Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek a przewody elektryczne i antenowe

Recommended Posts

Witam, elektryk prowadził na całej wysokości ściany kable antenowe (w peszlu) oraz kabel elektryczny przy suficie w tuż za kominkiem , obudowa będzie do samego sufitu ( wysoko położony wlot do komina) . Czy normy budowlane regulują tę kwestię? Czy mimo izolacji nie zostaną poddane zbyt wysokiej temperaturze? Proszę o szybkie odpowiedzi gdyż na dniach tynkarze zaczynają działać .

Przewodom nić się nie stanie, nawet jakby były na wierzchu (kominek od ściany będzie odizolowany płytami z materiału nieprzepuszczającej ciepło, czy wełna z folią czy inne płyty). Raczej martwił bym się tym wylotem do komina, powinna być co najmniej z 20cm wolna przestrzeń pomiędzy górą kominka a płytą (od ciepła płyta może zacząć pękać).

Przewodom nić się nie stanie, nawet jakby były na wierzchu (kominek od ściany będzie odizolowany płytami z materiału nieprzepuszczającej ciepło, czy wełna z folią czy inne płyty). Raczej martwił bym się tym wylotem do komina, powinna być co najmniej z 20cm wolna przestrzeń pomiędzy górą kominka a płytą (od ciepła płyta może zacząć pękać).

Masz na myśli strop? Może sufit też zaizoluję wełną z folią?

U mnie jak budowałem kominek to dowiadywałem się i aby płyta się nie kurczyła się i rozprężała w czasie palenia powinna być zrobiona dodatkowa pusta przestrzeń pomiędzy górą kominka a sufitem, góra kominka mimo to jest odizolowana wełną z folią. Ta przestrzeń teraz jest zamknięta także z zewnątrz i tego nie widać.