Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?

odaro

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 9 months później...
  • 3 months później...

Witam,

mam ten parkiet http://www.gajewski.com.pl/concept490-dab-tamiza

w jednym miejscu zafarbowała doniczka i po czyszczeniu powstało jaśniejsze miejsce, prawie białe

jakim olejem to teraz potraktować? akurat mam pod nosem sklep Flugger

i maja dwa oleje bezbarwny i biały, tylko piszą że do dębu to raczej biały, a dwa

to w karcie technicznej jest napisane, że to olej rozpuszczalnikowy i że można rozcieńczać:eek:

dajcie radę, żębym się nie wkopał

Postęp technologiczny niestety niszczy to co kiedyś było dobre. :) Natomiast olej lniany naturalny do podłogi jak najbardizej. Ale nie znajdziecie go na półkach supermarketów. Olej, który widziałem pod nazwą olej lniany zawierał 20% oleju lnianego i oleje które należą do grupy nie schnących czyli nie polimeryzują się.

Zabezpieczone drewno olejem lnianym należy zawoskować woskiem lnianym, a nie rozpuszczalnikowym. Powrót do korzeni w zabezpieczaniu i konserwacji drewna daje dobre rezultaty. Długotrwałą ochronę drewna a w dodatku w 100% naturalną.

Tak zabezpieczone drewno, czy to podłogi, tarasy czy ściany domu bardzo łatwo się konserwuje.

Z chęcią odpowiem na wszelkie pytania. [email protected] tel. 795-829-541

O olejach i woskach znajdziesz też trochę informacji na farbypolska(kropka)pl Są w Polsce dostępne oleje i woski lniane szwedzkie i polskie. Polskie nie ustępują jakości a cena jest konkurencyjna. Tym bardziej, że można dostać dobre rabaty. Polski naturalny olej lniany i woski lniane opracowali Członkowie Kola Naukowego Ochrony i Konserwacji Drewna, Wydziału Technologii Drewna SGGW. Wykorzystują je konserwatorzy zabytków, skanseny, stolarze i parkieciarze. Warto się z nimi zapoznać oleje można barwić ale lepiej stosować naturalny olej i na wierzch wosk koloryzujący jeżeli jest taka potrzeba.

Edytowane przez marcinjaskolskidesig
zapomneinie:)

w przybliżeniu wygląda to tak

[ATTACH=CONFIG]341723[/ATTACH]

Sam sobie po części odpowiadam, podrążyłęm trochę temat i dostałem info od

producenta podlogi, żeby potraktować tym http://www.rubio.pl/monocoat-universal-maintenance-oil-0-5-l.html

tylko troche drogo jak za pol litra (piszą o wydajności 30-50m2/l) czyli dwie puszki potrzebuję

Co myślicie?

DIAMETT CLIMA FLOOR

Natrafiłem na coś takiego powiedzcie mi ile to jest warte, bo na pewno super wygodne w kładzeniu, polecili byscie? Miał ktoś doczynienia z tymi deskami?

Układał będziesz dzień - może dwa, natomiast użytkować chciałbyś przez lata a z tym może być problem.

Pozdrawiam.