Christo24 20.04.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam! Zamierzam wybudować garaż 6x6 metrów. Szerokość mojej działki wynosi 10 metrów, więc kierując się przepisami (3-4 metry od granicy działki) nie mógłbym tego zrobić. Można jednak wystąpić o zgodę na skrócenie tej odległości do granicy działki do Ministerstwa Infrastruktury. Czy ktoś z Was orientuje się gdzie mam takie pismo złożyć czy np. razem z projektem i wypisem z planu do swojego starostwa powiatowego czy pisać bezpośrednio do Ministerstwa? I co takie pismo powinno zawierać? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 20.04.2012 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Znalazłem fajny artykuł: http://www.rp.pl/artykul/576370.html?print=tak&p=0 Wynika z niego, że "O zgodę na odstępstwo można się starać tylko w wypadku inwestycji, których realizacja poprzedzona jest wydaniem pozwolenia na budowę." Czyli najpierw muszę uzyskać pozwolenie, do którego kupuję projekt za 800 zł, a później muszę się modlić, aby uzyskać odstępstwo, bo inaczej tego projektu nie będę mógł tego garażu z projektu wybudować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 20.04.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Są jeszcze specjalne przepisy dla tzw. wąskich działek - przeczytaj dokładnie rozporządzenie o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.04.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Po kiego odstępstwo, skoro przepisy zezwalają na usytuowanie garażu w granicy lub w odległości nie mniejszej niż 1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 24.04.2012 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 A mógłbyś przytoczyć te przepisy dot. garaży? Staram się o pozwolenie na budowę na garaż 36 m2, a tam przepisy są jasne, 3 lub 4 metry, zależnie od otworów, nie wiedziałem, że do garaży stosuje się jakieś wyjątki bez potrzeby molestowania Ministerstwa Infrastruktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.04.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Rozporzadzenie w sprawie WT .... § 12. 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. 4. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2 i 3, powoduje objecie sąsiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 24.04.2012 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Czytałem ten artykuł wcześniej, ale 5,5 metra to jednak trochę mało jak na długość, poza tym 3 metry wysokości... Ciężko stosując się do tych przepisów zrobić dach dwuspadowy nie wyglądający jak płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.04.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 A byłbyś szczęśliwy jakby sąsiad w granicy postawił taka kolubrynę ? Nie zapominaj również, że co prawda, nie ma już instytucji „zgoda sąsiada”, ale zgodnie z prawem (pkt. 4. cytowany wyżej), sąsiad ma możliwość przyblokowania takiej (nawet 5,5m i wys. 3m) inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 24.04.2012 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Szczęśliwy na pewno bym nie był wydając około 30 tys. zł na coś co jest architektonicznym gniotem lub nie spełnia swojej przewidzianej funkcji (miejsca dla auta + narzędziówka). Sąsiadów akurat nie ma, wiec się o to nie martwię. Poza tym nie chcę budować nic w granicy działki, gdyż późniejsze naprawy czy malowanie takie budynku jest kłopotliwe. Pogadam z moim kierownikiem budowy na temat tych przepisów, ale zapewne będą musiał wystąpić do Ministerstwa Inf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts