Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi olejowane kto ma i nie żałuje?

odaro

Recommended Posts

- jatoba

- Loba - używał Ghost :) (Ghost poprawiaj mnie, bo nie wiem czy dobrze pamiętam

- olejowana pierwszy raz 5 lat temu. Potem pielęgnowana tego lata.

- mycie mopem woda +Loba Cleaner - raz w tygodniu

- nie mam tego problemu - zmywam mopem. Nawet po 40 osobowej imprezie z dużymi stratami w szkle i nalewkami na podłodze (a to się klei jak cholera :) ). Plamy po oliwie ( i occie balsamicznym) nie zostają również.

Goście nie zdejmują butów jak nie chcą, jak pozwala pogoda żyjemy w ogrodzie (my, nasi goście i nasze 2 koty)

Dzięki za odpowiedż.

Moim zdaniem wniosek jest taki:

- twarde i jednorodne drewno, na którym wprawna ręka doświadczonego majstra, ułożyła olej dobrej klasy i dzięki temu, pomimo że podłoga jest tylko olejowana, to nie stanowi problemów w użytkowaniu.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Remontuje dom poniemiecki. Na razie głównie podczytywałam forum i znalazłam wiele cennych informacji. Remont był zdecydowanie prostszy od wyposażania ;). Teraz jestem na etapie - "To już trzeba wybrać?!"- i zaczęłam panikować. W przyszłym tygodniu powinnam wybrać podłogę. Stresuje się tym, bo potem codziennie na nią patrzeć i to ja będę dbać o 90m2 podłogi drewnianej, i chciałabym po prostu dobrze wybrać.

Doświadczenie osobiste mam tylko z wykładziną i starymi "lakierami na lata". "Nowe" widziałam u znajomych. Dobrze to nie wyglądało. Pięcioletnie nowe lakiery, były porządzenie porysowane i przetarte np. przy wyjściu na balkon. Oleje widziałam kładzione na parkiecie egzotycznym i na sośnie. Cóż, egzotyczny lepił się i wyglądał na brudny, kafelki obok były czyste, więc wątpię by był faktycznie brudny. Zaolejowana własnoręcznie sosna była w plamach "nie do usuniecia" po soczkach dziecięcych. Wobec czego, do tej pory, olejowosk Osmo wydawał się dobrą opcją. Dużo czytałam o sposobach zabezpieczenia podlóg drewnianych jednak, co watek, co osoba, co fachowiec to inna opinia, więc nadal nie mam faworyta.

Miałam do testowania w domu deski z Osmo. Przeżyły bezboleśnie zostawione na 48h: keczup, ocet, rozdeptane owoce, wodę, Ludwika, itp . Leżały też parę dni na podłodze i też przeżyły. Nie tak łatwo się rysują. Niemniej to moje jedyne doświadczenie z Osmo. Nikt ze znajomych nie ma olejowsoku. W dodatku 2 firmy parkieciarskie, które mi się podobają i mają dobre opinie pracują na Osmo i lakierach. Czytając ten wątek zaczęłam panikować, czy aby jednak nie lakier, albo może olej. Jestem skonfundowana.

Mam dwa pytania. Mam nadzieję, że ktoś pomoże.

1. Czy środki pielęgnujące do olejowsków i olejów "brudzą" meble i dywany, tzn. zostawiają jakieś ślady na nich. Mam duży ciężki stół. Nie dam rady go suwać podczas mycia konserwacji podłogi.

2. Pytanie do ghost34 - kilka postów wcześniej pisałeś o olejowoskach

Kilka lat temu byłeś innego zdania.

Co się zmieniło? Czy podłoga z olejowoskiem faktycznie jest taka upierdliwa w utrzymaniu?

Drewno będzie od samego wejścia, bo niestety mam łączony strop Kleina ze stropem drewniany tuż przy drzwiach wejściowych i kafle mogą tego nie wytrzymać. Boje się tego wejścia i paru przejść, na pewno będzie się przecierać co kolwiek położę. Niech to.

Będę wdzięczna za każdą sugestie.

Absolutnie nie byłem nie bede i nie jestem innego zdania nie zrozumiales kontekstu wypowiedzi od 7 lat edukuje ludzi aby uciekali od olejowoskow jak najdalej poniewaz sa bardzo upierdliwe w utrzymaniu ..nałoz 2 x porzadnie 2 skladnikowy olej hs ja uzywam impacta z loby jest nie do zdarcia i nie wymaga czestych pielegnacji..

Dzięki za odpowiedż.

Moim zdaniem wniosek jest taki:

- twarde i jednorodne drewno, na którym wprawna ręka doświadczonego majstra, ułożyła olej dobrej klasy i dzięki temu, pomimo że podłoga jest tylko olejowana, to nie stanowi problemów w użytkowaniu.

Pozdrawiam.

wooow dzieki:))

Mam w mieszkaniu podlogę czterdziestoletnią, dębową początkowo pastowaną, po cyklinowaniu olejowaną już cztery lata. Jest piękna o ile się o nią dba i oszczędza. Można porównać do blatów dębowych kuchennych, ileż one potrzebują ostrożności i uwagi. Obecnie mieszkam w domu na wsi i świadomie na podłodze położyłam panele laminowane, imitujące deski:oops:. Komfort użytkowania jest bezstresowy, łatwiejszy tylko to nie ten "sort", poszłam na łatwiznę i wygodę, nie żałuję. Po prostu nie wyobrażam sobie aby dużą drewnianą powierzchnię utrzymać w czystości i bez plam. Z czasem nabiera patyny ale razem z nie dającymi się wywabić plamami;)

Mam w mieszkaniu podlogę czterdziestoletnią, dębową początkowo pastowaną, po cyklinowaniu olejowaną już cztery lata. Jest piękna o ile się o nią dba i oszczędza. Można porównać do blatów dębowych kuchennych, ileż one potrzebują ostrożności i uwagi. Obecnie mieszkam w domu na wsi i świadomie na podłodze położyłam panele laminowane, imitujące deski:oops:. Komfort użytkowania jest bezstresowy, łatwiejszy tylko to nie ten "sort", poszłam na łatwiznę i wygodę, nie żałuję. Po prostu nie wyobrażam sobie aby dużą drewnianą powierzchnię utrzymać w czystości i bez plam. Z czasem nabiera patyny ale razem z nie dającymi się wywabić plamami;)

zły olej i najprawdopodobniej źle zaolejowana..i tyle..

Absolutnie nie byłem nie bede i nie jestem innego zdania nie zrozumiales kontekstu wypowiedzi od 7 lat edukuje ludzi aby uciekali od olejowoskow jak najdalej poniewaz sa bardzo upierdliwe w utrzymaniu ..nałoz 2 x porzadnie 2 skladnikowy olej hs ja uzywam impacta z loby jest nie do zdarcia i nie wymaga czestych pielegnacji..

Dzieki za odpowiedz. Wlasnie tego nie mogłam wydobyc od wykonawców. Wszyscy zgodnie zachwalają olejowoski, ze latwiejsze w pielęgnacji, bo wosk wosk chroni.

Gdzie na forum mogę spytac o wykonawców, którzy dobrze wykonają olejowanie?

Ja także mam u siebie olejowane podłogi. Zależało mi na naturalnym efekcie i odpowiednim zabezpieczeniu. Prześledziłem wiele wątków zanim zdecydowałem się na olejowanie, skorzystałem oleju do drewna wewnątrz firmy Bona, kolor oczywiście dębowy, taki też mam parkiet. Olej nakłada się dobrze, uważałem żeby nie przesadzić z jego ilością. Nie mam żadnych plam, ani zacieków na podłodze, są miejsca w których jest nieco ciemniejsza, ale wygląda to zupełnie naturalnie.

Chapel parkiet ma promocję na deski podłogowe. Ponieważ wstępnie wybraliśmy ich podłogę postanowiłem się tej promocji bliżej przyjrzeć. Niestety Chapel nie zaleca stosowania deski na podłogówkę ba nawet wyklucza taką możliwość:

Firma Chapel Parket Polska dopuszcza do stosowania na ogrzewaniu podłogowym desek warstwowych Chapel In Between o grubości 15 i 20 mm przy ścisłym stosowaniu się do niniejszej instrukcji.

Desek litych nie należy montować na ogrzewaniu podłogowym

Trochę mnie to martwi- albo gwarancja albo wymarzona podłoga.

Chapel parkiet ma promocję na deski podłogowe. Ponieważ wstępnie wybraliśmy ich podłogę postanowiłem się tej promocji bliżej przyjrzeć. Niestety Chapel nie zaleca stosowania deski na podłogówkę ba nawet wyklucza taką możliwość:

Trochę mnie to martwi- albo gwarancja albo wymarzona podłoga.

Zaden problem, polecam deski lite stabilizowane poprzecznie o dopuszczalnym obciążeniu cieplnym do 50 W/m2. Grubość desek 20 - 22 mm, szerokość 120 - 150 mm, długość 1000 - 1400 mm. deski lakierowane, olejowane, barwione, szczotkowane, do wyboru.

Deski z wyłącznym montażem producenta i gwarancją.

Niezbędna dokumentacja techniczna ocieplenia budynku oraz projekt systemu grzewczego.

Pozdrawiam.

NIgdy nie używałam i nie mam takiej potrzeby, więc dla mnie to przerost formy nad treścią. NIe wiem skąd pomysł, by go używać. Normalnie pielęgnowana podłoga nie potrzebuje żadnych innych specjalistycznych środków.

I to jest konkretna odpowiedź - dzięki :) Jestem typem, który najchętniej stosowałby wszystko :p (podobnie mam z nowinkami technologicznymi, ale to się nadaje na inne forum :D).

I to jest konkretna odpowiedź - dzięki :) Jestem typem, który najchętniej stosowałby wszystko :p (podobnie mam z nowinkami technologicznymi, ale to się nadaje na inne forum :D).

Ja kocham wszelakie nowości, ale zajmuję się marketingiem - to skrzywia :)

- jatoba

- Loba - używał Ghost :) (Ghost poprawiaj mnie, bo nie wiem czy dobrze pamiętam

- olejowana pierwszy raz 5 lat temu. Potem pielęgnowana tego lata.

- mycie mopem woda +Loba Cleaner - raz w tygodniu

- nie mam tego problemu - zmywam mopem. Nawet po 40 osobowej imprezie z dużymi stratami w szkle i nalewkami na podłodze (a to się klei jak cholera :) ). Plamy po oliwie ( i occie balsamicznym) nie zostają również.

Goście nie zdejmują butów jak nie chcą, jak pozwala pogoda żyjemy w ogrodzie (my, nasi goście i nasze 2 koty)

Takie konkrety utwierdzają mnie w moim wyborze, olejowana podłoga i nic innego :D