Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?

odaro

Recommended Posts

Weszłam na ten wątek bo szukam info jak czyścić na co dzień deski olejowane. Mi producent mówił tylko o wodzie i to małych ilościach i zastanawiałam się nad zakupieniem mopa parowego, aby ułatwić sobie mycie. O płynach do mycia tych desek wspomniał mimo chodem, że jak już to te specjalne. Natomiast widzę, że tutaj jest dyskusja głównie czy warto kupić deski olejowane czy nie. U mnie dopiero kończą je układać, ale są piękne, aż miło ściągnąć buty i wejść boso. Ja zostałam namówiona i zdecydowałam się w całym domu takie deski położyć i jest bosko. Są ciepłe w dotyku i nie elektryzują się jak panel, poza tym miło po nich chodzić. Wspomniano, że lepiej kupić olejowaną bo nawet jak powstanie rysa to po jakimś czasie ona się "zleje" z resztą podłogi, nie będzie tak widoczna jak na lakierowanej. Poza tym zaproponowano mi położenie płytek pod oknami balkonowymi tak, aby przy wejściu do domu pierwszy piach na nich zostawić a nie na desce. Poniżej to co mam teraz a konkretnie Slovpolwood 17 Century White]
Tak z ciekawości, ile za m2 kosztował cię ten produkt desko podobny??? Na gotowo z położeniem i materiałami?? Jak w granicach 300zł to masz super drogie panele :)

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak z ciekawości, ile za m2 kosztował cię ten produkt desko podobny??? Na gotowo z położeniem i materiałami?? Jak w granicach 300zł to masz super drogie panele :)

To deska warstwowa , widząc po zdjęciach klasa rustik , szczotkowana , fazowana , olejowana. Jak cena waha się z układką i materiałami w granicach 230-300 zł to jest to cena ok . Takie są ceny rynkowe porządnie zrobionych desek warstwowych plus dobrej usługi.

Co do konserwacji podłogi olejowanej to śmiało Loba , można też w ślepo użyć choćby produktów firmy Osmo Wisch - fix . Dość uniwersalne i do każdej podłogi wykończonej olejem z domieszką wosku się nada.

Pozdrawiam

To jest deska wielowarstwowa, tak jak Ideadecor napisała szczotkowana, olejowa, postarzana.

Z położeniem deska na podłogówkę - 220 zł. w miejscach bez podłogówki 194 zł.

250 zł. z położeniem?

Wiem co to jest :) - jest to produkt desko podobny , co do ceny to drogo jak za za materiał który będzie tak wyglądał tylko do pierwszego cyklinowania . W cenie do 250 zł /m2 można mieć śmiało piękną deske litą dębową ( fazowana , szczotkowana , olejowana lub lakierowana) .

250 zł. z położeniem?

Deska lita 22 mm gruba..szczotkowana..fazowana w szerokosci 14-16 cm zaolejowana b porzadnie 2 krotnie..220-250 zł za metr śmiało i na lajcie proszę pani::)

A warstwowka..z 6 mm warstwa uzytkowa drewna(na ogrzeanie posadzkowe), a nie 4ry jak pani ma czy tam 3.6 mm to koszt okolo 190-220 zł..jesli chodzi o dęba ..

Tak jak monkey pisze naprawde szkoda..bylo tyle pieniazkow wywalic na posadzke ktora przezyje w porywach 8-15 lat..i to przy ostroznym uzytkowaniu. :((

Szczerze powiedziawszy jak czytam takie komentarze to mam bardzo duże wątpliwości co do jakości. Trudno uwierzyć, że jest to produkt lepszy za tę samą cenę co produkt niższej jakości. Budując ten dom mam kosztorys powykonawczy z budowy domu mojej siostry. Często z niego korzystam, aby porównać ceny.

U niej schody kosztowały 7 tysięcy a ja jak otrzymałam wycenę na 13 tysięcy to spadałam z krzesła. Wybrałam droższe, ale tylko dlatego, że po prostu okazało się, że nie są takie samie w wykonaniu.

Pozdrawiam wszystkich sprzedawców i wykonawców :)

Deska lita 22 mm gruba..szczotkowana..fazowana w szerokosci 14-16 cm zaolejowana b porzadnie 2 krotnie..220-250 zł za metr śmiało i na lajcie proszę pani::)

A warstwowka..z 6 mm warstwa uzytkowa drewna(na ogrzeanie posadzkowe), a nie 4ry jak pani ma czy tam 3.6 mm to koszt okolo 190-220 zł..jesli chodzi o dęba ..

Tak jak monkey pisze naprawde szkoda..bylo tyle pieniazkow wywalic na posadzke ktora przezyje w porywach 8-15 lat..i to przy ostroznym uzytkowaniu. :((

Szczerze powiedziawszy jak czytam takie komentarze to mam bardzo duże wątpliwości co do jakości. Trudno uwierzyć, że jest to produkt lepszy za tę samą cenę co produkt niższej jakości. Budując ten dom mam kosztorys powykonawczy z budowy domu mojej siostry. Często z niego korzystam, aby porównać ceny.

U niej schody kosztowały 7 tysięcy a ja jak otrzymałam wycenę na 13 tysięcy to spadałam z krzesła. Wybrałam droższe, ale tylko dlatego, że po prostu okazało się, że nie są takie samie w wykonaniu.

Pozdrawiam wszystkich sprzedawców i wykonawców :)

Komentarze ghosta , moje i jeszcze innych wielu z tej strony to sa komentarze fachowców , usługodawców , specjalistów , wykonawców , monterów , którzy od lat działają w branży podłogarsko parkieciarskiej :) Ponadto udzielamy się na forum bardzo popularnym , na forum gdzie często podawane są kontakty , adresy stron itp .Nikt by sobie w kolano nie strzelał na tym forum reklamując fuszerke i dziadostwo :).A co do cen to są ceny i ceny tak samo jak klient i klient i często ceny są odpowiednio dopasowywane do klientów po wstępnych oględzinach , jednemu zrobi się taniej a jak się wyczuje frajera to i dwukrotnie można mu powiedzieć ( bez urazy oczywiście)

Edytowane przez monkey222

• 2 weeks później...

Witam, a ta deska lita to z jakiego drewna ? i w jakiej klasie? to jest cena z montazem czy bez ?

A odnosnie fazowania-czy warto miec fazowana deske ? czy moze jednak bez faz?

Witam, a ta deska lita to z jakiego drewna ? i w jakiej klasie? to jest cena z montazem czy bez ?

Wypoweim się w tym temacie :)

Takie deski lite to głównie dąb jeśli chodzi o krajowe drewno , klasa w tej cenie to zazwyczaj 1/2 , natur ., cena 220 z montażem W tej cenie wykonaliśmy poniższe usługi .

Pracujemy na materiałach stauf ,mapei a jeśli chodzi o wykończenie to oleje osmo a lakiery Bony , bergera lub zwykłe nasze domaluxy hard

Co do fazy i szczotki to taka deska wygląda dużo ładniej i lepiej się prezentuje ale szczotka jest tylko do pierwszego cyklinowania a faza znika lub zmniejsza się ( zależy od jej głębokości), Bez faz oczywiście można .

WP_20150730_13_46_50_Pro.jpg

WP_20150730_13_53_12_Pro.jpg

WP_20160112_15_38_23_Pro.jpg

WP_20160311_08_13_17_Pross.jpg

WP_20160707_10_07_53_Pro.jpg

Bralem pod uwage dab (jesion jest w cenie bardzo zbliżonej..)...cena zalezy wlasnie od klasy i szerokosci. w mixie dlugosci..(jesli zamowisz jedna dlugosc to zawsze jest niestety roche drozej).i z montazem..oczywiscie na gotowo..i na b porządnym oleju..ktory nie wymaga czestych pielęgnacji..w przeciwienstwie do innych.a faza wszystko zalezy co sie komu podoba..w fazach wbrew obiegowym opiniom zaden brud sie nie utrzymuje..a im szersza deska tym bardziej faza jest wskazana..aby ewnetualna praca drewna w przyslosci byla..optycznie ukryta wlasnie w fazach..wlasciwie przy elemencie litym 22mm gr to faza od 80mm szerokosci juz jest wskazana.

Jeśli masz ogrzewanie posadzkowe..to troszke zmienia postac rzeczy..ale na korzysc deski 14mm warstwowej ale z porzadna 6milimetrową warstwą użytkową...tez na lata..nie na 10-15 lat..i do wyrzucenia..:p

Pozdrawiam "Duchowo"

Edytowane przez ghost34

Witam,

być może było już na tym forum takie pytanie, ale nie doszukałam się odpowiedzi, więc zadam je najwyżej jeszcze raz. Jak sądzicie czy parkiet - dąb bielony olejowany i szczotkowany nadaje się do domu, w którym mieszka rodzina z dużym psem?

Pozdrawiam i czekam na pomoc

Jeśli pies jest normalnym całodobowym domownikiem to się nie nadaje ...Na psy i małe dzieci gwarancji się nie daje:) .Są psy rózne ale z doświadczenia i sporej liczby mieszkań które odwiedziliśmy gdzie były psy to wiem że duże psy okropnie niszczą drewno ( są oczywiście wyjątki)

Jeśli pies jest normalnym całodobowym domownikiem to się nie nadaje ...Na psy i małe dzieci gwarancji się nie daje:) .Są psy rózne ale z doświadczenia i sporej liczby mieszkań które odwiedziliśmy gdzie były psy to wiem że duże psy okropnie niszczą drewno ( są oczywiście wyjątki)

Dziękuję za odpowiedź. Sprzedawca podłogi zaklinał się, że dąb woskowany szczotkowany nie podda się psim pazurom :). Podobno właśnie szczotkowanie powoduje, że nie widać innych rys.

Dziękuję za odpowiedź. Sprzedawca podłogi zaklinał się, że dąb woskowany szczotkowany nie podda się psim pazurom :). Podobno właśnie szczotkowanie powoduje, że nie widać innych rys.
Jeśli pies jest ułożony i w miare normalny to można śmiało brać drewno na podłoge ale wolałbym lakier, a jeśli szczeniak dużej rasy lub pies żywy , biegający i szalejący to należy się zastanowić bo straty napewno będą . Widywałem podłogi po bernardynach , dogach , kaukazach itp rozmiarów. Kiedyś klient miał dębową podłoge i psa co ważył 80 kg , pazury jak noże od frezarki :) i przy samym wstawaniu lub kładzeniu się jak stawiał opór przednimi łapami to robił zagnioty konkretne. Co do szczotki to fakt że na takiej desce mniej widać rysy ale tylko te wzdłużne bo na poprzeczne nie ma rady

Jeśli pies jest ułożony i w miare normalny to można śmiało brać drewno na podłoge ale wolałbym lakier, a jeśli szczeniak dużej rasy lub pies żywy , biegający i szalejący to należy się zastanowić bo straty napewno będą . Widywałem podłogi po bernardynach , dogach , kaukazach itp rozmiarów. Kiedyś klient miał dębową podłoge i psa co ważył 80 kg , pazury jak noże od frezarki :) i przy samym wstawaniu lub kładzeniu się jak stawiał opór przednimi łapami to robił zagnioty konkretne. Co do szczotki to fakt że na takiej desce mniej widać rysy ale tylko te wzdłużne bo na poprzeczne nie ma rady

Jeszcze raz ogromne dzięki. Piesek jest już starszy, ale nadal pełen werwy. Waży 35 kg, więc to połowa bernardyna. Myślę o zamianie drewna na panele, ale ... no właśnie jest wiele ale.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

bardzo proszę o pomoc, juz prawie byłam zdecydowana na zakup podłogi ale stety niestety ;) weszłam na to forum i już nic nie wiem... powiem najpierw czego potrzebuję - dębowej podłogi drewnianej (nie ma ogrzewania podłogowego) która nie będzie bardzo żółta (i nie pożółknie po paru latach), miłej w dotyku (nie takiej suchej jak jakiś brystol) może mieć lekki połysk, chciałabym żeby to był chłodny odcień. nie mam zamiaru "chodzić" ciągle dookoła tej podłogi i jej jakoś specjalnie pielegnowac, bawić się w olejowanie itp. mam już blat dębowy w kuchni i wiem ze nie mam do tego czasu, umiejętności ani cierpliwości.

już prawie byłam zdecydowana na podłogę color inspiration alabastro (jawor p) szczotkowana, 2 warstwowa, olejowosk, grubosc 11mm/14mm cokolwiek to znaczy. nie znam się za bardzo na tym. proszę mi powiedziec, bo teraz czytam, że olejowoski są złe (??). proszę mi doradzić co mam zrobić, kupić surowy parkiet i polozyc cos innego niz olejowosk? gdzie znajdę jakiegos sensownego parkieciarza ? (warszawa) bardzo proszę o pomoc bo muszę już podejmować decyzję. czy w cenie

W wynajmowanym obecnie przeze mnie mieszkaniu jest deska dąb lakierowana. Mieszkam 5 lat, nie uważam, żeby podłoga wyglądała na zniszczoną. Jakby się przyjrzeć pod światło to oczywiście widać ryski ale w życiu mi nie przyszło do głowy, żeby nazwać to zniszczeniem. Podłoga wygląda naprawdę dobrze, a wcale nie pielęgnowałam jej jakoś specjalnie. W nowym mieszkaniu, które wykańczam, będą deski (warstwowe) też dębowe ale olejowane, bo nie lubię uczucia chodzenia po lakierze - jakby po plastiku ;)

Ciekawa jestem również na odpowiedź na powyższe pytanie kermit_theFrog, bo do tej pory myślałam, że olejowosk będzie najlepszym rozwiązaniem - polecanym przez większość producentów, a tutaj na forum jestem zdziwiona, że jednak nie poleca się go..