Flawia 23.08.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Czy któryś z Panów fachowców pracuje/miał do czynienia z chemią Bona? Jakie macie o niej zdanie? Zastanawiam się, czy olejować (nie samodzielnie ) swoją przyszłą dębową podłogę olejem Bona Oil 90, czy potraktować ją olejowoskiem Osmo? Doradzi mi ktoś na temat tych dwóch konkretnych produktów? I jeszcze - czym różni się olej Bona Craft Oil od Bona Oil 90? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.08.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Czy któryś z Panów fachowców pracuje/miał do czynienia z chemią Bona? Jakie macie o niej zdanie? Zastanawiam się, czy olejować (nie samodzielnie ) swoją przyszłą dębową podłogę olejem Bona Oil 90, czy potraktować ją olejowoskiem Osmo? Doradzi mi ktoś na temat tych dwóch konkretnych produktów? I jeszcze - czym różni się olej Bona Craft Oil od Bona Oil 90? Na tym forum udziela się P. Robert Mądrecki, fachowiec z wysokiej półki i w dodatku zna produkty Bony. Zwróć się do niego na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 23.08.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Na tym forum udziela się P. Robert Mądrecki, fachowiec z wysokiej półki i w dodatku zna produkty Bony. Zwróć się do niego na priv. Pozdrawiam. Możliwe, że pan Mądrecki jest dobrym fachowcem, ale jest też pracownikiem Bona Polska, więc wolałabym opinie od osób nie związanych z Boną stanowiskiem pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.08.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 A dlaczego nie olejowosk? Nefer masz może jakieś zdjęcia jak wygląda Twoja podłoga po kilku latach użytkowania? Ciekawa jestem jak wygląda, bo też niedługo stanę przed decyzją lakierowany parkiet czy olejowany. Flawia widzę, że już coś wybrałaś Tu wrzucałam zdjęcia przed pielęgnacją : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?35424-Parkiet-olejowany-lakierowany-pytania-problemy-itd/page78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 24.08.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Dzięki Nefer za linka. Flawia ja wybrałam kolor - dąb natur, ale jeszcze nie wiem czy deska lita czy parkietowa. Jaki kolor Ty wybrałaś? I jakie wymiary ma Twoja deska?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 24.08.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Flawia ja wybrałam kolor - dąb natur, ale jeszcze nie wiem czy deska lita czy parkietowa. Jaki kolor Ty wybrałaś? I jakie wymiary ma Twoja deska?? Ja będę miała mix klas (po 1/3 dąb natur, rustikal A i rustikal B), wymiary 21x120x610-2610mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia.katia 25.08.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ja będę miała mix klas (po 1/3 dąb natur, rustikal A i rustikal B), wymiary 21x120x610-2610mm. A będziesz je łączyła i co to za deska jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 25.08.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Co to znaczy, czy będę je łączyła? Te klasy? Jeśli o to pytasz, to tak, będą wymieszane, taki mix kupuję od producenta. Deska Walczaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.08.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Co to znaczy, czy będę je łączyła? Te klasy? Jeśli o to pytasz, to tak, będą wymieszane, taki mix kupuję od producenta. Deska Walczaka. Sam zakup to dobry wybór, teraz zadbaj aby ładnie to wymieszać i będzie ok. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 26.08.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Sam zakup to dobry wybór, teraz zadbaj aby ładnie to wymieszać i będzie ok. Powodzenia. Ale jak mam zadbać? Myślałam, że panowie układający wiedzą lepiej, w końcu zajmują się tym zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.08.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Ale jak mam zadbać? Myślałam, że panowie układający wiedzą lepiej, w końcu zajmują się tym zawodowo. To są tylko ludzie, jedni koncentrują się nad stroną techniczną, inni nad estetyczną, jeszcze innych czas goni. Podłoga jest Twoja, więc warto zadbać, aby wyglądała tak jak byś sobie życzyła, szczególnie kiedy trzeba dobierać poszczególne elementy. Ponadto są pomieszczenia, gdzie podłoga powinna "świecić swoim blaskiem", jak również są pomieszczenia gdzie podłoga pełni bardziej funkcję użytkową. Całość w kontekście indywidualnego postrzegania powyższych zależności. Pozdrawiam. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Popex 26.08.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 @Flawia, Panowie układający wiedzą tyle, aby wyciągnąć z Ciebie jak najwięcej za usługę. Wracając do Twojego wcześniejszego pytania to wydaje mi się, że w tych produktach Bony za wiele chemii nie ma. Zrobiłem mały research w sieci i o to co znalazłem: http://www.bona.com/pl/Top-navigation/About-Bona/Sustainability/ Do tego mają też wdrożoną normę ISO 14001 (ta o ochronie środowiska naturalnego). Wystarczy 5 min szukania w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 26.08.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 To są tylko ludzie, jedni koncentrują się nad stroną techniczną, inni nad estetyczną, jeszcze innych czas goni. Podłoga jest Twoja, więc warto zadbać, aby wyglądała tak jak byś sobie życzyła, szczególnie kiedy trzeba dobierać poszczególne elementy. Ponadto są pomieszczenia, gdzie podłoga powinna "świecić swoim blaskiem", jak również są pomieszczenia gdzie podłoga pełni bardziej funkcję użytkową. Całość w kontekście indywidualnego postrzegania powyższych zależności. Pozdrawiam. OK, będę trzymała rękę na pulsie @Flawia, Panowie układający wiedzą tyle, aby wyciągnąć z Ciebie jak najwięcej za usługę. Wracając do Twojego wcześniejszego pytania to wydaje mi się, że w tych produktach Bony za wiele chemii nie ma. Zrobiłem mały research w sieci i o to co znalazłem: http://www.bona.com/pl/Top-navigation/About-Bona/Sustainability/ Do tego mają też wdrożoną normę ISO 14001 (ta o ochronie środowiska naturalnego). Wystarczy 5 min szukania w sieci Przecież nie pytałam o skład i wpływ na środowisko, umiem wyszukiwać w sieci. Pytałam konkretnych udzielających się tu fachowców o ich opinię na temat tych produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 26.08.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Flawia aż wstyd mi było zapytać co to ten mix klas ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia.katia 26.08.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Co to znaczy, czy będę je łączyła? Te klasy? Jeśli o to pytasz, to tak, będą wymieszane, taki mix kupuję od producenta. Deska Walczaka. Tak o to, lepiej moje myśli ujął kolega Parkiet. Widzę, że muszę rozszerzyć swoje zainteresowania dotyczące producentów, na szczęście mam czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 26.08.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Flawia aż wstyd mi było zapytać co to ten mix klas ))) No coś Ty, ja też początkująca i czytająca Tu opis i zdjęcia: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.833062370055677.1073741841.146841885344399&type=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 28.08.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 ewka_so napisała o corocznej konserwacji podłogi olejowanej, ale tu jest problem z wiarygodnością, ponieważ pisze o podłodze, którą ma dwa lata a tę podłogę producent oferuje od roku??????? Zresztą od roku mieszka, jak napisała w pierwszym swoim poście. [/font][/color] Ho, ho - widzę, że bawimy się w detektywa Tak, napisałam, że przygodę z budowaniem zakończyłam rok temu, ponieważ od wprowadzenia jeszcze rok "bawiliśmy się" w budowanie garażu, płotui robienie ogródka... A deska - moim zdaniem na 1000% to syrah baltica i dam sobie rękę obciąć - chcesz, to tnij Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka_L 03.09.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Ho, ho - widzę, że bawimy się w detektywa Tak, napisałam, że przygodę z budowaniem zakończyłam rok temu, ponieważ od wprowadzenia jeszcze rok "bawiliśmy się" w budowanie garażu, płotui robienie ogródka... A deska - moim zdaniem na 1000% to syrah baltica i dam sobie rękę obciąć - chcesz, to tnij Pozdrawiam! też się zastanawiam nad tymi podłogami drewnianymi olejowymi ale przeraża mnie fakt konserwacji raz do roku.... już gdzieś o tym czytałam, że takie są zalecenia...myślałam, że można to zrobić raz na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 04.09.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 też się zastanawiam nad tymi podłogami drewnianymi olejowymi ale przeraża mnie fakt konserwacji raz do roku.... już gdzieś o tym czytałam, że takie są zalecenia...myślałam, że można to zrobić raz na kilka lat. Znajomy, który kładł nam podłogę mówił, ze olejuje się wtedy, gdy traci się głebia koloru i tego się trzymam - wychodzi raz na rok (ale mam podłogę aż dwa lata), więc ciężko wyrokować, jak będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.09.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 też się zastanawiam nad tymi podłogami drewnianymi olejowymi ale przeraża mnie fakt konserwacji raz do roku.... już gdzieś o tym czytałam, że takie są zalecenia...myślałam, że można to zrobić raz na kilka lat. Można to robić raz na 5 lat i nic sie nie dzieje. Jeśli myjesz podłogę odpowiednimi środkami to zachowuje się normalnie i nie wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts