez cały rok potrzebowała 1023kwh co daje ok.2,8 kwh/ doba pomiar uwzględniał pracę sterownika, pompy obiegowej, wentylatora i grzałki elektrycznej w zasobniku ... w tym sezonie zasobnik podłączony był do pieca gazowego ... porównując zużycie gazu z przed dwóch lat (przed zamontowaniem "solara" i wspomagania przez układ wentylacji ) i z obecnego sezonu... dwa lata temu 1278m3 obecny sezon 836m3 zużycie energii elektrycznej zbliżone w obydwu porównywanych sezonach (ok.14kwh/doba ) domek 100m2 plus nie ogrzewana piwnica To daje 30% dla całego systemu cwu i wentylacji. Oczywiście fajnie - to około 800 zł rocznie oszczędności A jakie koszty budowy tych systemów? A ty grzejesz prądem(kable elektra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 To daje 30% dla całego systemu cwu i wentylacji. Oczywiście fajnie - to około 800 zł rocznie oszczędności A jakie koszty budowy tych systemów? A ty grzejesz prądem(kable elektra) rozbudowa układu to ok. 3500zł system zamontowałem przy okazji modernizacji domu u mojego kuzyna ... w moim na prąd jest w budowie kolektor powietrzny o powierzchni 30m2 na południowej ścianie który ma być sprzęgnięty z rozbudowaną WM i CWU... dom mam dość mocno opomiarowany więc będzie porównanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 rozbudowa układu to ok. 3500zł system zamontowałem przy okazji modernizacji domu u mojego kuzyna ... w moim na prąd jest w budowie kolektor powietrzny o powierzchni 30m2 na południowej ścianie który ma być sprzęgnięty z rozbudowaną WM i CWU... dom mam dość mocno opomiarowany więc będzie porównanie... To sa bardzo fajne patenty na etapie budowy (a nawet projektu) Ja jednak preferuję PC w każdej postci Twoje rozwiązania trudno policzyć i zaprojektować .Oczywiście wszystko jest do zrobienia .Ale to prototypy. Trudno sprzedać klientowi i dać gwarancję na wydajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 To sa bardzo fajne patenty na etapie budowy (a nawet projektu) Ja jednak preferuję PC w każdej postci Twoje rozwiązania trudno policzyć i zaprojektować .Oczywiście wszystko jest do zrobienia .Ale to prototypy. Trudno sprzedać klientowi i dać gwarancję na wydajność wszystkie instalacje w domu są dedykowane więc jaka jest różnica... ? jaką masz gwarancję że jak zamontuje u siebie w domu PC za kilkadziesiąt tys. rachunki spadną mi o np. połowę w stosunku do ogrzewania kablami... jaki jest problem w zaprojektowaniu wszystkiego na samym początku ... jaki jest problem z zainstalowaniem mojego rozwiązania przy dogrzewaniu wody w domu już wybudowanym, przecież wystarczy żeby miał dach pokryty blachą i w miarę dobre usytuowanie w kierunku słońca mówisz o gwarancjach... na co ?? wymiennik, pompę obiegową, rurki, sterownik czy robociznę... ? jak pierd.... wentylator, pompka obiegowa czy sprężarka w pPC to kto jest gwarantem... ? ty jako instalator bierzesz wszystko na klatę, czy będziesz zawracał gitarę producentowi pompy... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Ale jak klient chce ogrzać dom 8 kW to biorę pC 8 kW i po sprawie.Trudno powiedzieć klientowi ,że jak zrobimy coś pod dachem i coś ukręcimy z wentylatorem to będzie Pan zadowolony.Oczywiście jeżeli klient powie zróbcie takie coś ,albo inne coś .To zrobię .Ja jako wykonawca zawsze biorę na klatę nie mam wyjście.Jak udowodnie klientowi ,że coś działa np odzysk ciepła z poddasza.Ile kW i w jakich warunkach.Ja powiem ,że działa a on że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ja proponuję rozwiązania... co z tym ktoś zrobi to już nie moje zmartwienie ... jak na razie nikt nie napisał: jasiek71 zrobiłem tak jak pisałeś i nie działa ... żeby udowodnić że nie mam racji trzeba najpierw to zbudować... do czego to ogólne bicie piany o oszczędzaniu środowiska, energii skoro głupiej czerpni na okres zimowy nikomu się nie chce zrobić... a do tego trzeba tylko kawałek rury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 22.04.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 witam Przyglądałem się tym Dospel-om Luna nawet nawet. Mała i zgrabna i niby dedykowana do mojego domku. Może nawet pomyślę o modelu większym??? Jak wygląda sprawa orurowania WM? na jakie materiały zwrócić uwagę? Jasiek71 no ładnie to sobie wymyśliłeś? z tym dachem. modelowałeś jakoś dach pod blachą? rozumiem, że odsysasz powietrze spod połaci blachy i przekazujesz je na coś co wygląda jak chodnica samochodowa? ładnie to sobie wymyśliłeś. cały czas myślę również o PC powietrze-woda. jakaś mała jako dodatek trzeba dobrze wszystko policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 23.04.2012 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 ja proponuję rozwiązania... co z tym ktoś zrobi to już nie moje zmartwienie ... jak na razie nikt nie napisał: jasiek71 zrobiłem tak jak pisałeś i nie działa ... żeby udowodnić że nie mam racji trzeba najpierw to zbudować... do czego to ogólne bicie piany o oszczędzaniu środowiska, energii skoro głupiej czerpni na okres zimowy nikomu się nie chce zrobić... a do tego trzeba tylko kawałek rury ... Co trzeba spełnić jeśli chodzi o przyłącza? zaplanować? aby na przyszłość mieć możliwość podłączenia dodatkowego źródła pozyskania energii z dachu? Czy to będzie Pański wynalazek czy np solary etc. ? chciałbym mieć zrobioną instalację (podstawowe)przyłącza aby w przyszłości móc dodatkowo zamontować taki system na dachu, pod dachem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Co trzeba spełnić jeśli chodzi o przyłącza? zaplanować? aby na przyszłość mieć możliwość podłączenia dodatkowego źródła pozyskania energii z dachu? Czy to będzie Pański wynalazek czy np solary etc. ? chciałbym mieć zrobioną instalację (podstawowe)przyłącza aby w przyszłości móc dodatkowo zamontować taki system na dachu, pod dachem:) układ wpinasz na zasilaniu zwykłego bojlera elektrycznego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palestyna 29.08.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Ja taki dom ogrzewam piecykiem gazowym. Psuje się co chwilę i muszę dzwonić po serwisanta, gdyż słyszałem, że samodzielna naprawa piecyków gazowych może być ryzykowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts