Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?

odaro

Recommended Posts

W tym tygodniu mam zamiar olejować podłogę (deska dębowa czterostronnie fazowana) olejem Loba HS 2K Impact Oil Transparentny. Jako że czytając kartę techniczną podane są 3 metody olejowania, chciałbym się upewnić czy w moim przypadku obowiązuje opcja wałek Microfaser 60-80, a następnie polerowanie beżowym padem ? Jeśli tak to biorąc pod uwagę że mam ok 50m2 do olejowania, ile padów powinienem zakupić, wystarczy jeden ? Proszę o odpowiedź forumowiczów parkiet lub jarekkur, lub innych fachowców którzy się znają:). Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wow , sporo, na początku zastanawiałem się czy nie wystarczy może jeden:), ale posłucham rady profesjonalisty. Dziękuję za odpowiedź.

Jak grubo nałożysz to jednym padem nie zbierzesz.

Nasycony pad nie zbiera, tylko rozmazuje.

Ponadto, będzie mniejszą stratą nadmiar padów od nadmiaru oleju na podłodze.

Olej szybciej zacznie wiązać, niż Ty zdążysz zakupić dodatkowe pady.

To tak, żebyś wiedział dlaczego 5 sztuk. Powodzenia.

Jak grubo nałożysz to jednym padem nie zbierzesz.

Nasycony pad nie zbiera, tylko rozmazuje.

Ponadto, będzie mniejszą stratą nadmiar padów od nadmiaru oleju na podłodze.

Olej szybciej zacznie wiązać, niż Ty zdążysz zakupić dodatkowe pady.

To tak, żebyś wiedział dlaczego 5 sztuk. Powodzenia.

Dziękuję za wyjaśnienie:) Jeszcze jedno małe pytanie, wg karty technicznej wydajność jednego opakowania (2,5kg) wynosi od ok.40 do 80m2. Z Twojego doświadczenia jak to wygląda? Wystarczy jedna puszka na te 50m2 ?

To chyba czytasz piąte przez dziesiąte ;), bo pisał tu i jarekkur, i Parkiet i Ghost.

Chyba wiem, komu dziękuję za odpowiedź ;) Ja też się wcześniej wypowiadałam (i - o dziwo - czytałam wypowiedzi innych), a konkretną odpowiedź uzyskałam od Parkieciarza... ale chyba nie będziesz mnie uczyć na forum komu mam dziękować, prawda? ;)

Nie rozumiem idei używania mydła specjalistycznego przy odpowiednio pielęgnowanej podłodze olejowanej.

Ja też nie rozumiem, bo nie jestem znawcą - pytam, bo spotkałam się z różnymi opiniami, nie zawsze słusznymi... Sama się dziwię, po co mydło (o ile)na olej i szukam tej jednej słusznej odpowiedzi.

Chyba wiem, komu dziękuję za odpowiedź ;) Ja też się wcześniej wypowiadałam (i - o dziwo - czytałam wypowiedzi innych), a konkretną odpowiedź uzyskałam od Parkieciarza... ale chyba nie będziesz mnie uczyć na forum komu mam dziękować, prawda? ;)

Prawda ;), tym bardziej, że nigdzie nie napisałam, komu masz dziękować :D

Gxs5 masz już zaolejowaną podłogę? Jak wrażenia? też myślę nad tym olejem, więc będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia.

Jutro będę olejował, ale nawet bez olejowania podłoga wygląda świetnie:) Proszę o odpowiedź na w/w pytanie eksperta parkiet lub kogoś kto także się zna.

Jutro będę olejował, ale nawet bez olejowania podłoga wygląda świetnie:) Proszę o odpowiedź na w/w pytanie eksperta parkiet lub kogoś kto także się zna.

To zależy ile oleju pochłonie drewno a ile pozostanie na powierzchni.

Przy prawidłowym nałożeniu i korzystnym klimacie pomieszczeń wystarczy jeden dzień.

Pozdrawiam.

Dobra robota, jakkolwiek niektóre deski nie są w pełni nasycone, co widać na zdjęciu.

Nie jest to wadą nakładania oleju, tylko naturalnymi właściwościami drewna, ewentualnie niejednorodnie przygotowaną powierzchnią desek.

Wystarczy jeszcze raz delikatnie dosycić drewno olejem, czyli nałożyć cienką warstwę oleju na całej podłodze po utwardzeniu warstwy istniejącej.

Słowa uznania dla roboty, która wyszła z rąk amatora. Pozdrawiam.

Dobra robota, jakkolwiek niektóre deski nie są w pełni nasycone, co widać na zdjęciu.

Nie jest to wadą nakładania oleju, tylko naturalnymi właściwościami drewna, ewentualnie niejednorodnie przygotowaną powierzchnią desek.

Wystarczy jeszcze raz delikatnie dosycić drewno olejem, czyli nałożyć cienką warstwę oleju na całej podłodze po utwardzeniu warstwy istniejącej.

Słowa uznania dla roboty, która wyszła z rąk amatora. Pozdrawiam.

Dziękuję za słowa uznania profesjonalisty, jednocześnie dziękuję za wszystkie poprzednie porady. Generalnie można doszukać sięmałych mankamentów wynikających z pierwszego własnego wykonania, ale nie rzucają się w oczy:), przynajmniej amatorom jak ja. Pozdrawiam.

Ja też nie rozumiem, bo nie jestem znawcą - pytam, bo spotkałam się z różnymi opiniami, nie zawsze słusznymi... Sama się dziwię, po co mydło (o ile)na olej i szukam tej jednej słusznej odpowiedzi.

NIgdy nie używałam i nie mam takiej potrzeby, więc dla mnie to przerost formy nad treścią. NIe wiem skąd pomysł, by go używać. Normalnie pielęgnowana podłoga nie potrzebuje żadnych innych specjalistycznych środków.

Z podłogami olejowanymi jest bardzo różnie.

Nefer wierzę w Twoją obiektywność i tu mam pytania:

- Jakie masz drewno na podłodze?

- Jaki olej używałaś?

- kiedy olejowałaś podłogę?

- Jak wygląda normalne pielęgnowanie w Twoim wydaniu?

- Co z plamami po occie, alkoholu itp?

Pozdrawiam.

- jatoba

- Loba - używał Ghost :) (Ghost poprawiaj mnie, bo nie wiem czy dobrze pamiętam

- olejowana pierwszy raz 5 lat temu. Potem pielęgnowana tego lata.

- mycie mopem woda +Loba Cleaner - raz w tygodniu

- nie mam tego problemu - zmywam mopem. Nawet po 40 osobowej imprezie z dużymi stratami w szkle i nalewkami na podłodze (a to się klei jak cholera :) ). Plamy po oliwie ( i occie balsamicznym) nie zostają również.

Goście nie zdejmują butów jak nie chcą, jak pozwala pogoda żyjemy w ogrodzie (my, nasi goście i nasze 2 koty)