Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

śmierdzący tynk zewnętrzny.

Recommended Posts

witam, mam problem z tynkiem zewnętrznym akrylowym kładzionym w listopadzie 2011r. Obecnie/ IV 2012r/, po nagrzaniu się tynku wskutek nasłonecznienia tynk potwornie śmierdzi. Smród ten przypomina zapach obory i wdziera się wszystkimi możliwymi szczelinami i otworami do środka domu. O otwarciu okien nie ma mowy, zapach ten utrzymuje się aż do ostygnięcia tynku, chociaż lekki zapaszek pozostaje na długo. Mam małe dziecko i martwi mnie , czy nie podtruwam go. Dodam, że tynk mieszany był ze środkiem przeciw zielenieniu. Kolor jasny, a smród jest chyba większy w miejscach o ciemniejszym zabarwieniu/ dwa kolory/. Czy stan ten jest normalny i czy jest szansa, że zapach ten w końcu wywietrzeje? Czy spotkaliście się z czymś takim? Przeszukując zasoby internetu nie znalazlam ani jednego wpisu na ten temat.

Co to za tynk?

W sensie: producent?

dopóki nie wiem co się dzieje z tym tynkiem nie chcę firmie robić kiepskiej reklamy, bardziej interesuje mnie jak się ratować, bo nie da się tak żyć. Jeżeli mnie zlekceważą , to nie będę taka delikatna i napiszę dużymi literami jak to firma.

dopóki nie wiem co się dzieje z tym tynkiem nie chcę firmie robić kiepskiej reklamy, bardziej interesuje mnie jak się ratować, bo nie da się tak żyć. Jeżeli mnie zlekceważą , to nie będę taka delikatna i napiszę dużymi literami jak to firma.

Nie jestem specjalistą ale...napiszę z własnego doświadczenia- kiedyś rozcieńczyłem farbę akrylową wodą i nie wyrobiłem wszystkiego część powędrowała do piwnicy tam po ok 3 mc wylądowała na ścianie drewutni(tej stykającej się z drzewem) czuć było troszkę podczas malowania stęchlizną, ale myślałem, że wywietrzeje- i efekt był podobny tzn gdy tylko słońce zaczęło świecić na tą ścianę pod wpływem temperatury śmierdziało starą zbutwiałą szmatą, potem gdy tynk stygł przestawało. ze względu, że zapach nie zmieniał się(nie wywietrzało) trzeba było usunąć cała powłokę zeskrobać i pomalować nową farbą

Być może błąd wykonawcy(mieszalni) sprawił, że wystąpiła podobna sytuacja? oby nie.

• 1 year później...
Nie jestem specjalistą ale...napiszę z własnego doświadczenia- kiedyś rozcieńczyłem farbę akrylową wodą i nie wyrobiłem wszystkiego część powędrowała do piwnicy tam po ok 3 mc wylądowała na ścianie drewutni(tej stykającej się z drzewem) czuć było troszkę podczas malowania stęchlizną, ale myślałem, że wywietrzeje- i efekt był podobny tzn gdy tylko słońce zaczęło świecić na tą ścianę pod wpływem temperatury śmierdziało starą zbutwiałą szmatą, potem gdy tynk stygł przestawało. ze względu, że zapach nie zmieniał się(nie wywietrzało) trzeba było usunąć cała powłokę zeskrobać i pomalować nową farbą

Być może błąd wykonawcy(mieszalni) sprawił, że wystąpiła podobna sytuacja? oby nie.

Niestety, tynk nadal śmierdzi, pomimo upływu kolejnego roku. Firma-producent mnie zlekceważyła / jedno moje polecone pismo do nich z opisem problemu, 2 telefony/, nie miałam ani czasu ani nerwów na użeranie się. Wilgoć plus słońce daje właśnie taki śmierdzący efekt. W suche dni, nawet w upalne smród nie jest taki dokuczliwy. Moje pytanie jest takie - czy po jednokrotnym naniesieniu nowej farby/ akryl?, silikat?/ jest szansa na odcięcie się od tego smrodu, czy jednak nadal będzie przebijał się przez nową farbę?. A tynk sprzedała mi firma DUFA. , nie polecam nikomu! Na wiosnę ruszylibyśmy z malowaniem, a tę firmę niech...Proszę o pomoc w podjęciu decyzji, dziękuję i pozdrawiam.

Starym, staropolskim zdaniem spytam: co to k.... jest ta dufa?

Nie było innych "wynalazków" ? :)

Co do metody naprawy: myślę, że trzeba to będzie zeskrobać/zeszlifować - nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, ale tak mi zdrowy rozsądek podpowiada.

DUFA to jest niemiecki producent, dystrybucja Polska Tarhed Piła. Jak mam zeszlifować tynk z domu wolnostojącego parterowego, gdzie ściany mają 2x po 14 m długości i 2x 9m plus wysokośc ok. 3 m? Stąd moje pytanie, czy można to pomalować inną farbą i przykryć starą farbę w ten sposób.

DUFA to jest niemiecki producent, dystrybucja Polska Tarhed Piła. Jak mam zeszlifować tynk z domu wolnostojącego parterowego, gdzie ściany mają 2x po 14 m długości i 2x 9m plus wysokośc ok. 3 m? Stąd moje pytanie, czy można to pomalować inną farbą i przykryć starą farbę w ten sposób.

No faktycznie, może to być trudne zadanie.

Może napisz do Fightera? albo do coulignona? oni mają wiedzę tajemną :) i może doradzą coś łatwiejszego.

• 3 months później...
ewbuxxxo: tak między nami rodakami (za klasykiem) wątpię bo tak czy inaczej będzie smrodek szedł. Chyba że jedynym innym rozwiązaniem byłoby styro, ale wątpię. Poza tym nie jest to wada typu kiepski kolor, czy kiepskie wykonanie... Sam wiesz że nawet najlepsze biocydy po jakimś czasie jakby to ująć - wypalają się...

Dodam, że tynk mieszany był ze środkiem przeciw zielenieniu. Kolor jasny, a smród jest chyba większy w miejscach o ciemniejszym zabarwieniu/ dwa kolory.

A przypadkiem przez to zmieszanie z tym środkiem przeciw zielenieniu nie zachodzi jakaś reakcja .Jak mocny smrodek to najlepiej usunąć całość tynk to grubsza powłoka niż warstwa farby.